ȘI EU AM FOST PACIENTA DOCTORULUI CORFARIU

Distribuie pe:

La 1 iunie comemorăm, cu respect și tristețe, aniversarea domnului doctor ONORIU IUNIAN CORFARIU,cel care a fost “Un om între oameni” prin educație, parcurs școlar și o formație specială pusă în slujba pacienților. La jumătatea sec. al XX-lea, liceul Andrei Șaguna din Brașov și apoi Facultatea de medicină din Cluj au pregătit specialiști de înaltă ținută. Rezultatele aveau să se vadă încă din primii ani de carieră medicală. Paralel cu îngrijirea bolnavilor, domnul doctor a făcut și muncă asiduă în cercetare, adică studiu permanent și căutare de soluții care să ușureze suferințe. Au fost ani grei, când colaborarea cu colegi din străinătate era considerată trădare, mai cu seamă dacă publică articole medicale în reviste străine de prestigiu! Iată de ce doctorului ONORIU CORFARIU nu i s-a permis să participe la sesiuni de comunicare în străinătate sau la congrese la care era invitat!

Pe tot parcursul vieții, doctorul ONORIU CORFARIU și-a păstrat interesul pentru studiu și căutări de soluții medicale, precum și plăcerea izvorâtă dintr-un talent înnăscut, de a vorbi cu oamenii care i se adresau. Știa că investigațiile necesare pentru stabilirea diagnosticului și a terapiei de urmat nu trebuie să însemne doar aparate și medicamente... A știut să observe și să se adreseze fiecărui pacient “pe limba lui”... Apropo, ONORIU CORFARIU vorbea fluent mai multe limbi, pe care le îmbogățea de câte ori avea ocazia.

Nu o dată i-am admirat intuiția atât de utilă în medicină!

Voi evoca o amintire personală de prin anii '80. Mă pusese Aghiuță să-mi fac la păr ceea ce se cheamă “permanent” și m-am trezit că-mi cade părul în câteva “insule”, unde mă arsese coafeza cu o soluție prea concentrată. Neliniștită, m-am adresat unui dermatolog care mi-a spus doar: “Așteptați, că vă crește la loc!” Dar n-a crescut, dimpotrivă.... Vorbind cu soția dlui doctor - profesor Marcela Corfariu, colega mea de la Colegiul economic Transilvania - dânsa mi-a sugerat să-i cer părerea soțului ei și așa am făcut. Dl. doctor neurolog a avut ideea să-mi facă niște infiltrații subcutanate exact în zonele unde îmi cădea părul și - surpriză! - părul a început să-mi crească. O asistentă cu care lucra, l-a întrebat uimită: “Ce-i injectați, domnule doctor?”, iar el i-a răspuns zâmbind: “un cocktail”.

Iar când, inexplicabil, a început să-mi slăbească auzul, tot el, doctorul CORFARIU, prin investigații speciale, mi-a spus că ceva, cândva, mi-a distrus ireversibil niște “cili transmițători” de semnale spre creier și, pas cu pas, omițând accidente sau mediu toxic, a descoperit că a fost un abuz de antibiotice cu ani în urmă. Antibiotice pe care le luasem pentru o mastită la recomandarea unui medic... Dl. doctor CORFARIU m-a sfătuit să nu devin o “catastrofă ambulantă” pentru că ar fi și mai rău! Și de-atunci, vorba francezilor, “Je vis avec....”, continuându-mi viața și profesia.

Într-un fel sau altul, aproape toți colegii de la Colegiul Economic Transilvania din Târgu-Mureș am apelat prin colega noastră, Marcela, sau direct, la medicul ONORIU CORFARIU, care a găsit soluții pentru ameliorarea problemelor noastre.

Mulțumim, domnul doctor, acolo unde vă odihniți și vă păstrăm o amintire și recunoștință veșnică!

Profesor VOICHIȚA-OLGA PAHONȚU

Lasă un comentariu