TRENUL CU PELERINI, ÎN DRUM SPRE ȘUMULEU CIUC

Distribuie pe:

Azi, în zorii zilei, după doi ani de pandemie, a pornit de la Budapesta trenul de pelerinaj către Șumuleu Ciuc, prilej pentru ca maghiari din toate colțurile lumii să se întâlnească din nou, cu prilejul sărbătorii Rusaliilor, a anunțat Péter Szilágyi, șeful de cabinet al Secretariatului de Stat pentru Politici Naționale din cadrul Cancelariei Prim-Ministrului Ungariei, citat de MTI.

Cu ocazia inaugurării locomotivei “Tamási Áron” - care va trage trenul de pelerinaj - oficialul ungur a amintit că, la împlinirea a 125 de ani de la nașterea scriitorului transilvănean, anul acesta a fost proclamat Anul Memorial Tamási Áron - prilej de a organiza manifestări destinate maghiarilor din Ungaria, din Bazinul Carpatic și din diaspora, care să prezinte opera omului de cultură omagiat, creând, astfel, “o punte de legătură” între diferitele părți ale națiunii.

Locomotiva care va trage trenul de pelerinaj este decorată cu un portret al scriitorului, cu un citat din opera acestuia și cu imaginea unui peisaj din Lupeni, județul Harghita, a mai spus Péter Szilágyi.

Ieri, a pornit din Odorheiu Secuiesc către Șumuleu Ciuc și pelerinajul ecvestru, care durează două zile, cu participarea a peste 200 de persoane.

Lângă biserica din Șumuleu Ciuc va fi vernisată o expoziție care prezintă viața lui Tamási Áron, iar în data de 4 iunie, în satul natal al scriitorului va avea loc un spectacol de teatru inspirat din opera sa.

La 4 iunie va fi sărbătorită Ziua Solidarității Naționale, a specificat Péter Szilágyi, potrivit sursei citate.

Reamintim că pelerinajul de la Șumuleu Ciuc are o istorie de peste 450 de ani, în centrul său fiind statuia Fecioarei Maria, aflată în biserica franciscană de la poalele muntelui, care este considerată făcătoare de minuni.

În fiecare an, în sâmbăta Rusaliilor, catolicii din întreaga lume, majoritatea de limbă maghiară, vin în pelerinaj la biserica Sfintei Fecioare Maria din Șumuleu Ciuc.

Sanctuarul marian de la Șumuleu Ciuc a fost vizitat, pe 1 iunie 2019, de Papa Francisc, cu acest prilej fiind scoasă din biserică statuia făcătoare de minuni a Maicii Domnului pentru prima dată după cel de-Al Doilea Război Mondial. (foto - rador.ro)

ILEANA SANDU

Lasă un comentariu