DRUMURI EUROPENE

Distribuie pe:

Orizontal: 1) Regiune în sudul Italiei, situată între Marea Adriatică și Marea Mediterană, cu reședința la Bari, cu plaje frumoase și liniștite - Stil artistic dezvoltat în centrul Peninsulei Iberice, cu influențe hispano-musulmane. 2) Insulă în Arhipelagul Cicladelor din Marea Egee, cu capitala la Parikia, cu plaje însorite și în care viața tradițională grecească se combină armonios cu turismul internațional - Oraș în estul Rusiei, pe râul Kama, având cel mai vechi teatru din țară, cunoscut drept “Casa lui Ceaikovski”. 3) Lac cu apă dulce în regiunea Krasnoyarsk din Siberia de Nord, cu o suprafață de 470 km pătrați, legat printr-un canal de lacul Khargy - Bucur Brașoveanu. 4) Ieșirea din Tenerife! - Țară insulară în Marea Mediterană cu capitala la Nicosia, în care alături de orașe precum Larnaca sau Paphos se află și Stațiunea Ayia Napa, considerată “Raiul petrecăreților”. 5) “Light Rail Transit System” (acronim) - Capitala Spaniei, cu Muzeul Prado, Palacio Regal, Puerta Alcala sau Puerta del Sol, un simbol al metropolei. 6) Oraș în Japonia - Oraș francez, cea mai mare și mai vizitată stațiune de pe Coasta de Azur, cu Promenade des Anglais, Teatrul Palais de la Mediterranee sau frumoasa Vila Massena, ambele construite în perioada Belle Epoque - Periferii la Atena! 7) Capitala Italiei, cu Colosseumul, cea mai impresionantă clădire-ruină a Imperiului Roman, Forumul Roman, Panteonul, Fontana di Trevi sau Vaticanul - Jumătate din Oslo! 8) Propriul paradis al Spaniei, este considerat acest Arhipelag situat în vestul Mării Mediterane, loc al confortului rafinat, al vacanțelor exclusive și al plajelor exotice în insule precul Mallorca, Menorca sau Ibiza. 9) Localitate în Germania - Capitala provinciei Pays de la Loire, orașul francez în care putem vizita Castelul Ducilor Bretaniei sau Turnul Bretagne, având 37 de etaje; este și locul de naștere al scriitorului Jules Verne. 10) Important centru de afaceri și cultural al Italiei, capitala Piemontului, cu Palatul Regal, Miile Antonelliana, Castelul Valentino sau Muzeul de Marionete - Râu care formează granița României cu Republica Moldova și parțial cu Ucraina, descris și de Mihail Sadoveanu în romanul Nicoară Potcoavă. 11) Capitala Greciei, purtând numele Zeiței înțelepciunii în mitologie, considerată leagănul civilizației occidentale și locul de naștere al democrației, cu Acropole, Templul Parthenon, Agora sau Muzeul Bizantin - Capitala Republicii Cehia, cu castelul omonim, care reprezintă cel mai mare complex medieval din Europa, sau Ceasul Astronomic, care datează din secolul al XV-lea.

Vertical: 1) Puse în mapă! - Capitala regiunii Toscana din Italia, pe râul Arno, cu o arhitectură uimitoare, fermecător, cu capodopere atemporale precum Domul, Catedrala Santa Maria dei Fiore sau Grădinile Bobeli; splendoarea orașului stă în “Primăvara” lui Botticelli, în “David”-ul lui Michelangelo sau Ponte Vecchio. 2) Capitala regiunii italiene Sicilia, minunat exemplu de oraș clasic, cu Palazzo dei Normanni, La Martorana sau Plaja Mondello - “Ocarina of Time” (acronim). 3) Râu în Estonia - “Capitala saunelor”, cel mai iubit oraș turistic din Finlanda și cel mai mare oraș din Țările Nordice fără ieșire la mare. 4) Mică insulă care face parte din Arhipelagul Insulelor Canare, aparținând Spaniei, întreaga insulă constituind rezervație naturală - Una din cele mai importante căi fluviale din Europa, fluviul pe malurile căruia se ridică numeroase castele, dar și cele mai multe orașe vechi și celebre: Basel din Elveția, Strassbourg din Franța sau Köln din Germania. 5) Al patrulea râu ca lungime din Bavaria, râul care străbate orașul german München - Intrarea în Napoli și ieșirea din Varna! 6) Principalul oraș al Italiei de Nord, considerat “capitala mondială a modei”, cu Teatrul La Scala sau Biserica Santa Maria delle Grazie, unde se află celebra frescă “Cina cea de Taină” a lui Leonardo da Vinci. 7) Localitate în provincia italiană Caserta, Campania, în apropierea căreia se află mai multe situri UNESCO. 8) Oraș în provincia Badajos, comunitatea spaniolă Extremadura, probabil cel mai mare vestigiu de origine romană din afara Italiei, din care se mai păstrează: teatrul, amfiteatrul, forumul, apeducte, temple, arcuri și poduri - “European Network of Paediatric Research” (acronim). 9) În parc! - Praga la intrare! - Lanț muntos din grupa Carpaților de Vest, care se întinde la granița dintre Slovacia și Polonia, cu păduri luxuriante, stânci ascuțite și vârfuri care se ridică deasupra lacurilor înghețate. 10) “Inima verde a Italiei” este denumită această regiune deluroasă din centrul Italiei, în care se află orașul Assisi, locul de naștere al Sfântului Francisc, patronul spiritual al Italiei - “Real-Ear Unaided Gain” (acronim). 11) Capitala Ungariei, brăzdată de Dunărea traversată de podul Elisabeta sau Podul cu Lanțuri, cu Cetatea Buda, Turnul Elisabeta, situat în cel mai înalt punct al orașului, sau Parlamentul, al doilea ca mărime din Europa.

Dicționar. LABAZ, OMA, NOER, URA, CASOLA.

Dezlegarea careului Prin Rusia”, apărut în 28 mai 2022: MOSCOVA, TOV, UFA, BARNAUL, TOMSK, A, Z, A, N, AH, OLA, ED, OBRADA, SOCI, VOAR, KOVROV, SR, AK, M, DUO, K, A, ULALA, S, YELABUGA, UT, OBRAK, DORO, KRASNOIARSK.

GH. HUZA

Lasă un comentariu