CÂT DE MULȚUMIȚI SUNT ROMÂNII ÎN VIAȚA DE FAMILIE

Distribuie pe:

Dintr-un studiu al Centrului de Informare, Prevenire, Risc și Analiză (CIPRA), realizat de Reveal Marketing Research cu ocazia Zilei Familiei (15 mai), aflăm că cele mai importante elemente care determină calitatea vieții de familie sunt interacțiunea cu familia (75%), parenting-ul (73%), starea de bine din punct de vedere fizic și emoțional (67%) și sprijinul acordat persoanelor cu dizabilități (63%).

TINERII, MAI PUȚIN MULȚUMIȚI

Potrivit cercetării, citate de adevarul.ro, impor-tanța factorilor familiali și a gradului de satisfacție declarat crește odată cu vârsta. Prin urmare, cei cu vârstele între 18 și 35 de ani se declară mai puțin mulțumiți de aspectele investigate comparativ cu grupele de vârstă peste 35 de ani.

În privința interacțiunii cu familia, timpul petrecut împreună stârnește cele mai pozitive reacții pentru 76% dintre respondenți, în timp ce procentul cel mai mic este înregistrat de afirmația “Membrii familiei mele vorbesc deschis între ei", cu doar 70%. Ruptura de comunicare și interacțiune este resimțită cel mai puternic de către tineri, unde acest procent ajunge la 51%.

Se pare că generația 35-44 de ani și membrii seniori ai familiei, de peste 55 de ani, reușesc să își alinieze valorile și atitudinile vizavi de viața în familie, nivelul lor de mulțumire fiind semnificativ mai ridicat pentru toate aspectele testate.

ÎNTRE 35 ȘI 45 DE ANI, STRESUL ESTE MAI BINE GESTIONAT

Când vine vorba de parenting, adică de lucruri ce țin de educație, socializare, grija față de nevoile membrilor familiei, se observă același tipar de comportament pe toate categoriile de vârste. Cele mai scăzute procente sunt legate de implicarea părinților pe zona de teme și activități școlare (69%), iar pe primul loc este transmiterea valorilor legate de felul în care se iau decizii (75%).

În privința nivelului de satisfacție în ceea ce privește starea de bine fizică, primii doi factori, cu procent egal de 72%, sunt îngrijirile medicale și siguranța percepută, acasă, la serviciu, la școală, în comunitate. Pe locul 4 din 5 se află nivelul de satisfacție legat de starea de bine emoțională. Cele mai mari procente sunt în rândul adulților între 35 și 45 de ani, care simt într-o mai mare măsură că primesc sprijin emoțional de la prieteni și cunoștințe, dar și că și-au găsit soluții de gestionare a stresului.

Pe ultimul loc se găsesc afirmațiile legate de sprijinul pentru persoanele din familie care suferă de anumite dizabilități. Pentru acestea, nivelul de satisfacție este undeva la jumătate pentru toate aspectele evaluate - sprijin pentru îndeplinirea obiectivelor, relațiile cu furnizorii de servicii care oferă sprijin acestor categorii de persoane sau sprijinul oferit membrilor cu dizabilități pentru a-și face prieteni.

CALITATEA VIEȚII...

“Pe măsură ce societatea evoluează și accesul la informație și tehnici de dezvoltare personală iau amploare, am considerat necesară o abordare în profunzime a acestui subiect care influențează foarte mult viitorul societății și, implicit, calitatea vieții noastre.

Ne-am propus, încă de la început, să fim o voce în ceea ce privește îmbunătățirea calității vieții românilor, prin acces la informații documentate și validate de experți. Astfel, în acest studiu, am dorit să arătăm cât de mulțumiți sunt românii de viața de familie, ce înseamnă parenting-ul în 2022 și, în special, cum modelează aceste elemente evoluția noastră ca societate, percepții și vieți.

Tema a fost familia românească în 2022 și a evidențiat premisele, prioritățile și nevoile familiei de azi, având drept scop formarea și menținerea unei familii sănătoase în societatea noastră", declară reprezentanții CIPRA.

*

Studiul a fost realizat în luna mai 2022, pe baza metodologiei de chestionare autoaplicate online și a vizat un eșantion reprezentativ de peste 1.000 de respondenți din mediul urban și rural, femei și bărbați, cu vârsta de peste 18 ani.

Lasă un comentariu