BAZINUL OLIMPIC ȘI PATINOARUL ACOPERIT VOR PUNE TÂRGU-MUREȘUL PE HARTA LUMII

Distribuie pe:

Clubul Sportiv Mureșul din Târgu-Mureș, club care aparține de Ministerul Sportului, gestionează soarta a două obiective de infrastructură sportivă care vor pune Târgu-Mureșul, dar și județul pe harta internațională a competițiilor sportive. Este vorba despre Bazinul olimpic de înot din Cartierul Aleea Carpați, de pe locul fostului Ștrand “1 Mai”, și despre Patinoarul acoperit din Parcul Municipal, în imediata apropiere a Sălii Polivalente. Prima investiție este finalizată, funcțională și așteaptă începerea activității, iar a doua așteaptă sentința într-un proces de contestare a licitației pentru a putea începe lucrările de finalizare. În rândurile de mai jos vom trece în revistă istoria recentă a celor două obiective majore, împreună cu directorul Clubului Mureșul, Iuliu Cosmin Pop.

DESPRE BAZINUL OLIMPIC NICI NU SE VORBEA. NIMENI NU CREDEA CĂ SE VA FACE CEVA ACOLO”

“În 2016, când am preluat funcția de director al clubului, am început să fac demersurile de a pune în aplicare o hotărâre de guvern care preve-dea faptul că trebuie demolate toate construcțiile de pe acea locație (ștrandul 1 Mai - n.r.), iar cartea funciară trebuie să fie liberă de orice sarcină. Acestea erau cele două condiții pentru ca lucrările să poată fi începute de Compania Națională de Investiții (CNI). La acea dată nu vorbea aproape nimeni despre această investiție. Nimeni nu avea speranță. Acolo era totul în paragină din 2008”, spune Iuliu Cosmin Pop.

La doar un an după ce a început aceste demersuri, în 2017, cele două condiții erau deja îndeplinite. CF-ul era liber de sarcini, iar construcțiile erau demolate. În 2019 au început lucrările de construcție, care au durat doi ani, lucrarea fiind recepționată în 14 iulie 2021. Predarea acesteia către Clubul Sportiv Mureșul s-a făcut la 30 iulie 2021.

Acum, Bazinul olimpic este funcțional, însă încă nu este deschis activităților. “Suntem în perioada angajărilor personalului necesar funcționării optime. Am obținut 15 posturi de la Ministerul Sportului și am început procedura de scoatere la concurs a acestora. Am obținut și fondurile necesare pentru salarii. Examenele se vor încheia la mijlocul lunii iulie. Deschiderea depinde de când vor fi alocate de către minister fondurile pentru contractele de mentenanță, utilități și dotări”, spune directorul CS Mureșul.

Complexul de natație are două bazine, cel olimpic, de 50x25 de metri, și unul de 25x12,5 m, care va fi folosit pentru încălzirea sportivilor, inițierea copiilor, aqua gym și alte activități sportive. Tribunele au 800 de locuri, iar spațiile comune și vestiarele permit activitatea pentru 150 de oameni pe serie. Un aspect care trebuie menționat este faptul că vestiarele complexului au fost dotate încă din decembrie 2020, aspect care facilitează deschiderea mai rapidă a bazei sportive.

“Este un obiectiv de interes internațional. Este al doilea bazin acoperit, omologat, din România pentru competiții internaționale. Va atrage structuri de natație din toată țara pentru că timpii obținuți aici vor conta pentru calificări la competiții internaționale. Avem certificatul de omologare din partea Federației Române de Natație. Să nu mai vorbim de faptul că va contribui la sănătatea târgumureșenilor, va atrage copiii înspre natație și, nu în ultimul rând, în orașul nostru va reveni tradiția polo-ului de performanță”, spune Iuliu Cosmin Pop.

IMPLICARE INTENSĂ PENTRU APROBAREA POSTURILOR NECESARE FUNCȚIONĂRII BAZINULUI

Posturile necesare funcționării bazinului olimpic au fost aprobate în urma vizitei secretarului de stat din Ministerul Sportului, târgumureșeanul Thomas Moldovan. “Investiția pentru bazinul olimpic a fost finalizată anul trecut (2021 - n.r.), lucrările fiind demarate în 2019, în timpul guvernării PSD. Lipsa adoptării organigramei de către Ministerul Sportului - în calitate de beneficiar al lucrării - așadar lipsa personalului care să deservească investiția, a făcut ca bazinul să stea nefolosit, fiind inaccesibil publicului. Pentru o informare corectă am discutat, la fața locului, cu dl Thomas Moldovan - secretar de stat în Ministerul Sportului, și cu dl Iuliu Cosmin Pop - director al Clubului Sportiv Mureșul, punctând ultimele detalii necesare ca investiția să fie dată în folosință. În această săptămână se așteaptă Ordinul de ministru care va permite angajarea personalului responsabil cu întreținerea, iar ulterior, bazinul își va putea deschide porțile pentru publicul larg”, declara deputatul mureșean Dumitrița Gliga în luna martie a acestui an, cu ocazia unei vizite de lucru la complexul de natație. La scurt timp după acest demers, posturile au fost deblocate, astfel că începerea activității este pe ultima sută de metri.

Redăm mai jos lista posturilor scoase la concurs de Clubul Sportiv Mureșul din Târgu-Mureș: 1 post Economist I A; 3 posturi Casier I (Recepționer); 3 posturi Muncitor calificat I (Salvamar); 1 post Muncitor calificat I (Electronist); 1 post Muncitor calificat I (instalator); 3 posturi Muncitor calificat I (Fochist); 1 post Muncitor calificat I (Lăcătuș mecanic); 1 post Muncitor calificat I (Amenajator baza sportiva); 1 post Muncitor calificat I (Instalator).

Candidații pot depune dosarele de participare la concurs până în data de 14.06.2022, la sediul Clubului Sportiv Mureșul din Strada Parc Sportiv Municipal nr. 4.

PATINOARUL ACOPERIT AȘTEAPTĂ SOLUȚIONAREA UNUI PROCES PENTRU A INTRA PE ULTIMA SUTĂ DE METRI ÎNSPRE FINALIZAREA INVESTIȚIEI

La patinoarul acoperit, lucrările de construcție au început în 2008 și au fost întrerupte în 2013. “În 2016 l-am găsit la un grad de realizare de 75%. Lucrările erau oprite. Erau nereguli mari cu privire la dreptul de administrare al terenurilor. Nu puteam obține autorizația de construire și nu puteam continua lucrările fără a clarifica situația terenurilor. În plus, valoarea inițială a contractului era depășită cu 20%, un impediment în plus pentru a le continua. Acești doi factori erau cei mai importanți”, spune directorul clubului sportiv. Acesta a început demersurile pentru a introduce obiectivul în Programul național de interes public și social. A reușit să obțină dreptul de administrare al terenului, ceea ce a dus la deblocarea situației. De asemenea, la finalul lui 2018 s-a reușit rezilierea pe cale amiabilă a contractelor cu foștii constructori, ceea ce a permis începerea demersurilor pentru efectuarea lucrărilor de către Compania Națională de Investiții.

“În 2019, CNI a contractat o lucrare DALI (Documentație de avizare a lucrărilor de intervenție - n.r.). În 2021, aceasta a fost finalizată, iar în același an a fost aprobat de Comisia Tehnico-Economică a Ministerului Dezvoltării, iar lucrările necesare finalizării investiției au fost scoase la licitație. Au fost mai mulți ofertanți, s-a stabilit câștigătorul, dar există o contestație acceptată de Curtea de Apel București. Așteptăm soluționarea să vedem dacă se atribuie cuiva sau se reia licitația”, a mai spus pentru “Cuvântul liber” Iuliu Cosmin Pop.

Lucrările pentru finalizarea investiției de la patinoarul acoperit vor costa 36 de milioane de lei.

Complexul sportiv va avea 2.000 de locuri în tribună. Sunt mai multe patinoare acoperite în România, însă cel de la Târgu-Mureș este unic, fiind singurul care îndeplinește cerințele Federației Internaționale de Hochei în ceea ce privește dimensiunea vestiarelor, având 6 vestiare de câte 80 de mp fiecare. De asemenea, patinoarul din Târgu-Mureș va avea cea mai modernă instalație de gheață. Pentru că există o sală polivalentă în apropiere, patinoarul va putea găzdui competiții de înalt nivel, european sau mondial. Patinoarul acoperit trebuie văzut și ca o sală polivalentă. Gheața poate fi acoperită cu un parchet special, izolator, astfel că suprafața de joc poate deveni spațiu pentru alte sporturi (în afară de cele cu fileu) sau chiar pentru expoziții, concerte etc.

DRAGOȘ BARDOȘI

Lasă un comentariu