PENSIONARE ANTICIPATĂ FĂRĂ PENALIZARE, DIN CAUZA POLUĂRII

Distribuie pe:

În județul nostru, aceste facilități se acordă deja din 2016 pentru Târgu-Mureș și din 2020 pentru Târnăveni. Astăzi sunt în plată 215 mureșeni. În total, numărul acestora din 2016 până astăzi este de aproape 1.000

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, la sfârșitul săptămânii trecute, legea prin care se extind categoriile de persoane care beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu doi ani, fără penalizare. Practic, președintele a promulgat noua formă a legii în urma adăugării unor noi substanțe considerate poluante sau a unor localități a căror locuitori vor beneficia de pe urma acestor prevederi legale. Legea are ca obiect de reglementare extinderea categoriilor de persoane care beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani, fără penalizare, cu persoanele care au locuit cel puțin 30 de ani în zone afectate de poluare, precum și pe o rază de 8 km în jurul acestora.

Printre localitățile la care se referă legea se numără Baia Mare, Călărași, Copșa Mică, Drobeta-Turnu Severin, Slatina, Târgu-Mureș, Târnăveni, Turnu Măgurele, Baia de Arieș, Roșia Montană, Băița, Tichilești, Câmpia Turzii, Motru, Negomir, Plopșoru, Prigoria, Roșia de Amaradia, Rovinari, Urdari, Deva, Ghelari, Hunedoara, Lupeni, Orăștie, Petrila, Petroșani.

ÎN MUREȘ, LEGEA SE APLICĂ DIN 2016

În județul nostru, legea se aplică încă din 2016. Astăzi, conform directorului Casei Județene de Pensii Mureș, Eugenia Neagoe, în baza acestei legi se află în plată 215 persoane. Având în vedere că legea se aplică din 2016, numărul total al beneficiarilor acestor prevederi este mult mai mare (înspre 1.000), însă aceștia, după încheierea perioadei de 2 ani - scutită de penalizare, ies din această evidență specială.

Municipiul Târgu-Mureș a fost introdus pe lista localităților beneficiare de aceste facilități în iunie

2016, prin “Legea Gliga”, denumită astfel după inițiatorul ei, deputatul mureșean Vasile Gliga (PSD), acesta inițiind modificarea legii pensiilor în acest sens în timpul mandatului său din 2012 - 2016. Introducerea Târgu-Mureșului și a localităților învecinate pe listă a avut ca motivare poluarea isotircă a Combinatului Chimic Azomureș.

Municipiul Târnăveni a fost introdus pe listă în urma demersurilor făcute de senatorul Horea Soporan (PSD), în mandatul 2016-2020. “Am considerat și atunci că situația poluării din Târnăveni este una gravă, iar cei care au suferit ani de zile din această cauză merită măcar o minimă reparație de acest gen. În textul legii a fost introdus și cromul hexavalent ca factor poluator, substanță care se regăsește în cantități mari în haldele de reziduri de pe platforma fostului Combinat Chimic”, declara, în 2020, senatorul Horea Soporan.

În perioada 1975-1991, la Combinatul Chimic Târnăveni au fost înregistrate 364 de cazuri de boli profesionale, din care 317 cazuri datorate expunerii la Crom VI - crom hexavalent, din care 17 au fost diagnosticate ca fiind cancer pulmonar. În anul 2013, DSP Mureș comunica faptul că incidența bolilor sistemului respirator este mai mare în Târnăveni decât media județului, astfel că în Târnăveni, aceasta este de 725,7 la mia de locuitori, iar la nivelul județului este de 466,6 la mia de locuitori. (D.B.)

DRAGOȘ BARDOȘI

Lasă un comentariu