REACȚII LA VIZITA NEOFICIALĂ A PREȘEDINTELUI UNGARIEI ÎN ROMÂNIA “ROMÂNIA ESTE ROMÂNIA. PUNCT.”

Distribuie pe:

Vizita neoficială a președintelui Ungariei, Novak Katalin, în România, de la sfârșitul săptămânii trecute a stârnit o serie de reacții, inclusiv cea a Ministerului Afacerilor Externe al României. Voci din politica românească susțin că reacția oficialilor noștri este prea palidă. Acțiunile provocatoare ale acesteia, cum sunt catalogate, vin în contextul incidentelor de la Campionatul Mondial de Hochei pe gheață, când componenții lotului României au intonat imnul așa-zisului ținut secuiesc și a finalei Cupei României la Fotbal, când suporterii echipei din Sfântu Gheorghe, alături de suporteri veniți din Ungaria, au scandat jigniri la adresa țării noastre.

DEZVELIREA STATUII PRINCIPELUI GABRIEL BETHLEN, LA ALBA IULIA

Președintele Ungariei, Novak Katalin, a dezvelit sâmbătă, la Alba Iulia, alături de episcopul Eparhiei Reformate din Ardeal, Kato Bela, și primarul municipiului, Gabriel Pleșa, o statuie a principelui Gabriel Bethlen, la împlinirea a 400 de ani de la înființarea Colegiului Academic, una dintre cele mai importante instituții de învățământ din Transilvania secolului al XVII-lea. Realizată de sculptorul orădean Deak Arpad, statuia principelui Bethlen, considerat unul dintre cei mai importanți principi ai Transilvaniei, pe care a condus-o între 1613 și 1629, este amplasată în interiorul cetății, într-un scuar de lângă Universitatea “1 Decembrie 1918” Alba Iulia. Lucrarea a fost finanțată de către Eparhia Reformată din Ardeal.

Inaugurarea statuii a fost marcată de un eveniment care l-a avut în prim-plan pe senatorul PSD de Alba, Călin Matieș. După ce i-a oferit președintelui Ungariei un buchet de flori și o cocardă tricoloră, social-democratul a așezat o reproducere a unui tablou cu Avram Iancu lângă monument, susținând că, la 150 de ani de la moartea acestuia, “în mijlocul cetății trebuia să fie Avram Iancu”.

Prezent la evenimentul de la Alba Iulia, președintele UDMR, vicepremierul Kelemen Hunor, a afirmat: “Putem fi mândri, deoarece am făcut ce s-a putut, poate chiar un pic mai mult. În timp ce alții dărâmă statui și creează conflicte, noi ridicăm statui și construim un viitor pașnic, bazat pe respect și înțelegere reciprocă”.

NOVAK KATALIN: MAGHIARII DIN TRANSILVANIA NU POT CONTRIBUI LA PROSPERITATEA UNGARIEI ȘI A ROMÂNIEI DECÂT PĂSTRÂNDU-ȘI IDENTITATEA”

La Alba Iulia, președintele Ungariei a declarat că “maghiarii din Transilvania sunt încă maghiari în pofida greutăților”. “A rămâne și a prospera pe acest pământ este rezultatul convingerii general valabile a comunităților, familiilor, oamenilor de rând energici și personalităților de vază. Credința maghiarilor transilvăneni este o credință păstrată în pofida situației. Maghiarii din Transilvania nu sunt doar maghiari, ei sunt încă maghiari în pofida greutăților. Ei știu din adâncul sufletului că pot contribui cu adevărat la îmbogățirea patriei mamă și a pământului lor natal doar dacă păstrează dulcea noastră limbă maternă, dacă prețuiesc și transmit obiceiurile, costumele și mândria moștenite de la strămoșii noștri. Ei nu pot contribui la prosperitatea Ungariei și a României decât păstrându-și identitatea”, a declarat Novak Katalin.

POZĂ LA BORNA UNGUREASCĂ” DE PE PIATRA SECUIULUI

În cursul zilei de sâmbătă, președintele Ungariei, Novák Katalin, s-a pozat cu o bornă vopsită în culorile Ungariei de pe muntele Piatra Secuiului, în Munții Apuseni. Piatra Secuiului este o destinație turistică foarte cunoscută, bornele de pe culmea montană fiind de zeci de ani în centrul unei dispute între români și maghiari, acestea fiind vopsite când în culorile României, când în ale cele ale Ungariei.

FACEBOOK-UL PREȘEDINTELUI UNGARIEI A ALERTAT MAE

Aflată încă de vineri în România, președintele Ungariei, Novak Katalin, a postat pe pagina sa oficială de facebook un mesaj care a stârnit reacția imediată a Ministerului de Externe al României. “Astăzi m-am întâlnit cu Hunor Kelemen, președinte al UDMR, vicepremier al României. Ca președinte al Ungariei, consider că este prioritatea mea să-i reprezint pe toți maghiarii, deoarece nu contează pentru mine dacă cineva trăiește în interiorul sau în afara granițelor. Maghiarii sunt maghiari, punct”, se arată în postare.

MAE al-a contactat, la nivel de secretar de stat pentru afaceri europene, pe ambasadorul Ungariei în România și i-a transmis preocuparea față de declarația postată de președintele Ungariei, prin care își asumă calitatea de reprezentant al tuturor maghiarilor, indiferent unde aceștia locuiesc, în interiorul sau în exteriorul granițelor Ungariei.

“În măsura în care declarațiile președintelui Ungariei, aflată în vizită privată în România, se referă și la cetățenii români de etnie maghiară, este de subliniat că, potrivit dreptului internațional, un stat nu poate să își aroge drepturi de orice fel în raport cu cetățenii altui stat. În plus, responsabilitatea primară pentru respectarea drepturilor identitare (etnice, culturale, religioase, lingvistice) ale cetățenilor români de etnie maghiară revine României, ca stat de cetățenie, Ungaria, ca stat înrudit, având cel mult un interes în consolidarea legăturilor culturale, astfel cum se arată atât în Raportul din 2001 al Comisiei de la Veneția privind tratamentul preferențial acordat minorităților naționale de statul înrudit, cât și în Declarația din 2001 a Înaltului Comisar pentru Minorități Naționale al OSCE intitulată Suveranitate, responsabilitate și minorități naționale”, se arată într-o precizare transmisă de MAE. Conform sursei citate, astfel de declarații nu corespund standardelor europene în materie și nici spiritului Tratatului de înțelegere, cooperare și bună vecinătate dintre România și Republica Ungară (semnat la Timișoara, la 16 septembrie 1996) și Declarației de Parteneriat Strategic dintre Guvernul României și Guvernul Republicii Ungare pentru Europa secolului XXI (adoptată la Budapesta, la 29 noiembrie 2002).

ADRIAN NĂSTASE: KATALIN NOVAK A DORIT, ÎNSĂ, SĂ SUBLINIEZE CĂ EA NU VINE ÎN VIZITĂ ÎN ROMÂNIA, CI ÎN TRANSILVANIA, SFIDÂND ÎN ACEST FEL SUVERANITATEA STATULUI ROMÂN”

Adrian Năstase a dedicat un amplu articol, pe blogul său, vizitei neoficiale a președintelui Ungariei în România, intitulat “Katalin Novak - o vizită de provocare”. “Vizita în România a noului președinte al Ungariei - Katalin Novak nu a fost o vizită oficială, nu a fost nici o vizită turistică ( nu a mers pe litoralul românesc), ci a fost o vizită politică de provocare. Vizita a fost organizată în contextul premierii celor doi secui condamnați pentru terorism, al tensiunilor legate de intonarea imnului secuiesc la două manifestări sportive și al declarațiilor ambigue ale miniștrilor UDMR în legătură cu aceste acțiuni. Această primă vizită în străinătate a președintei Ungariei a sfidat toate regulile de protocol, de curtoazie, de bună vecinătate și de eleganță. Era normal ca vizita să înceapă la București, la Cotroceni, pentru a marca relația bilaterală. Ea putea continua cu puncte de program din Transilvania. Katalin Novak a dorit însă să sublinieze că ea nu vine în vizită în România, ci în Transilvania, sfidând în acest fel suveranitatea statului român. Transilvania trebuia să pară o provincie a Ungariei. Astfel de provocări au mai avut loc. Unele au primit răspunsul potrivit, altele nu. Și de data aceasta va fi nevoie de un răspuns politic și nu de o lecție despre drepturile kin states, pe care ungurii le știu foarte bine, dar nu le respectă. Pare că acțiunile revizioniste ale Rusiei în Ucraina capătă noi reverberații și la liderii de la Budapesta”, a scris Adrian Năstase pe blogul său.

“În ultimul secol, atitudinea revizionistă a Ungariei a devenit mai agresivă atunci când a considerat că statul român este vulnerabil (în plan intern și în planul alianțelor). Se pare că acum, Budapesta mizează pe faptul că Rusia ar putea impune o nouă Conferință de la Ialta. Este posibil ca UDMR, după rezultatele de la alegerile din Ungaria și obosit să gestioneze atâtea fonduri guvernamentale în România, să-și pregătească ieșirea de la guvernare. Cred că liderii României ar trebui să afirme și ei “România este România. Punct.” , a mai scris Năstase.

Lasă un comentariu