“SFAT PENTRU MAMA TA” 10 SFATURI PE ÎNȚELESUL TUTUROR ÎMPOTRIVA ESCROCHERIILOR DE PE INTERNET

Distribuie pe:

Poliția Română și Directoratul Național de Securitate Cibernetică gestionează campania de informare Siguranța Online, care propune utilizatorilor de internet prin intermediul site-ului sigurantaonline.ro o serie sfaturi concrete, pe înțelesul tuturor, pentru a ne putea apăra în fața fraudelor online.

Într-o lume din ce în ce mai conectată, în care viața socială, cumpărăturile, educația, divertismentul și chiar  relațiile de iubire se desfășoară cu precădere online, fraudele cibernetice sunt din ce în ce mai prezente. Fie că vorbim de prietena care își actualizează datele la bancă, fratele care face mereu cumpărături online, vecina care te întreabă dacă sunt reale promoțiile de pe facebook sau bunica pe care o sună diverse persoane de pe numere necunoscute, să o întrebe de datele de la card, cu toții trebuie să fie cât mai bine informați, pentru a fi mereu în siguranță.

SFAT PENTRU MAMA TA

În cadrul campaniei sunt prezentate, sub forma unor mesaje trimise către o mamă în vârstă, zece sfaturi pentru a ne feri de escroci.

1. Tu m-ai învățat că nu există câini cu covrigi în coadă, acum e rândul meu să-ți spun că premiile nu se câștigă dacă nu participi la concurs!

Când mai primești astfel de mesaje sau bannere, care te anunță că ești fericita câștigătoare a unui frigider, a unei croaziere sau a unui sac cu bani, ține minte patru cuvinte: nu există așa ceva! Îți doresc tot norocul din lume, dar nu ai cum să câștigi la un concurs la care nici nu te-ai înscris.

2. Tu m-ai învățat să nu dau din casă, acum e rândul meu să-ți spun să nu dai datele de pe card!

3. Tu m-ai învățat că un secret nu mai e secret dacă-l știu doi oameni, acum e rândul meu să-ți spun că datele tale bancare sunt secrete.

4. Tu m-ai învățat să am grijă când cineva îmi oferă o băutură, acum e rândul meu să-ți spun să ai grijă de la cine primești bani în cont.

5. Tu m-ai învățat să nu deschid ușa fără să mă uit pe vizor, acum e rândul meu să-ți spun să le închizi telefonul în nas șarlatanilor.

6. Tu m-ai învățat să recunosc lupul în blană de oaie, acum e rândul meu să-ți spun că nu orice link e ceea ce pare.

7. Tu m-ai învățat să nu cedez când colegii mă intimidau la școală, acum e rândul meu să-ți spun să nu cedezi hackerilor dacă ești șantajată!

8. Tu m-ai învățat să fiu atent(ă) la tablă, acum e rândul meu să-ți spun să fii atentă la diferența dintre IBAN și card!

9. Tu m-ai învățat să nu-mi cheltui toți banii pe haine, acum e rândul meu să-ți spun să nu-i cheltui la pensiune!

10. Tu m-ai învățat să încui de două ori când plec de acasă, acum e rândul meu să-ți spun că “1234” nu încuie pe nimeni!

Lasă un comentariu