25 MAI - ZIUA INTERNAȚIONALĂ A COPIILOR DISPĂRUȚI

Distribuie pe:

La 25 mai este marcată, anual, Ziua internațională a copiilor dispăruți, cu scopul de a aduce în prim-plan tragedia copiilor răpiți, de a-i informa pe părinți în legătură cu măsurile pe care le pot lua pentru a-și proteja copiii și pentru a ne aduce aminte de copiii care nu au fost găsiți niciodată. Istoricul acestei zile internaționale începe cu anul 1983, când președintele SUA, Ronald Reagan, a avut inițiativa de a declara ziua de 25 mai ca fiind a copiilor dispăruți, în memoria lui Etan Patz, în vârstă de 6 ani, care a dispărut fără urmă la 25 mai 1979 și nu a mai fost găsit niciodată.

Potrivit unui studiu al Comisiei Europene, aproximativ 250.000 de copii și adolescenți dispar în fiecare an, în Europa: un copil la două minute. Aproximativ 60% sunt adolescenți care fug de acasă din cauza unor situații de abuz, violență sau greutăți materiale, 23% sunt victime ale răpirii, în timp ce 10% sunt minori străini neînsoțiți (care au ajuns în Europa fără sprijinul unui părinte sau tutore), expuși riscului de a deveni victime ale traficului și exploatării sexuale * Din cauza lipsei de statistici oficiale comparabile privind copiii dispăruți (singurul raport la nivel european cu date de la autoritățile naționale este depășit și cuprinde date statistice de acum aproape 10 ani), organizația Missing Children Europe colectează și analizează date de la liniile telefonice directe pentru copiii dispăruți și rețeaua de mediatori familiali transfrontalieri * Majoritatea copiilor declarați dispăruți fug de acasă de bună voie. Neglijarea lor de către părinți, nealocarea unui timp zilnic pentru a vorbi cu copiii, constrângerile pe care copiii le simt din partea părinților în ceea ce privește performanța școlară sunt factori care pot duce la plecarea voluntară a minorilor de acasă * Principalele motive care îi determină pe copii să își părăsească familia sau centrele de ocrotire sunt neglijarea și lipsa de supraveghere din partea adulților responsabili, conflictele repetate din familie, abuzurile fizice și/sau emoționale, lăsarea lor în grija bunicilor sau a altor rude, odată cu plecarea aparținătorilor legali la muncă în străinătate, blocajele în comunicarea cu părinții, cu precădere în situații dificile, abandonul școlar și influența/presiunea anturajului, consumul de alcool și substanțe halucinogene, situația economică a familiei* În 2020, la linia telefonică 116000 pentru copii dispăruți au fost 42.662 de apeluri care au vizat 8.857 de cazuri (cu 17% mai multe decât în anul anterior) * Dormitul pe stradă, cerșitul și prostituarea sunt cele mai frecvente strategii, de risc maxim pe care copiii fugari le au la îndemână pentru a supraviețui

* Potrivit datelor furnizate de Direcția de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului General de Poliție, în perioada 30 aprilie 2020 - 20 aprilie 2021, în țara noastră au fost înregistrate 5.924 de sesizări privind minori care au dispărut de acasă, din care 5.821 de minori au fost găsiți, până la finalul lunii mai anul trecut * În ultimii ani, numărul sesizărilor disparițiilor de copii aproape s-a dublat, astfel că în 2015 erau 3.736 de sesizări, iar în prezent sunt peste 6.000 * Odată cu dezvoltarea internetului, numărul cazurilor de abuz și violență comise online crește alarmant: conform datelor din 2017 de la Internet Watch Foundation (IWF), o pagină web afișează, la fiecare 7 minute, imagini cu copii abuzați sexual * Unul din 8 copii recurge la furt pentru a supraviețui, iar unul din 12 prezintă un risc grav de o anumită formă de abuz * În 2017, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a estimat că, la nivel global, până la 1 miliard de minori

cu vârsta cuprinsă între 2 și 17 ani au suferit acte de violență fizică, emoțională sau sexuală * În 2013, OMS a raportat că aproape 18 milioane de copii, majoritatea fete, au fost victime ale abuzurilor sexuale în Europa * Exploatarea și abuzul asupra copiilor cuprind: agresiune sexuală, prostituție infantilă, pornografie infantilă, trafic în scopuri sexuale * Unul din 5 copii din Europa este victimă a unor forme de violență sexuală * În 70% până la 85% din cazuri, abuzatorul este cineva pe care copilul îl cunoaște și în care are încredere * Din cele 800.000 de persoane traficate anual, la nivel global, jumătate sunt copii * În Europa, sunt traficați, anual, 2 milioane de copii * Turismul sexual: conform datelor din 2017 ale Organizației Mondiale a Turismului (OMT), în fiecare an, 3 milioane de persoane călătoresc cu scopul de a întreține relații sexuale cu minori * Numărul din ce în ce mai mare al femeilor care călătoresc în țările în curs de dezvoltare pentru a întreține relații sexuale (plătite) cu minori nu este de neglijat. În total, acestea reprezintă aproximativ 10% din turiștii sexuali ai lumii.

CAZURI CARE AU ȘOCAT OMENIREA...

* ETAN PATZ

Copilul din New York, în vârstă de șase ani, a fost văzut ultima oară în viață la 25 mai 1979, când a plecat de acasă dimineața, spre stația de autobuz, pentru a merge la școală.

Pedro Hernandez, un tânăr de 18 ani, care lucra la un magazin din apropierea casei lui Etan, l-a ademenit pe băiat la subsol, promițându-i un suc.

A durat câteva decenii până când s-a stabilit că Hernandez (care și-a recunoscut fapta în 2012, în timp ce era în detenție pentru alte infracțiuni) l-a sugrumat pe copil, i-a tranșat trupul și a aruncat bucățile la gunoi. Între timp, poza lui Etan a fost afișată în locuri publice, inclusiv pe ambalajul cutiilor de lapte din întreaga țară.

Cazul lui Etan a contribuit la instaurarea unei epoci a fricii în rândul familiilor americane și i-a făcut pe părinți mai reticenți în a le permite copiilor să circule nesupravegheați.

Trupul lui Etan nu a fost găsit niciodată, iar copilul a fost declarat, oficial, decedat, în 2001.

În aprilie 2017, părinții lui Etan au fost prezenți în instanță, când Hernandez a fost condamnat la 25 de ani de închisoare pentru răpirea și uciderea fiului lor. Etan ar fi avut, atunci, 44 de ani. În ziua procesului, dl Patz și-a întors privirile către Hernandez și i-a spus: “Pedro Hernandez, după toți acești ani, știm, în sfârșit, ce secret sumbru ai purtat în suflet. Ni l-ai răpit pe copilul nostru iubit și l-ai aruncat la gunoi. Nu te voi ierta niciodată. Dumnezeul căruia i te rogi nu te va ierta niciodată.” Hernandez a privit drept înainte, fața lui nu trăda nicio emoție. A refuzat să vorbească, dar avocații lui au intervenit, imediat, pledând pentru nevinovăție și promițând că vor face recurs, potrivit nytimes.com.

* ELISABETH FRITZL

În august 1984, Josef Fritzl și-a ademenit fiica, pe Elisabeth, în subsolul casei lor, din Amstetten, Austria. Pe atunci, fata avea doar 18 ani.

Mama lui Elisabeth s-a adresat poliției, fără să știe că fata era ținută în captivitate la doar câțiva metri distanță. Adolescenta a fost forțată să scrie scrisori spunând că a fugit de acasă.

Pe parcursul a 24 de ani de captivitate, Fritzl a făcut șapte copii cu fiica sa, dar unul dintre ei a murit la scurt timp după naștere.

Trei dintre copii au fost ținuți în pivniță - bine izolată fonic - alături de mama lor, iar ceilalți trei au fost aduși în casă. Fritzl i-a spus soției sale că acei copii au fost abandonați de către Elisabeth pentru că nu putea să-i îngrijească. Unul dintre copiii ținuți în pivniță s-a îmbolnăvit grav în 2008 și acela a fost momentul în care medicii și poliția au descoperit grozăviile comise de Fritzl.

Fritzl a fost condamnat la închisoare pe viață în 2009. Anchetatorii spun că, în cei 24 de ani, a violat-o pe fiica sa de mai mult de 3.000 de ori.

* JAYCEE DUGARD

Jaycee avea 11 ani când, în 1991, a fost răpită din fața casei, dintr-un oraș din California.

Fata a fost sechestrată de Phillip Garrido și ținută în captivitate într-o anexă din grădina acestuia, fiind supusă unor agresiuni sexuale timp de peste 18 ani. În captivitate, Jaycee a născut doi copii (unul când avea doar 14 ani), al căror tată era chiar cel care o răpise.

Jaycee a trăit în tot acest timp sub amenințarea că, dacă încearcă să fugă, va fi sfâșiată de câinii lăsați liberi în grădină.

Suspiciunile au apărut în august 2009, când Garrido, care avea o condamnare anterioară pentru viol, le-a dus pe Jaycee și pe cele două fiice ale sale la tribunal, unde se judeca cererea lui de liberare condiționată.

Ulterior, a fost condamnat la 431 de ani de închisoare, iar soția sa, Nancy Garrido, a fost condamnată la închisoare pe viață pentru răpire, complicitate la viol și sechestrare de persoană.

În cursul procesului, care a avut loc în 2011, Jaycee a scris, în declarația sa: “Când mă gândesc la toți acei ani, simt furie, pentru că mi-ai furat viața și pe cea a familiei mele... Din cauza ta, am urât fiecare secundă din fiecare zi a fiecărui an din cei 18.”

* BEN NEEDHAM

În iulie 1991, Ben, în vârstă de un an și 9 luni, a dispărut în timp ce se juca în fața casei bunicilor săi, pe insula Kos, din Grecia.

În ciuda perchezițiilor și investigațiilor întreprinse vreme de aproape trei decenii, anchetatorii n-au găsit nici urmă de copil.

În urmă cu doi ani, detectivi de la Poliția South Yorkshire au efectuat, timp de trei săptămâni, săpături în jurul fermei unde a fost văzut ultima oară Ben. Atunci s-a vehiculat ideea că Ben ar fi putut fi accidentat mortal de un excavatorist care lucra aproape de locul în care copilul se juca în ziua dispariției sale. Șoferul respectiv, Konstantinos Barkas, murise însă, în 2015. Familia Needham crede că Ben a fost răpit cu intenția de a fi vândut pentru adopție sau că a fost luat de traficanții de copii.

Au fost identificați și investigați peste 300 de copii abandonați, care se potriveau descrierii lui Ben, dar testele ADN au exclus orice dubiu că ar fi vorba de copilul dispărut.

* ELIZABETH SMART

Cazul fetei care a fost răpită din dormitorul ei, în iunie 2002, a șocat întreaga comunitate americană. Elizabeth avea 14 ani, când fanaticul religios Brian Mitchell a dus-o într-o tabără improvizată pe coasta unui munte, nu departe de casa ei din Salt Lake City, Utah.

Acolo, Elizabeth a fost abuzată, amețită cu droguri și alcool și legată cu lanțuri de un copac. În memoriile sale, ea a scris: “Timp de nouă luni, Brian Mitchell m-a violat în fiecare zi, uneori de mai multe ori pe zi, m-a torturat și m-a brutalizat în moduri imposibil de imaginat, m-a înfometat, ca și cum aș fi fost un animal”.

A fost salvată după ce un motociclist a recunoscut-o și a alertat poliția.

După ce, inițial, a fost considerat inapt pentru a fi judecat, Mitchell a fost condamnat, în mai 2011, la închisoare pe viață pentru viol, răpire și tâlhărie.

Soția sa, Wanda Barzee, care a tratat-o pe Elizabeth ca pe o “sclavă”, execută o pedeapsă de 15 ani pentru complicitate.

* MICHELLE KNIGHT, AMANDA BERRY ȘI GINA DEJESUS

Cele trei adolescente au dispărut, una câte una, în Cleveland, Ohio, între 2002 și 2004. Toate au fost sechestrate de Ariel Castro, fost șofer de autobuz școlar. Castro a făcut un copil cu Amanda Berry, iar Michelle Knight a făcut mai multe avorturi.

În mai 2013, tinerele au scăpat, după ce una dintre ele a reușit să spargă o parte din ușă și a chemat vecinii în ajutor.

Castro a acceptat să pledeze vinovat pentru a evita pedeapsa cu moartea și a fost condamnat la închisoare pe viață plus încă 1.000 de ani de detenție, în august 2013. O lună mai târziu, a fost găsit spânzurat în celula sa.

În încercarea de a atrage atenția asupra numărului mare de dispariții voluntare în rândul copiilor și adolescenților, Salvați Copiii România organizează anual campanii de informare și sensibilizare a elevilor, părinților și cadrelor didactice.

(surse documentare și foto - news.sky.com, missingchildreneurope.eu, pbc2019.org, salvaticopiii.ro)

Documentar de ILEANA SANDU

Lasă un comentariu