DEZVELIREA STATUII CARDINALULUI ALEXANDRU TODEA

Distribuie pe:

Duminică, 22 mai, în Duminica a cincea după Sfintele Paști, în cadrul Sfintei Liturghii celebrate de către Preasfinția Sa Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea, împreună cu Preasfinția Sa Cristian Crișan, episcop auxiliar al Arhieparhiei greco-catolice de Alba-Iulia și Făgăraș și cu un numeros sobor de preoți, în Biserica Adormirea Maicii Domnului din Reghin, a fost sfințită statuia Cardinalului Alexandru Todea, amplasată în fața bisericii.

Statuia a fost sfințită în ziua în care se comemorau 20 de ani de la trecerea la cele veșnice a Cardinaului Alexandru Todea. Opera îi aparține artistului plastic reghinean Simion Moldovan, turnarea în bronz fiind făcută de artistul Sánta Csaba, în atelierul propriu din localitatea Praid.

“Ideea acestei statui pornește undeva în perioada studenției din Bucuresti. Venind la Reghin, mergeam la slujbele ținute de Cardinalul Todea undeva pe strada Apalinei. Atunci m-am gândit foarte mult să-i fac un portret, lucru care de altfel s-a și întâmplat. Ulterior, luând contact cu conducerea Bisericii Greco-Catolice, am decis să se facă un monument, o figură întreagă care, spre bucuria noastră, s-a întâmplat. La o așa personalitate cum a fost Cardinalul Alexandru Todea trebuia neapărat realizată o operă care să-l redea în întregime. Lucrarea am început-o în anul 2014, am lucrat la ea până în 2015, iar după finalizarea ei și turnarea în bronz, a stat într-un atelier de turnătorie lângă Sovata, așteptând numeroase aprobări de la Ministerul Culturii, instituții județene și locale pentru amplasare. Este vorba de o lucrare destul de amplă, în sensul că, dimensiunea ei de 2,6 metri, cu un personaj întreg, e ceva nou pentru Reghin. Noi nu prea avem statui în afară de busturi și, spre bucuria noastră, am început cu Cardinalul Todea, una dintre cele mai mari personalități spirituale reghinene. Este una din lucrările la care țin foarte mult, și faptul că ea se așază în spațiul public este o mare realizare”, a precizat Simion Moldovan, artist plastic, în momentul instalării ei.

Alexandru Todea s-a născut în 5 iunie 1912, în satul Teleac, comuna Gornești din județul Mureș, într-o familie numeroasă, având 15 frați și surori. Studiile primare le-a urmat în satul natal și la Căcuci, iar clasele gimnaziale la Reghin. Clasele superioare le-a urmat la Liceul “Sfântul Vasile cel Mare” din Blaj, absolvit în 1933. După un an de studii universitare urmate la Blaj, în toamna anului 1934, mitropolitul Vasile Suciu l-a trimis pentru studii teologice superioare la Roma, la Colegiul “De Propaganda Fide”. După ce Alexandru Todea a terminat studiile superioare de teologie, și-a susținut teza de doctorat cu titlul De doctrina milenaria, tractatus exegetico-dogmaticus, în anul 1940, fiind promovat doctor în Teologie.

La 11 decembrie 1938, în timp ce era student în anul al IV-lea de Teologie, a fost hirotonit la Roma diacon de către Iuliu Hossu, episcop de Cluj-Gherla, în prezența ambasadorilor României acreditați pe lângă Italia și Sfântul Scaun. Pe 25 martie 1939, de sărbătoarea Bunei Vestiri, tânărul diacon Alexandru Todea a fost hirotonit preot, la Roma.

În anul 1940 a revenit în țară și a fost numit cu funcția de secretar mitropolitan. Din 1941 a fost profesor de religie la Școala normală română unită de învățătoare, iar apoi la Liceul de băieți “Sfântul Vasile”, precum și la alte școli de la Blaj, unde a predat religia, latina și italiana. Vorbea limba franceză curent, încă din liceu.

Din 1945 și până în octombrie 1948, Alexandru Todea a funcționat ca paroh și protopop districtual la Reghin. În această perioadă a fost arestat de mai multe ori de către autoritățile comuniste.

După arestarea episcopilor greco-catolici și scoaterea Bisericii Unite în afara legii, în 1948 au avut loc în prima fază trei consacrări episcopale fără acordul autorităților comuniste: la 30 noiembrie 1948 a fost hirotonit episcop preotul Ioan Ploscaru de la Lugoj, în 6 martie 1949 preotul Ioan Dragomir de la Baia Mare, iar în 19 noiembrie 1950 a fost consacrat în clandestinitate Alexandru Todea. După consacrare, episcopul Todea a continuat să trăiască și să activeze clandestin, revenind la Reghin.

La 31 ianuarie 1951 a fost arestat din nou și dus la sediul Securității din Reghin, apoi la cel din Târgu-Mureș, după care a fost transferat la Ministerul de Interne, la Jilava și la Uranus, unde a fost anchetat timp de 13 luni. La procesul din 15 februarie 1952, procurorul a cerut condamnarea sa la moarte. Tribunalul Militar București l-a condamnat la muncă silnică pe viață. La 28 februarie 1952 a fost mutat la Închisoarea Sighet. După 13 ani de închisoare, a fost grațiat în august 1964.

După eliberare, s-a stabilit la Reghin, unde a păstorit clandestin miile de credincioși din părțile locului. Pe 14 martie 1986 a fost ales de către Conferința Episcopilor Catolici în funcția de mitropolit al Bisericii Române Unite cu Roma, alegere comunicată Sfântului Scaun.

După data de 22 decembrie 1989, mitropolitul Alexandru Todea și-a continuat activitatea, în condiții de libertate. La 12 martie 1990, Sfântul Scaun l-a dezlegat de titlul de episcop de Cesaropolis și, ținând cont de preferințele conferinței episcopatului din 14 martie 1986, l-a numit Arhiepiscop de Alba Iulia și Făgăraș și l-a confirmat ca Mitropolit al Bisericii Române Unite cu Roma.

La 28 mai 1991, papa Ioan Paul al II-lea a anunțat crearea a 22 de cardinali, între care se aflau arhiepiscopul de Făgăraș și Alba Iulia, Alexandru Todea. La 28 și 29 iunie 1991, a avut loc, la Roma, “proclamarea festivă” a noilor cardinali. Trei ani mai târziu, la 20 iulie 1994, Alexandru Todea s-a retras de la conducerea efectivă a Mitropoliei Blajului, din motive de boală.

Cardinalul a încetat din viață la 22 mai 2002. Este înmormântat în Catedrala “Sfânta Treime” din Blaj.

Sursa foto: Eugen Ivuț, egco.ro

Lasă un comentariu