STELIAN DORU CĂTANĂ, CONSILIER PNL REGHIN: “TRENUL PRIVAT AL COPIILOR”, O SURPRIZĂ DE 1 IUNIE!

Distribuie pe:

- De ziua lor, copiii Reghinului au avut parte de o surpriză. Cum s-a născut ideea acestui Tren Privat al Copiilor”?

- Florin Moldovan a venit cu această minunată idee și toți colegii liberali am îmbrățișat imediat acest gând.

Bine, legendele urbane, legate de tren, sunt o idee timpurie a civilizației burgheze, încetățenită odată cu dobândirea caracterului de masă, pentru acest tip de călătorie. Voiajele, prin care se serba intrarea în maturitate, încă din epoca feudală, au fost treptat înlocuite prin deplasări cu trenul. Regatul României a avut o adevărată tradiție, în acest domeniu al călătoriilor tineretului, după isprăvirea studiilor. Poate că ne-am dorit și noi o mică călătorie inițiatică, printre meandrele copilăriei... Avantajele acestui mijloc de transport, pentru acțiuni precum cea inițiată de noi, sunt multiple, dar eu m-aș opri doar la transportul în siguranță a unui număr relativ mare de copii. Și unde mai punem generosul spațiu al vagoanelor! Desigur, un atu însemnat l-a constituit și excelența peisajelor de pe traseul Reghin - Toplița.

- Care este treaba cu această Asociație Merităm mai mult”? Când a apărut și cine se află în spatele generosului ei nume?

- Imediat după alegerile locale, grupul consilierilor PNL, din UAT Reghin, a simțit nevoia unei organizări care să-i permită să-și pună în operă, de o manieră cât se poate de legală, acțiunile în folosul comunității reghinene și nu numai. Astfel, pe 28 decembrie 2020, a fost înființată Asociația. Ea are 7 membri: Toncean Sebastian-Gabriel, Sabău Marius-Sorin, Nicușan Oana, Holircă Katherina Anabella, Sabău Raul-Ioan, Moldovan Florin și subsemnatul. Pentru că formăm o echipă și încă una strâns unită, am decis ca ocuparea funcțiilor de președinte, vicepreședinte și secretar să fie atribuite în mod aleatoriu și prin rotație. Nu în ultimul rând, Asociația “Merităm mai mult” are menirea de a întoarce în comunitate sumele de bani (indemnizația de consilier local) primite de la Primăria Reghin. Noi, la PNL Reghin, am gândit că suntem în slujba comunității și că această slujbă nu trebuie recompensată material, îndeajuns fiind să ne vedem comunitatea dezvoltându-se și propășind. Dar, pentru că legea prevede aceste retribuiri pentru consilieri, am găsit o formulă elegantă de a returna comunității acești bani...

- În scurta sa perioadă de existență, Asociația Merităm mai mult” s-a remarcat ca un actor de seamă în viața social- culturală a municipiului Reghin. Poate că nu este lipsit de interes să treceți în revistă unele dintre acțiunile dumneavoastră...

- Dintru început vreau să remarc caracterul benevol și colectiv al acestor acțiuni, lucru pentru care, eu nu sunt aici decât un fel de purtător de cuvânt ad-hoc al Asociației. Cât privește acțiunile, da, au fost multe și - zic eu - reușite, dar mai ales folositoare comunității! Am să amintesc doar câteva: am sprijinit activitatea Asociației ZORI KIDS, care oferă terapie copiilor suferinzi de tulburări din spectrul autist, atât pentru cazuri individuale, cât și prin donații destinate construcției unui centru modern de terapie și alte activități integrate, pentru copii, adolescenți și adulți, diagnosticați cu tulburări de neurodezvoltare. Pe lângă indemnizațiile pe care le donăm anual, împreună cu colegii mei din grupul consilierilor locali ai PNL Reghin, prin intermediul Asociației “Merităm mai mult”, am reușit să strângem și fonduri suplimentare, pentru acest proiect. Am dorit, de asemenea, să facem parte din cazul umanitar “Speranță pentru Cristiana”, sprijinind financiar un suflet nevinovat, care avea nevoie de suportul fiecăruia dintre noi. Am organizat un reușit spectacol artistic, dedicat sărbătorii Zilei Limbii Române. Pentru că nu puteam rămâne nepăsători în fața marii drame a semenilor noștri din Ucraina, greu încercați în aceste zile, care, fugind din calea războiului, și-au găsit refugiu în țara noastră, în speranța că vom fi de ajutor acestor năpăstuiți, împreună cu colegii mei, consilieri locali ai PNL Reghin, am donat indemnizațiile noastre, pe 2 luni de zile, unui grup din Maramureș, care s-a oferit să găzduiască refugiați. Mai mult, membrii Asociației “Merităm mai mult” au fost alături de Lotul Național al Ucrainei, pentru a face posibilă participarea acestora la Campionatul European de Culturism și Fitness, din Spania, care s-a desfășurat în perioada 04.05.2022 - 08.05.2022. Asociația a donat contravaloarea biletelor de avion, iar colegii binevoitori s-au îngrijit de preluarea sportivilor ucraineni de la granița cu România și de transportul acestora, pe teritoriul României.

- Remarcabil. Să revenim la Trenul copilăriei... cum s-a organizat și desfășurat acțiunea?

- Am făcut publică intenția unei excursii cu trenul, organizată pentru cei mici, de Ziua Copilului. Pe data de 30 mai urma să plecăm din Reghin, la trei după masa, spre Toplița, de unde, după o scurtă ședere, reveneam acasă. Spre surprinderea noastră, cele 100 de locuri disponibile au fost repede ocupate de mici călători dornici de aventura pe care le-o propuneam! Cererea mare, pentru locuri, impune anumite precizări: rezervările au fost făcute telefonic, cât și prin aplicația whatsapp, persoană responsabilă fiind colegul Florin Moldovan, iar principiul de înscriere a fost “primul venit, primul servit”. Urcarea s-a făcut, în tren, doar pe baza invitației și a numelor înscrise în prealabil, în lista de participanți. Locurile au fost limitate și au fost ocupate integral și aproape instantaneu. Din păcate, au fost doar 100 locuri disponibile, trebuind să respectăm anumite reguli impuse de către transportator.

- Ce ne spuneți despre felul în care au primit cei mici inițiativa dumneavoastră?

- Acțiunea “Călătorie cu trenul privat” a fost un real succes, atât copiii, cât și adulții însoțitori au petrecut clipe minunate, participând la multiple jocuri și activități realizate cu ajutorul animatorilor și al membrilor asociației. Îmi permit această afirmație și în urma discuțiilor avute cu adulții, și mai cu seamă a atitudinii celor mici, adevărații beneficiari, care nu au mai așteptat finalul activității, întrebându-ne într-una “când o să mai mergem cu trenul?” Cu certitudine, o contribuție decisivă la succes a avut și mirificul peisaj al atât de cunoscutei Văi a Mureșului Superior. Doresc, și pe această cale, multă sănătate și realizări notabile pentru copiii reghineni, de care vom ține mereu aproape! Ei sunt viitorul comunității noastre și ne oferă, necondiționat, suport moral, în tot ceea ce facem!

- Eu nu am să vă întreb când mai mergeți cu trenul, dar, totuși, vreau să știu câte ceva despre planurile de viitor ale Asociației...

- Ne propunem susținerea cetățenilor Reghinului și atragerea acestora în diferite alte proiecte artistice, sportive și excursii, chiar și cu trenul... suntem pe deplin conștienți de nevoia de a-i sprijini pe toți cei aflați la ananghie, în special pe tineri și persoanele cu dizabilități. Știm bine că doar indemnizațiile noastre de consilieri, pe care le donăm cu plăcere, în continuare, nu pot acoperi cererea și este nevoie să facem eforturi pentru a găsi și alte mijloace de finanțare. Îi asigurăm pe reghineni că o vom face! Desigur, orice sprijin este binevenit!

CORNEL GROZA

Lasă un comentariu