CE FEL DE PĂRINȚI SUNTEM...

Distribuie pe:

Dr. scoțian în psihologie și sociologie Rose Vincent de la Centrul de Cercetare din Edinburgh, citat de csid.ro, a făcut o clasificare a tipurilor de părinți, știut fiind faptul că micuții sunt influențați cel mai mult de mediul în care trăiesc și modelați de atitudinea pe care o au față de ei cei care îi cresc și îi educă.

Iată care sunt, în opinia specialistului, cele mai semnificative tipuri de părinți:

Uniți - Sunt acea tipologie de părinți mult prea centrați pe propria relație de cuplu, excluzând copilul, în loc să îl integreze. Din acest motiv, copilul se poate simți respins și poate dezvolta sentimente de frustrare sau chiar agresivitate.

Neglijenți - În această categorie intră acei părinți care sunt prea preocupați de carieră, de grijile financiare, cei care stau prea mult la job. Mai pot fi și părinții care au o viață paralelă sau acordă prea mult timp călătoriilor sau hobby-urilor.

Astfel, ei neglijează viața de familie, neacordând timp copiilor și încercând să compenseze material. În astfel de situații, copilul nu simte afecțiunea părinților, ci un sentiment de abandon.

Infantili - Sunt acei părinți lipsiți de maturitate, cei care au devenit părinți la o vârstă prea tânără și nu sunt în stare să își asume responsabilități de familie.

Este vorba de femeia copil, care iese de sub autoritatea tatălui și intră sub cea a soțului, fiind o persoană dependentă, care nu își poate asuma comportamente, decizii, pedepse și le lasă pe umerii soțului.

Bărbatul copil este cel care este pus în fața faptului împlinit atunci când își întemeiază o familie, ca și când au decis alții (proprii părinți) pentru el. El nu își asumă responsabilitatea familiei și a copiilor, pentru că, poate, nici nu i-a dorit. Nu se implică în decizii sau pedepse și o lasă pe soție să și le asume.

Indulgenți - Acești părinți nu impun restricții și apelează rar la pedepse, îi lasă copilului libertatea să se exprime, sunt interesați de latura creativă a copilului, sprijinindu-l, țin la părerea copilului atunci când iau decizii. Copilul crește independent, creativ, încrezător, însă va avea dificultăți în a se supune autorității și normelor.

Autoritari - În această tipologie intră acei părinți reci, detașați de copil, duri și distanți, care obligă copilul să le respecte munca și efortul depuse. Ei le impun copiilor reguli, care, dacă nu sunt respectate cu strictețe, sunt însoțite de pedepse. Acești părinți nu acceptă independența copilului, interpretând-o ca fiind o încălcare a normelor.

Protectori - Acești părinți își percep copilul ca fiind fragil, sensibil, având nevoie de protecție și sprijin. Sunt acei părinți veșnic îngrijorați, care văd pericole peste tot, fiind foarte atenți la ce are nevoie copilul.

Copilul se poate simți sufocat de această protecție, uneori, exagerată și simte nevoia să se detașeze. Unii copii pot dezvolta lipsa încrederii în sine.

Dependenți - Nu se pot desprinde de propriii lor părinți, nu pot lua decizii decât sub îndrumarea familiei de origine. Copiii care cresc cu astfel de părinți devin confuzi și îi adoptă ca autoritate părintească pe bunici.

Pot apărea dezechilibre în această familie, tocmai pentru că are loc un schimb de roluri între bunică și mamă și bunic și tată.

Democratici - Acești părinți au încredere în copil, îi respectă drepturile, sunt flexibili, își încurajează copilul să fie independent și să ia decizii de unul singur. Părinții democratici le oferă copiilor siguranța și sprijinul de care au nevoie. (L.P.)

LUCREȚIA POP

Lasă un comentariu