DE CE AU FEMEILE NEVOIE DE MAI MULT SOMN DECÂT BĂRBAȚII...

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Universitatea Duke din Carolina de Nord, citați de descopera.ro, susțin că, spre deosebire de bărbați, femeile au nevoie de mai mult somn, pentru că ele se pot confrunta cu mult mai multe probleme fizice și psihice dacă nu au o rutină adecvată de odihnă.

“În studiul nostru, am analizat diferențele dintre bărbați și femei în relație cu nevoia de somn, apreciind comportamentul lor atunci când nu s-au odihnit suficient, experimentul indicând diferențe de manifestare între cele două genuri.

Astfel, am descoperit faptul că femeile se confruntă într-o mai mare măsură cu furia sau depresia și că sunt mult mai ostile pe perioada dimineții, în comparație cu bărbații. Am ajuns la concluzia că femeile își folosesc creierul mai mult decât bărbații, motiv pentru care ele nici nu se pot odihni prea bine. În plus, dacă sunt nevoite să doarmă prea puțin, femeile au un risc sporit de afecțiuni cardiace, de depresie și de alte tulburări de ordin psihic. În plus, sângele lor se coagulează mai ușor, ceea ce poate duce la blocarea vaselor de sânge cu cheaguri și, ulterior, la infarct sau la accident vascular cerebral.

Totodată, și nivelul inflamațiilor din organismul femeilor nedormite este mai mare, ceea ce oferă un indiciu asupra riscului mărit de afecțiuni inflamatorii și chiar de cancer.

Creierul femeilor este multitasking, adică au tendința să facă mai multe lucruri în același timp, ceea ce face ca ele să aibă nevoie să doarmă mai mult, iar una dintre funcțiile esențiale ale somnului este să permită creierului să se repare și să se recupereze după stresul de peste zi.

În intervalurile de somn profund, cortexul cerebral (zona creierului responsabilă cu gândirea, cu memoria și limbajul, printre altele) se «decuplează» și intră în faza de recuperare. Cu cât folosești o porțiune mai mare din creier pe parcursul zilei, cu atât recuperarea pe parcursul nopții durează mai mult.

Deci, femeile sunt multitasking și folosesc o parte mai mare din creier decât bărbații. Dacă nu reușesc să doarmă suficient, femeile riscă să se îmbolnăvească de inimă, depresie sau pot să ajungă chiar la dereglări psihice”, atenționează oamenii de știință americani. (L.P.)

LUCREȚIA POP

Lasă un comentariu