SISTEMUL ROALERT - COPIL DISPĂRUT, A FOST OPERAȚIONALIZAT

Distribuie pe:

Sistemul RoALERT- Copil dispărut, prin intermediul căruia populația va fi anunțată despre dispariția unui copil și semnalmentele acestuia a fost operaționalizat, transmite Departamentul pentru Responsabilitate Socială Comunitară.

Anunțul a fost făcut în cadrul unei dezbateri organizate la sediul Guvernului, în contextul Zilei Internaționale a Copilului Dispărut.

În debutul evenimentului, consilierul de stat Mădălina Turza a anunțat operaționalizarea sistemului RoALERT- Copil dispărut, cu sprijinul IGPR, DSU și STS. Sistemul este parte integrantă din Programului Național al Guvernului “Din grijă pentru copii”.

Conform unui comunicat transmis de Departamentul pentru Responsabilitate Socială Comunitară, principalele cauze ale dispariției copiilor din familie au legătură cu abuzurile la care sunt expuși, cu precădere cele de natură sexuală.

“În anul 2021, Poliția Națională a înregistrat peste 4.200 de sesizări cu privire la diferite forme de abuz sexual îndreptate împotriva copiilor: viol, agresiune sexuală, act sexual, corupere sexuală, racolare de minori în scopuri sexuale și hărțuire sexuală. Potrivit analizelor Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei, cel puțin 80% dintre declarațiile copiilor cu privire la abuzul sexual sunt reale, iar majoritatea agresorilor provin din rândul cercului de apropiați și/sau familie”, se menționează în comunicat.

Conform unui studiu realizat de World Vision România, 1 din 3 copii de la sate n-ar raporta un abuz către autorități din cauza faptului că se tem că nu vor fi crezuți, a lipsei de încredere în reprezentanții autorităților, a accesului limitat la servicii de sprijin și de teama de a fi judecați de familie.

“În cadrul dezbaterii, reprezentanții autorităților cu atribuții în domeniu au prezentat demersurile pe care le realizează pentru prevenirea și combaterea acestui fenomen din perspectiva protecției copilului, a sistemului de educație, dar și a activității de combatere, cu accent pe informarea copiilor și a părinților, crearea unui sistem informatic unitar de colectare de date cu privire la abuzurile împotriva copiilor, precum și pe demersul strategic al Ministerului Educației de promovare a educației parentale. Membrii legislativului prezenți la dezbatere au subliniat, pe de o parte, necesitatea implementării efective a prevederilor legale existente, a acțiunilor pro-active susținute din partea instituțiilor direct implicate în prevenirea acestui fenomen, iar, pe de altă parte, necesitatea promovării urgente a demersului legislativ privind stabilirea limitei de vârstă până la care un act sexual cu un minor poate fi considerat consimțit”, precizează sursa citată.

În urma dezbaterilor, consilierul de stat Mădălina Turza a propus crearea unui grup de lucru tematic la nivelul Guvernului pentru identificarea priorităților de intervenție pe termen scurt și mediu în domeniul prevenirii și combaterii abuzurilor împotriva copiilor, care își va începe activitatea în luna iunie.

Dezbaterea “Cum își poate proteja România copiii de violența sexuală?” a fost organizată de către Departamentul pentru Responsabilitate Socială Comunitară și Grupuri Vulnerabile și Fundația World Vision România. (Agerpres)

Lasă un comentariu