REUNIUNE EXTRAORDINARĂ LA BRUXELLES

Distribuie pe:

Președintele Klaus Iohannis participă, începând de ieri, la Bruxelles, la reuniunea extraordinară a Consiliului European, a cărei agendă se va concentra pe situația de securitate și consecințele generate de agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei. Lucările se vor încheia astăzi.

“Liderii europeni discută modalitățile de acordare, în continuare, a sprijinului politic și a asistenței umanitare, economice și financiare Ucrainei, inclusiv cu referire la rolul important pe care trebuie să îl aibă Uniunea Europeană în eforturile de reconstrucție post-conflict. Având în vedere impactul multidimensional al actualei crize asupra Republicii Moldova, va fi discutată și necesitatea oferirii unui sprijin adecvat pentru consolidarea rezilienței acestui stat”, a informat Administrația Prezidențială.

Șefii de stat și de guvern au pe agenda discuțiilor modalitățile concrete de sprijin pentru asigurarea continuității exporturilor alimentare din Ucraina, în contextul angajamentului UE pentru asigurarea securității alimentare globale, precizează sursa citată.

Agenda liderilor europeni va viza și aspectele referitoare la securitate și apărare, având în vedere propunerile recente ale Comisiei Europene “pentru remedierea deficitului de investiții în materie de apărare” și întărirea cooperării și coordonării între statele membre în acest domeniu.

“Pornind de la propunerile recente ale Comisiei Europene în cadrul Planului RePowerEU pentru materializarea obiectivului reducerii dependențelor energetice de Federația Rusă, șefii de stat și de guvern vor continua discuțiile privind diversificarea surselor și rutelor de energie și securitatea aprovizionării. Astfel, un subiect important se referă la propunerile de optimizare a funcționării pieței europene de electricitate pentru controlul volatilității prețurilor, astfel încât acestea să fie accesibile, iar categoriile vulnerabile să fie cât mai bine protejate”, a informat Administrația Prezidențială. (Agerpres)

Lasă un comentariu