TENSIUNI LA NIVEL ÎNALT ÎNTRE SUA ȘI CHINA

Distribuie pe:

Președintele american Joe Biden a afirmat luni, la Tokyo, că ar fi dispus să folosească forța pentru a apăra Taiwanul, o declarație survenită într-o serie de comentarii critice la adresa Chinei, însă un oficial al Casei Albe a precizat că remarca nu reprezintă o schimbare în politica Statelor Unite față de insula autoguvernată, notează Reuters. Afirmația lui Biden, făcută în prima sa vizită în Japonia de la preluarea mandatului și în prezența premierului nipon Fumio Kishida, a părut să fie o distanțare de politica actuală a Statelor Unite de așa-numită ambiguitate strategică față de chestiunea unei eventuale implicări într-un conflict militar legat de Taiwan.

China consideră insula democratic autoguvernată drept teritoriu al său, parte a unei “singure Chine”, și spune că acesta este subiectul cel mai sensibil și mai important în relațiile sale cu SUA.

Întrebat de un reporter dacă SUA vor apăra Taiwanul dacă acesta ar fi atacat, Biden a răspuns: “Da”. “Acesta este angajamentul pe care noi l-am luat. Suntem de acord cu o politică a unei singure Chine. Ne-am angajat la ea (...) Însă ideea că (Taiwanul) poate fi luat prin forță nu este, pur și simplu, nu este potrivită”, a adăugat președintele american în conferința de presă, menționând totuși că nu se așteaptă ca un astfel de eveniment să se întâmple sau să existe o tentativă în acest sens.

În urma comentariului lui Biden, un oficial al Casei Albe a precizat că nu există nicio schimbare în politica față de Taiwan.

Potrivit Reuters, consilierii pentru securitate națională ai președintelui s-au foit pe scaune și au înclinat capetele în timp ce îl urmăreau cu atenție pe Biden răspunzând la întrebarea despre Taiwan. Unii dintre ei au privit în jos când președintele a emis ceea ce a părut a fi un angajament lipsit de ambiguitate față de apărarea Taiwanului.

Biden a făcut un comentariu similar despre apărarea Taiwanului și în octombrie trecut. Imediat după aceea, un purtător de cuvânt al Casei Albe a declarat că președintele nu anunța nicio modificare în politica Statelor Unite, iar un analist s-a referit la declarația lui Biden ca la o “gafă”. Luni, președintele american a făcut afirmații dure despre atitudinea tot mai asertivă a Chinei în regiune, spunând de asemenea că speră că președintele rus Vladimir Putin va plăti un preț pentru invadarea Ucrainei, parțial pentru a arăta Chinei cu ce s-ar confrunta dacă ar invada Taiwanul. Reuters mai notează că este probabil ca aceste comentarii să înfurie Beijingul și să pună în umbră scopul principal al vizitei lui Biden în Japonia, lansarea unui Cadru Economic Indo-Pacific pentru Prosperitate (IPEF), un plan mai larg care să asigure un pilon economic implicării SUA în Asia.

CHINA ÎL ATENȚIONEAZĂ PE BIDEN

China i-a cerut președintelui american Joe Biden să nu-i “subestimeze” “determinarea fermă” de a-și “apăra suveranitatea”, după ce liderul de la Casa Albă a declarat, în cursul vizitei sale în Japonia, că SUA vor apăra militar Taiwanul în cazul unui atac al forțelor chineze, transmite AFP. “Nimeni nu trebuie să subestimeze determinarea fermă, tăria voinței și capacitatea puternică a poporului chinez de a apăra suveranitatea națională și integritatea teritorială”, a declarat în fața presei Wang Wenbin, purtător de cuvânt al Ministerului de Externe. “Cerem imediat Statelor Unite (...) să evite să trimită semnale greșite forțelor de independență” din Taiwan, a adăugat el.

În schimb, Ministerul de Externe de la Taipei a transmis că salută și mulțumește președintelui Biden și guvernului american pentru reafirmarea sprijinului lor față de Taiwan. Guvernul de la Taipei va continua să întărească apărarea și să aprofundeze cooperarea cu țări ca SUA și Japonia în acest scop, a adăugat ministerul, potrivit agenției Reuters. (Agerpres)

GRECIA A ÎNTORS DIN DRUM 600 DE MIGRANȚI

Aproximativ 600 de migranți au fost împiedicați luni să traverseze Marea Egee și să intre în Grecia din Turcia vecină, în cea mai mare încercare de migrație din acest an, a anunțat paza de coastă elenă, citată de France Presse. Cinci bărci cu pânze și ambarcațiuni pneumatice au părăsit coasta Turciei aproape simultan, luni dimineață, și se aflau în apele turcești din apropierea insulelor grecești Chios și Samos când a intervenit paza de coastă greacă, a declarat unul dintre purtătorii ei de cuvânt. “Bărcile de patrulare grecești au reușit să localizeze rapid vasele și să informeze paza de coastă turcă”, a spus el, subliniind că toate bărcile fie s-au întors, fie au fost interceptate de paza de coastă turcă.

Toate ambarcațiunile se aflau atunci “în interiorul apelor teritoriale turcești”, a adăugat el. Atena acuză în mod regulat Ankara că nu ia măsuri suficiente împotriva traficanților care trimit migranți cu ambarcațiuni improvizate din Turcia, încălcând un acord din 2016 dintre Ankara și UE. La rândul lor, autoritățile elene, acuzate de ONG-uri de returnare ilegală a exilaților spre apele sau teritoriul turc, și-au înăsprit controalele la frontieră. Atena a negat întotdeauna că ar fi efectuat astfel de respingeri ilegale.

AMENINȚĂRI DE LA TEHERAN

Președintele iranian Ebrahim Raissi a declarat luni că moartea colonelului Sayyad Khodai, ofițer al Gardienilor Revoluției, “va fi răzbunată”, la o zi după uciderea militarului la Teheran în timpul unui atac fără precedent din noiembrie 2020 încoace, informează AFP.

“Nu mă îndoiesc că sângele acestui mare martir va fi răzbunat”, a declarat Raissi la televiziunea iraniană de stat.

Potrivit unor surse oficiale, colonelul Sayyad Khodai a fost ucis cu focuri de arme de doi motocicliști, în estul capitalei iraniene. Acest militar este persoana cea mai importantă a cărei moarte în Iran a fost anunțată de Teheran după cea a lui Mohsen Fakhrizadeh, specialist în fizică nucleară. Acesta a fost ucis în noiembrie 2020, lângă capitala iraniană, într-un atac împotriva convoiului său, atac imputat de Iran, Israelului.

“Nu există nicio îndoială că mâna aroganței mondiale poate fi văzută în această crimă”, a spus Raissi, expresie care face referire la SUA și aliații lor, în frazeologia oficială a Republicii Islamice. “Insist asupra urmăririi serioase (a criminalului) de către responsabili ai securității”, a adăugat Raissi, care urmează să se deplaseze în Oman, în Golf, pentru o vizită oficială la invitația sultanului Haitham.

Gardienii Revoluției l-au prezentat pe Sayyad Khodai drept un “apărător al sanctuarului” și au denunțat un “act terorist”. Acest termen desemnează orice persoană care lucrează pentru Republica Islamică în Siria și în Irak, două țări care găzduiesc locuri de cult șiit și unde Iranul afirmă că este prezent prin intermediul a ceea ce el prezintă drept “consilieri militari”.

“Cei care au pierdut pe câmpul de luptă în fața apărătorilor sanctuarului își manifestă astfel disperarea”, a declarat Raissi, fără alte precizări. ( Agerpres)

Lasă un comentariu