FILMUL ROMÂNESC “METRONOM”, DISTINS LA CANNES CU PREMIUL “UN CERTAIN REGARD”

Distribuie pe:

Filmul românesc “Metronom” a fost distins, vineri seară, cu premiul pentru regie la Festivalul de la Cannes. Pelicula lui Alexandru Belc îi are în rolurile principale pe actorii Mara Bugarin și Șerban Lazarovici și a impresionat cu povestea a doi liceeni îndrăgostiți, care scriu scrisori la emisiunea “Metronom” de la Europa Liberă, în timp ce Ion Țiriac și Ilie Năstase joacă Finala Cupei Davis împotriva Americii, în anul 1972.

Atunci când băiatul primește aprobarea să plece definitiv din țară, alături de familia lui, cei doi liceeni îndrăgostiți știu că trebuie să se despartă, dar nu așteaptă ca ultimele zile împreună să devină hotărâtoare pentru toată viața lor.

Filmul “Metronom” este debutul în lungmetrajul de ficțiune al regizorului Alexandru Belc. În afară de Mara Bugarin și Șerban Lazarovici, care sunt în rolurile principale, din distribuție mai fac parte Mara Vicol, Vlad Ivanov, Mihai Călin și Andreea Bibiri. Imaginea este semnată de Tudor Vladimir Panduru.

Regizorul Alexandru Belc, în vârstă de 42 de ani, a studiat regia de film la UNATC. Ulterior, a urmat și un masterat în științe politice la Universitatea București. A filmat până acum mai multe scurt-metraje și documentare, printre care se numără “Cinema, mon amour” (2015), un film despre starea deplorabilă a rețelei de cinematografe de la noi, și “8 martie” (2012).

*

Marele Premiu la Cannes 2022, în secțiunea “Un Certain Regard”, i-a revenit filmului “Les Pires”, realizat de Lise Akoka și Romane Gueret. Pelicula spune povestea a patru adolescenți, Lily, Ryan, Maylis și Jessy, care sunt aleși la un casting pentru o filmare în orașul Boulogne-Sur-Mer, din nordul Franței. În cartierul lor, toată lumea este uimită de această decizie și se întreabă de ce au fost aleși doar cei răi.

Premiul juriului la Festivalul de la Cannes i-a revenit filmului “Joyland”, de Saim Sadiq, iar “Mediterranean Fever”, de Maha Haj, a primit premiul pentru scenariu. Premiul “Coup de Coeur” i-a fost acordat filmului “Rodeo”, de Lola Quivoron.

Juriul Un Certain Regard, una dintre selecțiile oficiale ale Festivalului de Film de la Cannes, a fost prezidat de actrița și regizoarea italiană Valeria Golino. Acesta a fost format din cântărețul francez Benjamin Biolay, actorul venezuelean Edgar Ramirez, actrița poloneză Joanna Kulig, cunoscută din “Cold War”, și regizoarea americană Debra Granik, care a jucat în “Leave no trace”. Secția a cuprins douăzeci de filme.

ANA ANIȚOIU

Lasă un comentariu