MOLDOVA NU TREBUIE SĂ PIARDĂ ȘANSA ISTORICĂ DE A ADERA LA UE

Distribuie pe:

Republica Moldova are o șansă “istorică” de a adera la Uniunea Europeană și eventuale proiecte pentru a aduce țara mai aproape de blocul comunitar nu trebuie să înlocuiască drumul către statutul de membru cu drepturi depline, a susținut, miercuri, premierul moldovean Natalia Gavrilița, potrivit Reuters.

“Salutăm orice mecanism pentru a ne aduce împreună mai aproape, pentru a ne îmbunătăți cooperarea, atât timp cât el nu înlocuiește calea către aderare”, a declarat Gavrilița în cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos (Elveția).

“Credem cu fermitate că statutul de membru al Uniunii Europene este cel care aduce... pace, stabilitate și prosperitate bazată pe valori și noi vrem să fim parte a lumii libere și a acestei familii a UE”, a adăugat ea.

Șefa executivului de la Chișinău a spus că țara sa are o “fereastră de oportunitate istorică” de a adera la blocul comunitar și că statutul de candidat trebuie acordat nu doar Ucrainei. “A da, în acest moment de oportunitate istoric, statutul de candidat doar Ucrainei ar avea drept consecință crearea unei zone gri în Republica Moldova”, a explicat ea. Președintele francez Emmanuel Macron a afirmat joi că eventuala “comunitate politică europeană” pe care a propus-o la începutul lunii mai ar fi “complementară” procesului de aderare la Uniunea Europeană și nu “o alternativă” la acesta.

Exprimându-se la Palatul Elysée după ce a primit-o pe președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, șeful statului francez a spus că acest nou format ar viza “crearea unui nou cadru de cooperare ce ar reuni națiuni europene democratice care aderă la soclul nostru de valori și care aspiră sau nu să adere la Uniunea Europeană”.

Macron a prezentat acest proiect pe 9 mai în fața Parlamentului European la Strasbourg, în plină dezbatere privind lansarea procesului de aderare a Ucrainei. El afirma cu acea ocazie că ar fi nevoie de “decenii” pentru ca Ucraina să adere la UE și sugera că între timp, țara poate face parte dintr-o “comunitate politică europeană” care ar putea include Republica Moldova sau Regatul Unit, țară ieșită din UE în 2020. (Agerpres)

RUSIA ESTE DE ACORD CA NAVELE UCRAINENE SĂ POATĂ PLECA DIN PORTURI

Rusia este gata să asigure un coridor umanitar pentru ca navele care transportă produse alimentare să poată pleca din Ucraina, a declarat ministrul-adjunct al afacerilor externe al Federației Ruse, Andrei Rudenko, pentru Interfax, informează Reuters și AFP.

Din cauza blocadei din porturile Ucrainei, aproximativ 20 de tone de cereale așteaptă în silozuri să fie exportate, iar recolta din acest an este în pericol. ONU a avertizat că blocada porturilor ucrainene de la Marea Neagră ar putea provoca foamete în Africa și în Orientul Mijlociu, care depind de exporturile ucrainene pentru a-și asigura necesarul.

Rudenko a cerut în context ridicarea sancțiunilor împotriva Moscovei, ca o condiție pentru evitarea unei crize alimentare mondiale din cauza blocării exporturilor de cereale ucrainene de la declanșarea ofensivei ruse.

“Rezolvarea problemei alimentare trece printr-o abordare colectivă, ce implică în special ridicarea sancțiunilor care au fost instaurate împotriva exporturilor ruse și tranzacțiilor financiare”, a declarat ministrul-adjunct de externe al Rusiei. De asemenea, Rusia va discuta despre posibilitatea de a întreprinde un schimb de prizonieri cu Ucraina, după ce prizonierii care s-au predat vor fi condamnați, a adăugat Rudenko. Oficiali ruși și separatiști proruși din estul Ucrainei au declarat că unii dintre prizonierii care s-au predat ar trebui judecați pentru crime de război. Andrei Rudkov a mai spus că este prematur să se stabilească o bază militară rusă în regiunea Herson din estul Ucrainei, controlată de ruși.

Orașul Herson, apropiat de Crimeea anexată de Moscova în 2014, a fost primul oraș important ocupat, la 3 martie, de ruși de la începutul ofensivei pe care ei au declanșat-o împotriva Ucrainei, la 24 februarie.(Agerpres)

Lasă un comentariu