ELEVII LTRC II “RAKOCZI FERENC” ÎȘI CONTINUĂ STUDIILE LA LICEUL TEORETIC “BOLYAI FARKAS”

Distribuie pe:

Începând cu 1 iunie 2022, elevii Liceului Teologic Romano Catolic (LTRC) II “Rakoczi Ferenc” din Târgu-Mureș își vor continua studiile la Liceul Teoretic “Bolyai Farkas”. După ce instanțele de judecată au desființat LTRC, au existat mai multe încercări de a slava școala. Astfel, Consiliul Local Târgu-Mureș a înaintat Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Mureș o hotărâre (din 13 mai 2022) prin care se dorea arondarea unității de învățământ desființate la Liceul Teoretic “Bolyai Farkas”. Inițial, ISJ Mureș a amânat luarea vreunei decizii în acest sens, însă în ședința din 30 mai s-a hotărât ca această inițiativă a Consiliului Local Târgu-Mureș să fie respinsă pe motiv că “o unitate de învățământ desființată nu poate deveni structură a unei alte unități de învățământ”. Tot în acea hotărâre a Consiliului de Administrație al ISJ Mureș (hotărârea nr. 17 din 30.05.2022)

s-a decis ca părinții elevilor de la LTRC din ciclul primar, gimnazial și liceal să își exprime opțiunea în scris cu privire la unitatea de învățământ la care doresc să își continue studiile. Părinții au depus cererile la sediul LTRC în aceeași zi pentru ca opțiunile lor să poată fi validate în următoarea ședință CA al ISJ Mureș. Prin hotărârea nr. 18, ISJ Mureș a aprobat cererile de transfer ale celor peste 400 de copii de la LTRC către Liceul Teoretic “Bolyai Farkas”. A doua zi, 31 mai, CA al ISJ s-a întrunit din nou și a adoptat două hotărâri prin care au aprobat suplimentarea planului de școlarizare de la Liceul Teoretic “Bolyai Farkas” cu 18 formațiuni de studiu pentru clasele din ciclul primar, gimnazial și liceal de la LTRC. De asemenea, s-a aprobat suplimentarea statului de funcții de la Bolyai cu 40 de posturi.

Fostul director al Liceului Teologic Romano Catolic (LTRC) II “Rakoczi Ferenc”, Tamasi Zsolt, a fost numit, prin Hotărârea nr. 20 din 31 mai 2022 a CA al ISJ Mureș, în funcția de director adjunct al Liceul Teoretic “Bolyai Farkas”, până la organizarea concursului de ocupare al aceste funcții. Pentru ca acesta să poată ocupa funcția de ajunct, ISJ a aprobat înființarea acesteia de la 1 iunie 2022.

Elevii liceului desființat își vor continua activitatea în aceeași clădire de pe str. Mihai Viteazul nr. 15, ISJ Mureș aprobând în acest sens solicitarea Liceul Teoretic “Bolyai Farkas” de extindere a locației. Inspectoratul școlar a mai hotărât cu privire la chestiuni administrative, de preluare a arhivelor, precum și legat de chestiunile financiar-contabile.

Vă reamintim faptul că în data de 3 mai 2022, Înalta Curte de Casație și Justiție a României a respins recursul formulat de Ministerul Educației și Liceul Teologic Romano Catolic II “Rakoczi Ferenc” din Târgu-Mureș, împotriva sentinței Curții de Apel Mureș care a anulat, ca primă instanță, ordinul de ministru prin care s-a dispus, în 2018, reînființarea Liceului Teologic Romano-Catolic sus menționat. Astfel LTRC, prin sentința rămasă definitivă, a fost desființat.

În februarie 2018, Parlamentul României a votat o lege de înființare a liceului, dar, o lună mai târziu, Curtea Constituțională a României a declarat-o neconstituțională. Într-un final, liceul a luat ființă din nou în baza unui ordin al Ministrului Educației, adoptat la 9 august 2018, de data aceasta sub denumirea de Liceul Teologic Romano-Catolic II “Rákóczi Ferenc”.

DRAGOȘ BARDOȘI

Lasă un comentariu