RĂMAȘI ACASĂ, DAR ÎN SIGURANȚĂ - OBLIGAȚIILE PĂRINȚILOR CARE PLEACĂ LA MUNCĂ ÎN STRĂINĂTATE

Distribuie pe:

Direcția de Asistență Socială (DAS) Târgu-Mureș reamintește că, în situația în care, ambii părinți sau părintele care exercită singur autoritatea părintească sau la care locuiește copilul urmează să plece la muncă în străinătate, aceste persoane au obligația, conform legii, să transmită sau să depună la sediul instituției (strada Gh. Doja nr. 9, camera 8) o notificare scrisă privind intenția de a pleca la muncă

în străinătate, cu cel puțin 40 de zile înainte de plecare, indiferent dacă activitatea în străinătate implică sau nu și existența unui contract de muncă.

Notificarea va trebui să cuprindă: datele de identificare ale părinților/părintelui care intenționează să plece la muncă în străinătate; datele de identitate ale persoanei în grija căreia va fi lăsat copilul pe durata absenței din țară a părintelui/părinților; adresa la care copilul va urma să locuiască în viitor, după plecarea părintelui/părinților; îndeplinirea de către persoana în grija căreia urmează a fi lăsat copilul a prevederilor legale referitoare la apartenența acesteia la familia extinsă (să fie rudă până la gradul IV inclusiv, cu minorul - persoana poate fi bunic, unchi/mătușă, văr, nepot, frate/soră, străbunic, frate al unui bunic), vârsta - minimum 18 ani împliniți și capacitate deplină de exercițiu.

În urma primirii notificării, reprezentanții DAS Târgu-Mureș vor efectua o anchetă socială la domiciliul persoanei la care copilul va locui pe perioada delegării drepturilor părintești. Urmare a acestui demers, instituția este abilitată a interveni, identifica și monitoriza situația copiilor cu grad crescut de vulnerabilitate în lipsa părinților, în vederea respectării principiului interesului superior al copilului, care include și dreptul copilului la o dezvoltare fizică și morală normală, la echilibru socio-afectiv și la viața de familie, se arată în documentul publicat pe pagina de socializare a instituției (facebook.com/DASTarguMures/)

ILEANA SANDU

Lasă un comentariu