PREȚURILE MONDIALE LA ALIMENTE CONTINUĂ SĂ CREASCĂ!

Distribuie pe:

Indicele global al prețurilor la produsele alimentare a crescut în continuare al doilea an consecutiv, ajungând la cel mai ridicat nivel din mai 2014, pe fondul avansului prețurilor la toate alimentele, mai ales la ulei, la zahăr, lactate, fructe și legume, produse de panificație, medicamente etc. a anunțat Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), transmite Reuters.

Potrivit sursei citate, prețurile la cereale au înregistrat o creștere de 26% față de perioada similară din 2020, iar prețul zahărului a crescut cu 60% față de aceeași perioadă a anului trecut. FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de prețuri înregistrate la un coș de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne și zahăr, transmite Agerpres. În aprilie, acest indice a crescut până la 120,9 puncte, de la o valoare de 118,9 puncte în februarie (o cifră revizuită ușor în sus față de valoarea inițială de 118,5 puncte). De asemenea, prețurile la cereale au înregistrat o creștere cu 3,2% față de luna martie, și de 26% față de perioada similară din 2020. Ce factori au dus la creșterea prețurilor alimentelor? Sursa citată menționează că, îngrijorările privind situația pandemiei, a războiului din Ucraina, a culturilor din Argentina, Brazilia și Statele Unite au dus la creșterea prețului porumbului cu 5,7% luna trecută, prețul grâului s-a menținut în mare parte stabil, în timp ce a scăzut prețul orezului. În aprilie, prețul zahărului a crescut cu 3,9% față de luna precedentă, și cu 60% față de perioada similară din 2020, din cauza temerilor privind recolta slabă din Brazilia, în timp ce prețul uleiurilor vegetale a urcat cu 9,8%. Prețurile la lactate s-au majorat cu 4,2% în aprilie, iar prețul cărnii cu 3,7%, pe fondul majorării cererii din estul Asiei. Conform noilor estimări ale FAO, producția mondială de cereale în sezonul 2020 a fost de 2,767 miliarde tone, datele reprezentând o creștere de 2,1% față de sezonul 2019. În sezonul 2021/22, producția de grâu a crescut la 778,8 milioane tone, fiind o creștere de 6% a producției în Uniunea Europeană. Prețurile la alimente înregistrează cea mai lungă perioadă de creștere din ultimul deceniu, pe fondul valului de achiziții al Chinei și al pandemiei, a războiului din Ucraina, a livrărilor limitate pentru mai multe produse de bază, ceea ce riscă să accelereze inflația, transmite Agerpres.

Această îngrijorare este una mai pronunțată în special în rândul țărilor sărace care sunt dependente de importuri și au plase de siguranță și o putere de cumpărare limitate și care în prezent se confruntă și cu efectele pandemiei, și a războiului din Ucraina.

Cu cât vor crește prețurile în 2022 și care sunt alimentele pe care vom da mai mulți bani e greu de anticipat.

Anul 2022 a venit cu scumpiri insuportabile pentru populație. Cauza principală este și seceta de anul trecut care a influențat producția de cereale, în special de porumb, războiul din Ucraina, inflația de 15-16%, criza economică și financiară. Ca într-un joc de domino, o producție mai mică înseamnă preturi mai mari la alimentele de baza.

La raft, scumpirile cresc continuu. Oamenii încep să se uite atent la fiecare aliment esențial pe care-l cumpără, ba chiar își schimbă radical bugetul alocat coșului de cumpărături. 2020 a fost un an sumbru pentru agricultura românească, potrivit Observator, și nu va fi mai bun nici în 2022.

Experții spun că inclusiv pâinea și carnea se vor scumpi mult

Deja la raft am resimțit scumpirile. Potrivit datelor de la statistică, produsele de morărit s-au scumpit în noiembrie anul trecut cu 6%, prin comparație cu finalul lui 2019. Iar făina cu mai bine de 7 procente. Pâinea s-a scumpit pe final de an cu 5%, prin comparație cu decembrie 2019. Și prețul cărnii s-a majorat cu mai bine de 4 la sută, ca și al lactatelor, legumelor și fructelor în această perioadă.

Prețurile la alimentele de bază se vor scumpi cu minim 15%

De vină pentru scumpirile care au venit peste noi în anul 2022 este seceta care va înjumătăți producția de cereale, ca și inflația de aproape 16%, criza economică și financiară în creștere, dar pe de altă parte și importul, iar în prima jumătate a anului am importat din străinătate legume și fructe, carne, ulei, pentru care, este clar, am plătit mai mult, cu miliarde de euro.

Sursa: adev.ro

Lasă un comentariu