ROMÂNII SUNT “SALVAȚI” DE BANII ÎMPRUMUTAȚI ȘI DE CUMPĂRARE PE RATE!

Distribuie pe:

S-a revenit la moda practicată nu cu mulți ani în urmă, când se făceau credite la bănci pentru cumpărare a tot felul de produse, haine, încălțăminte, mobilier, produse electrice, mașini de spălat, frigidere, roboți pentru bucătărie și produse electronice, laptopuri, telefoane, tablete, vacanțe, mai nou și produse alimentare etc. Era și este normal să apelezi la credit bancar pentru achiziționarea unei case, autoturism, chiar și electrocasnice, mobilier, însă acum se obișnuiește să se cumpere haine, încălțăminte, până și alimente.

Aceste practici de a face comerț au fost și sunt actuale și acum la sate. În vremurile așa-zis bune (pe timpul când România era Regat), după ce se cumpăra prin metoda “pe caiet”, se plătea la o dată stabilită între comercianți și cumpărători fără a mai apela la împrumutul bancar. Această metodă de a face comerț este adaptată, de ceva timp, și în marile magazine de la sat, cât și din oraș, magazine care vând tot felul de produse în rate, sumele scadente lunar se achită la banca care a dat creditul.

Dacă la sat se cumpără “pe caiet”, de când sunt prăvălii, la oraș moda e mai nouă, mai ales de vreo 10 ani în urmă, din timpul crizei economico-financiare, din anii când prim-ministru era Tăriceanu (când economia duduia), iar Băsescu, președinte, a tăiat salariile bugetarilor cu 25%. Drept urmare, majorității populației reducându-i-se veniturile și nemaiavând bani să-și procure produsele necesare sau și pe cele cu care s-a obișnuit (fiind la modă, ușurând comunicarea și informarea, precum vacanțele, calculatorul, telefonul mobil, tableta, roboții de bucătărie, să amintim și mașina de spălat vase), pentru a le putea avea a recurs la creditul bancar care la început se acorda simplu - în baza buletinului de identitate. Foarte multe persoane neachitându-și ratele, parțial sau deloc, băncile, în multe cazuri, au rămas fără banii acordați și astfel au stopat a mai da credite pe actul de identitate, fără garanție - mașină, casă, încât mulți datornici au rămas fără acestea. Și în prezent se pot face rate, prin bancă, pe card, pentru a cumpăra aproape orice, cum am mai arătat, haine, telefoane mobile performante, precum și telefonul iPhone 11 Pro, cu 10.317 lei, dacă îl achiziționezi în rate.

De câștigat au marile firme care produc telefoane, tablete, televizoare și cele care le vând. De exemplu, în unele supermarketuri, cumpărăturile de bază pot fi plătite și în două rate (tranșe), metodă pusă în aplicare în colaborare cu Card Avantaj, și valabilă pentru orice tip de cumpărături.

Interesant E faptul că oamenilor nu le părea ceva neobișnuit să plătească integral produsele, cu toate acestea, Kaufland a recurs la acest sistem. De ce? Pentru că are de câștigat. Cum? Pentru că oamenii sunt atrași de lucruri care nu le-ar lua dacă nu ar fi acest sistem de plată în rate. De remarcat e faptul că mulți orășeni au rădăcinile în sat, unde e ceva normal să cumperi “pe caiet”, pe datorie, și de un timp, și în marile orașe.

Deci, la orășeni li se potrivește zicalA populară: “Poți scoate omul din sat, dar nu poți scoate satul din om”, care a rămas actuală și în zilele noastre.

Unul dintre produsele principale pentru care români optează să le cumpere în rate este telefonul mobil. De ce? Trăim într-o lume în care tehnologia viitorului și informația, comunicarea au subjugat deja omenirea, mai ales generația tânără. Folosindu-se de această mare ofertă a viitorului, au apărut și cei mai bogați și influenți oameni de azi, firme mondiale care domină lumea - globalizării. De exemplu, un anume magazin oferă clienților să cumpere un telefon în rate pe o perioadă foarte lungă. Cumpărătorul este atras de prețul ratei relativ mic, nesocotind la ce preț poate ajunge în final telefonul său. Plata ratelor pentru iPhone 11 Pro poate dura o perioadă de peste patru ani, însumând 57 de rate. Prețul ratei este foarte atrăgător, începând de la 181 de lei, însă în finalul perioadei de peste patru ani va ajunge la o valoare de 10.317 lei, în timp ce prețul inițial al telefonului fiind de cel mult 5.300 de lei. De la un alt mare magazin se poate cumpăra în rate și smartphone-ul. Însă nu ratele sunt problema, ci dobânda aplicată, care ajunge la peste 50% din valoarea telefonului. La fel se întâmplă și cu device-ul. Cumpărătorul nu se gândește că prețul telefonului se poate dubla, sau să i se adauge o dobândă de 100%, nepunând la calcul faptul fiabilitățIi produsului și a uzurii lui morale după cinci ani, timp în care apar noi modele, care îl va face să cumpere unul nou.

Aceeași poveste e și cu achiziționarea de haine în rate. Suntem subjugați de “atacul” brand-uri. Magazinele de acest fel au captat atracția oamenilor, pentru aparență și opulență, și au acționat rapid, introducând varianta de vânzare în rate, schimbând moda în fiecare an și sezon, pentru a atrage clienți și vinde marfa. Astfel că, se potrivește zicala “haina îl face pe om”, numai că haina-moda îl face pe om să facă rate.

De ce recurg românii la cumpărarea în rate? Și din cauza sărăciei care îi afectează pe majoritatea dintre ei, mai ales pe pensionari ai căror pensie a înghețat-o guvernul până în anul 2022. De ce? Greu de digerat explicația că nu sunt bani la buget, în timp ce pensiile mari de la bugetul statului au rămas în plată. Și astfel, pensionarii de rând cu pensii între 1.000 și până la 2.000 de lei sunt nevoiți să apeleze lunar la împrumut de la CAR-ul pensionarilor pentru a cumpăra alimente și medicamente și a-și plăti taxele și impozitele, și uite-așa crește și prosperă cumpărarea în rate.

IOAN HUSAR

Lasă un comentariu