LUCREȚIA CADAR, PRIMAR DEDA: TRADIȚIILE NOASTRE NU POT FI LĂSATE SĂ MOARĂ ÎN ANONIMAT!

Distribuie pe:

- Festivalul Văii Mureșului Superior a programat o nouă ediție. Anul 2022 pare a fi introdus, cu drepturi depline, această manifestare printre elementele constitutive a unei respectabile tradiții locale. Cu ce vine Deda la Festival?

- Festivalul Văii Mureșului, care a prins contur prin 2004, a devenit un simbol al Văii Mureșului. Scopul creării sale a fost acela al popularizării și promovării tradițiilor și obiceiurilor locale. Această manifestare trebuie continuată cu orice preț, căci tradițiile noastre nu pot fi lăsate să moară în anonimat! Fiecare dintre cele patrusprezece UAT-uri prezente la Festival, două municipii și douăsprezece comune, ne unim în ideea planificării și realizării acestei manifestări. Este și motivul pentru care, cu toții, ne întâlnim, chiar astăzi (marți, 24 mai), cu doamna prefect al județului, Mara Togănel. Vom stabili, pentru fiecare, contribuția financiară la realizarea proiectului, precum și liniile directoare ale evenimentului. Eu, personal, și Comuna Deda, pe care o reprezint, în calitate de lider al unei comunități de peste patru mii trei sute de suflete, am fost prezenți de fiecare dată la Festival. Venim și anul acesta cu o suită de jocuri populare tradiționale, românești, cu portul nostru, de care suntem mândri, cu cântăreți și dansatori de la noi, din Deda. Avem, în momentul de față, un ansamblu de adulți, format din șapte perechi; vorbim de muncitori și mai ales de studenți, care sunt în vacanță și pot veni la Festival, pe data de 30-31 iulie. Unii sunt membri ai fostului ansamblu Junii Călimanilor și fac parte, toți, din actualul Ansamblu Cununa Călimanilor. Din proprie inițiativă a fost reactivat ansamblul, ceea ce ne permite o prezentare decentă și anul acesta...

- Inițiativa e mai mult decât lăudabilă, dar cum găsiți instructori? E o penurie grozavă de persoane talentate, pricepute și cu suflet mare, suflet care să compenseze cumva lipsa banilor cu care ar merita să fie răsplătiți ...

- Noi suntem mai norocoși! Avem un instructor, pe Vasile Gabor. El a lucrat la Toplița, la ansamblu; acum e pensionar și fiind de loc din Deda, ne-a fost mai ușor să ne înțelegem. Încă din 1990 am contat pe ajutorul dumnealui. De acum, are la activ vreo trei-patru generații de tineri, care au deprins tainele jocului de la dânsul. Cu generația actuală se întâlnește săptămânal, la repetiții. Mai există și un ansamblu mic, de prichindei, care, tot așa, săptămânal, fac instruire și repetiții. Lucrăm cu ei de circa un an de zile. Sunt copii de șase până la zece anișori din Deda, din Bistra Mureș, din Filea și din Pietriș. Cam 27 de prunci pe care-i pregătim și cu care punem de un nou ansamblu, care să ducă pe mai departe tradiția. Primăria, cum este normal, susține financiar toate aceste activități și nouă, tuturor, nu ne este deloc indiferent dacă copiii învață sau nu să joace românește și să știe a aprecia portul strămoșesc. Le-am creat chiar și costume populare, pe fonduri europene, am procurat stații de sonorizare și amplificare pentru două cămine culturale, pe care le-am și dotat corespunzător, în vederea organizării de spectacole populare.

- Anul trecut, cam tot pe vremea asta, vorbeam despre inițiativa curajoasă, de la Deda, a Maratonului “Scaunul Domnului”. Vremea era asemănătoare cu cea de astăzi, dar timpurile erau cu totul altfel. Aerul reținea încă mireasma incertă a pandemiei. Să sperăm că anul acesta nu vom nutri, precum în trecut, speranțe deșarte. Ce ne spuneți despre a doua ediție a Maratonului?

- Maratonul are loc pe 11-12 iunie, chiar de Rusalii. Este o treabă a sportului de masă care antrenează sute de participanți, distribuiți pe grupe de vârstă. Am acceptat să găzduim manifestarea cu gândul nu doar la stimularea mișcării și sănătății populației, ci și la promovarea turistică a zonei. Vorbim despre Valea Bistrei, cale care duce la Scaunul Domnului. Anul trecut, în condițiile pandemiei, am avut sute de participanți. Cred că anul acesta vom depăși ușor aceste repere de participare, zona fiind din ce în ce mai cunoscută. Este un adevăr care mi-a fost confirmat recent, când un grup de tineri nemți au urcat pe Scaunul Domnului cu ATV-urile. Acest lucru dovedește că interesul nostru pentru promovarea turistică a zonei este legitim, iar statuarea Dedei, ca viitoare stațiune turistică, reprezintă adevărata cale de urmat. Revenind la Maraton, el va pleca din Bistra Mureșului, de la Km 3, am discutat deja despre spațiile de parcare pentru sute de automobile, am realizat toate amenajările necesare competiției și sper să facem cinste nouă și județului cu această activitate turistic-sportivă. Traseul pe care se aleargă e ceva mai lung, ajunge până în Lunca Bradului și este organizat pe categorii de vârstă și după criterii sportive.

- Îmi place nespus paradoxul că banii europeni au fost folosiți pentru costume populare. Este ca și când globaliștii dau parale pentru promovarea valorilor naționale. Pe de altă parte, globalismul își vede de treabă și baza tuturor acțiunilor de susținere a tradiției rămâne o solidă infrastructură economico-financiară. Cum stați cu implementarea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNNR) și cu Planul Național de Investiții Anghel Saligny (PNIAS)?

- Prin PNNR am obținut 324.700 euro. Noi am mers pe proiecte care asigură eficientizarea energetică a instituțiilor. Am ales această variantă în ideea modernizării căminelor culturale de la Filea și de la Pietriș, prin realizarea de panouri fotovoltaice care să asigure iluminatul și încălzirea. Căminul Cultural Filea va fi complet renovat și dotat cu aceste panouri fotovoltaice. La Pietriș, trebuie doar unele modernizări, acolo Căminul este deja frumos și funcțional. Cât privește PNIAS, mergem pe două proiecte, respectiv realizarea canalizării în satul Filea, proiect în valoare de 6,5 milioane lei și 6,5 km de asfaltări, printre care și niște capete de străzi din Deda, rămase neasfaltate. Desigur, prioritară este canalizarea din Filea; în Deda, canalizarea este isprăvită, iar în Pietriș și Bistra Mureș suntem undeva la 70%. În final, cetățenii comunei vor beneficia de toate serviciile posibile necesare creșterii nivelului de trai. Serviciul de apă-canalizare din Deda e administrat de noi și asigură apa și serviciile de canalizare la prețuri avantajoase. E un soi de noroc pe noi, căci dispunem de un izvor, din care apa vine prin cădere gravitațională și cei 14 km ai canalizării din Deda, realizați încă din 2014, sunt gestionați de către primărie, la fel fiind situația și în ce privește alimentarea cu apă din Filea. Pe scurt, primăria realizează serviciile de apă și canal reușind un preț de circa 2 lei pe metru cub, față de cei patru lei, prin Aquaserv, la Pietriș și Bistra Mureș. De fapt, am solicitat și pentru cele două sate preluarea alimentării cu apă potabilă.

Ne-am asumat, împreună cu Consiliul Local, aceste responsabilități și am dovedit că suntem în măsură să le facem față, în ciuda neîncrederii cu care am fost priviți, la început. Administrăm peste 35 de kilometri de rețea, ceea ce nu-i tocmai ușor, dar facem ca cetățenii să fie mulțumiți. Când ne-au spus, de la județ, “nu o să vă descurcați”, le-am răspuns “ba da, o să ne descurcăm”!

CORNEL GROZA

Lasă un comentariu