70 DE ANI - O VÂRSTĂ FRUMOASĂ... DACĂ ȘTII LA CE SĂ TE AȘTEPȚI

Distribuie pe:

Fiecare persoană îmbătrânește în felul său. Stilul de viață, printre altele, poate juca un rol în acest proces. Dar unele schimbări, în jurul vârstei de 70 de ani, sunt general valabile. Experții numesc acest lucru “îmbătrânire normală “. Aceste modificări se produc în cazul tuturor celor care duc o viață lungă. Nu le poți evita, dar te poți pregăti dacă știi la ce să te aștepți.

Memoria

Odată cu îmbătrânirea, anumite părți ale creierului se micșorează, iar semnalizarea între diferite zone ale acestuia poate încetini. Asta înseamnă că s-ar putea să aveți probleme în a vă aminti nume, a găsi un anumit cuvânt sau a îndeplini mai multe sarcini. Dacă vă gândiți la Alzheimer, nu vă faceți griji - acestea sunt schimbări normale. Alzheimer și alte tipuri de demență cauzează probleme mult mai severe cu memoria și activitățile de zi cu zi.

Inima

Odată cu înaintarea în vârstă, inima nu mai bate la fel de repede în timpul exercițiilor fizice sau când persoana este stresată. Pe măsură ce pereții inimii se îngroașă și valvele devin mai rigide, circulația sanguină este îngreunată. Sistemul electric al inimii poate începe să se deterioreze, provocând bătăi neregulate. Cea mai frecventă problemă este acumularea de plăci ateromatoase. (Placa ateromatoasă sau ateromul este o substanță de culoare galbenă, ca ceara, alcătuită din colesterol, grăsime, fragmente de reziduuri celulare, calciu și fibrină - n. trad.)

Astfel de riscuri pot fi reduse prin exerciții fizice, un regim alimentar sănătos și renunțarea la fumat.

Pielea

Petele de vârstă și ridurile nu sunt o surpriză, dar este posibil să apară mai des vânătăi și să transpirați mai puțin. Pielea devine mai uscată, asemănătoare hârtiei, iritabilă și adesea cu mâncărimi. Se recomandă folosirea unui săpun mai blând și utilizarea de creme hidratante.

Regim alimentar

Procesul de îmbătrânire este însoțit de încetinirea metabolismului. Pentru a preveni creșterea în greutate, se recomandă reducerea caloriilor. Pe de altă parte, unii oameni, ajunși la această vârstă, constată că nu le este atât de foame sau de sete ca înainte. Vârstnicii care mănâncă mai puțin sunt sfătuiți să opteze pentru alimente care conțin mai mulți nutrienți în mai puține calorii: fructe și legume, cerealele integrale, lactatele cu conținut scăzut de grăsimi și proteinele slabe. Modificările survenite în organism odată cu vârsta pot duce la lipsă de vitamine D și B12, așa că s-ar putea să fie nevoie și de suplimente alimentare.

Oasele, articulațiile și mușchii

Aproximativ 1 din 4 femei - dar și unii bărbați - în vârstă de peste 65 de ani au osteoporoză, o boală care subțiază oasele. Mușchii devin mai slabi, iar tendoanele - care leagă mușchii de schelet - devin mai rigide. Acest lucru slăbește puterea și flexibilitatea. La 70 de ani, o persoană poate să piardă un centimetru sau doi din înălțime, pe măsură ce vertebrele se aplatizează. Exercițiile fizice pot contribui la prevenirea acestor modificări.

Somnul

Insomnia poate deveni o problemă, în jurul vârstei de 70 de ani, în special pentru femei. În ciuda modificării tiparelor (unele persoane adorm devreme, seara, și se trezesc devreme, dimineața sau se trezesc noaptea și nu mai pot adormi), este nevoie de 7-8 ore de somn pe noapte. Faceți tot posibilul pentru a beneficia de un somn de calitate și discutați cu medicul dumneavoastră despre eventualele probleme.

Sistemul imunitar

Imunitatea scade odată cu înaintarea în vârstă, astfel că, la 65-70 de ani, oamenii sunt mai vulnerabili la boli. Vaccinurile nu sunt la fel de eficiente ca înainte, dar, pentru că această categorie de persoane este mai predispusă la infecții și virusuri, este totuși important să facă vaccinurile împotriva gripei, pneumoniei și zonei zoster. Partea bună este că, la această vârstă, alergiile sunt mai puțin severe, iar tulburările autoimune sunt rare.

Sistemul digestiv

Mucoasa stomacului este mai fragilă, ceea ce crește riscul de ulcer, mai ales la persoanele care iau multă aspirină sau medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS - o clasă de medicamente utilizată pentru efectele sale de ameliorare a durerii, de reducere a inflamației si de combatere a febrei - n. trad). Poate cea mai frecventă problemă la această vârstă este constipația, datorată, în parte, digestiei mai dificile. Unele medicamente și lipsa exercițiilor fizice pot juca, de asemenea, un anumit rol în apariția constipației.

Văzul

Pupilele reacționează mai încet la schimbările de lumină, deoarece mușchii ochilor sunt puțin mai slabi. Veți avea nevoie de mai mult timp pentru a vă adapta atunci când vă deplasați din interior la lumina puternică a soarelui. Nu veți discerne unele detalii, deoarece există mai puține celule care să transmită creierului mesaje despre ceea ce vedeți. Cristalinul ochiului se îngroașă și se îngălbenește, ceea ce îngreunează vederea la lumină mai slabă și face culorile mai puțin intense.

Auzul

Aproximativ o treime dintre persoanele cu vârsta cuprinsă între 65 și 74 de ani suferă de pierdere a auzului. Sunetele înalte sunt foarte greu de deslușit, iar asta face greu de înțeles ce spun persoanele din jur. S-ar putea să percepeți vocalele, nu și consoanele. Zgomotul de fundal poate interfera mai mult cu conversațiile dvs. Dacă auziți din ce în ce mai rău, discutați cu medicul despre modalități care vă pot ajuta.

Concluzii

Nu putem da ceasul înapoi, dar există o mulțime de moduri de a rămâne sănătos la 70 de ani. Dieta și exercițiile fizice sunt importante. Monitorizați-vă sănătatea, mai ales când vine vorba de probleme precum cancerul și bolile de inimă. Rămâneți activ din punct de vedere social, evitând, astfel, declinul mintal. Discutați cu medicul dumneavoastră despre schimbările de vedere, auz, digestie și alte probleme, astfel încât să vă puteți bucura de cei 70 de ani și încă de mulți înainte! (sursa - webdmd.com)

Traducere și sinteză de ILEANA SANDU

Lasă un comentariu