CEL MAI MARE EXERCIȚIU INTERNAȚIONAL DE PROTECȚIE CIVILĂ LA TÂRGU-MUREȘ: EXPLOZIE, URMATĂ DE SCURGERI DE AMONIAC LA AZOMUREȘ

Distribuie pe:

Cel mai mare exercițiu internațional de simulare a unei explozii urmate de scurgeri de gaze periculoase în atmosferă a început luni dimineață, la combinatul Azomureș din Târgu-Mureș, fiind organizat de către EU MODEX, pe parcursul a 5 zile. Imediat după pornirea sirenelor de avertizare din oraș, care indicau producerea unui accident chimic, organizatorii au transmis mesaje prin sistemul RO-ALERT, astfel încât populația să nu intre în panică.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Horea” al județului Mureș a precizat că, în urma evenimentului, potrivit scenariului, sunt aproximativ 60 de victime și alte persoane în pericol, aflate pe platforma operatorului economic, și că incidentul poate avea efecte și în afara platformei.

Exercițiul este parte din mecanismul de protecție civilă al Uniunii Europene, având scopul de a testa răspunsul serviciilor de urgență și medicale în situații de stres extrem.

La simularea de la Târgu-Mureș vor participa echipe naționale și internaționale specializate în gestionarea unor astfel de situații, însumând circa 600 de persoane, care vor interveni gradual.

RAED ARAFAT, LA TÂRGU-MUREȘ: EXERCIȚIUL NU ARE NICIO LEGĂTURĂ CU RĂZBOIUL DIN UCRAINA”

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a declarat ieri, într-o conferință de presă, la Târgu-Mureș, că exercițiul internațional de simulare a unei explozii urmată de scurgeri de gaze periculoase în atmosferă, organizat de către EU MODEX, pe parcursul a 5 zile, la combinatul Azomureș din Târgu-Mureș, nu are nicio legătură cu războiul din Ucraina.

“Pentru noi, exercițiul este extrem de important pentru că așa putem să învățăm și să ne pregătim mai bine. Chiar dacă probabilitatea este mică și vreau să subliniez că nu are nimic cu războiul din Ucraina. Este planificat de mult mai mult timp. A fost întrerupt din cauza pandemiei și reluat cu planificare cu tot după ce lucrurile s-au liniștit din punct de vedere pandemic”, a declarat Raed Arafat. Șeful DSU a arătat că România avea obligația să facă acest exercițiu, chiar dacă probabilitatea ca un astfel de eveniment să se producă este redusă, însă “este obligatoriu ca forțele noastre să fie pregătite și, mai ales, să depistăm ce nu merge bine ca să corectăm”.

El a subliniat că exercițiul este asemănător celui care a avut loc la București, în cazul unui cutremur, în 2018, doar că acum este vorba despre un incident chimic.

“Exercițiul va dura până vineri. Sunt mai multe etape. Există o echipă care stabilește scenariul și sunt puțini care îl cunosc. Este echipa care dă evenimentele pe parcurs și pune la lucru echipajele de intervenție pe baza unor evenimente care nu le sunt cunoscute și nu s-au pregătit neapărat din timp pentru ele. Astfel, putem să testăm mai bine modul de reacție și capacitatea de intervenție. Dacă, Doamne ferește, apar situații mai grave care necesită dislocarea de forțe, situații reale, acest lucru poate fi făcut dislocând forțe din cele care sunt în intervenție la exercițiu”, a spus șeful DSU.

Pe parcursul a 5 zile, cât va dura exercițiul, la Târgu-Mureș intervin în jur de 600 de persoane, plus un număr mare de voluntari care participă ca victime.

Primarul din Târgu-Mureș, Soós Zoltán, a arătat că exercițiul este binevenit fiindcă anul trecut s-a dovedit faptul că astfel de accidente se pot întâmpla.

Prefectul județului Mureș, Mara Togănel, a afirmat, în același cadru, că deși sirenele au sunat în tot orașul după ora 6.00, nu s-a creat panică, întrucât populația a primit mesaje prin Ro-Alert cu privire la derularea acestui exercițiu. Mara Togănel a precizat că a fost activat Planul Roșu de intervenție.

Exercițiul este parte din mecanismul de protecție civilă al Uniunii Europene, având scopul de a testa răspunsul serviciilor de urgență și medicale în situații de stres extrem. (Agerpres)

Lasă un comentariu