GAZELE NATURALE DIN MAREA NEAGRĂ SĂ FIE EXPLOATATE ÎN BENEFICIUL ROMÂNIEI!

Distribuie pe:

Am pledat, în cadrul unei emisiuni TV, pentru necesitatea ca politicienii aflați la conducerea României să promoveze acte normative care să asigure exploatarea resurselor energetice, a gazelor naturale din Marea Neagră, prioritar în beneficiul românilor. Se cuvine asumat un plan de perspectivă pentru atingerea obiectivului privind asigurarea independenței energetice a României.

În prezent, doar 35% dintre români au acces la rețeaua de gaze naturale.

Întreaga rețea de conducte de gaze a României însumează doar 50.000 de km, timp ce, comparativ, Ungaria, o țară de trei ori mai mică, are o rețea de conducte de 100.000 de km care alimentează populația cu gaze naturale.

Doar 675 din cele 2.861 de comune din România sunt racordate la rețeaua de gaze (23,6%). Ceea ce face ca satul românesc să fie lăsat în urmă, iar oamenii care locuiesc aici să fie nevoiți să recurgă la încălzirea pe lemne, considerabil mai scumpă și ineficientă.

Avem județe în România în care nici măcar 5% dintre localitățile din mediul rural nu sunt racordate la rețeaua de gaze: Mehedinți, Teleorman, Ialomița, Suceava, Tulcea, Botoșani, Giurgiu sau Vrancea.

Platforma Continentală a Mării Negre are rezerve de gaze naturale estimate la aproximativ 114 miliarde de metri cubi.

În aceste vremuri de gravă criză economică, nu are niciun rost gâlceava politică. Se impune facilitarea extinderii rețelei de distribuție prin investiții - Lege privind redevențele care să oblige companiile să furnizeze gazul natural la un preț preferențial consumatorilor casnici sau industriali din România și să se urmărească, prioritar: asigurarea independenței energetice a României și evitarea importurilor de gaze naturale din Rusia; scăderea facturilor plătite de populație pentru încălzirea locuințelor; transformarea sistemelor de încălzire din România și reducerea gradului de poluare, centralele termice pe gaze naturale fiind mai puțin poluante decât centralele pe cărbune sau păcură;

sprijinirea industriei românești cu gaze la prețuri competitive; conectarea Republicii Moldova la rețeaua de gaze a României prin realizarea Gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău.

În altă ordine de idei, în plin șoc inflaționist și confruntată cu o periculoasă criză economică, țara are nevoie imperioasă de stabilitate și trebuie evitate cu înțelepciune experimentele fiscale, precum impunerea impozitării progresive în locul cotei unice, pretext pentru promovarea de noi biruri pe capul românilor, oricum spoliați de stat. E absurd să sporești fiscalitatea, când nu ești în stare și nici nu te preocupă măcar să reformezi prin reduceri consumul injust de resurse din aparatul bugetofag supraîncărcat al statului.

Este nevoie ca România să-și valorifice oportunitățile, atrăgând finanțări și investiții suplimentare, ca poartă de siguranță a Uniunii Europene și interfață a tranzitului de grâne dinspre Ucraina către vest prin porturile Constanța și Sulina, totodată pe calea infrastructurii ferate și rutiere. De asemenea, se impune renegocierea în acest sens a PNRR, implicit pentru sporirea subvenționării în agricultură și a capacităților de producție ale țării noastre.

MARIUS PAȘCAN

Lasă un comentariu