ALEXANDRU GYORGY, VICEPRIMAR TÂRGU-MUREȘ: DIN ANUL ȘCOLAR VIITOR, TOATE UNITĂȚILE ȘCOLARE DIN TÂRGU-MUREȘ VOR COLECTA SELECTIV DEȘEURILE

Distribuie pe:

- Sunteți coautorul unei hotărâri de consiliu local referitoare la colectarea deșeurilor în unitățile de învățământ târgumureșene...

- Da. Consiliul Local Municipal Târgu-Mureș a aprobat în 26.05.2022 proiectul de hotărâre pe care l-am inițiat alături de colegii mei din grupul liberal din Consiliul Local, ing. Șarlea Horea Arthur, prof. univ. dr. Suciu Horațiu și dr. Voicu Bogdan, privind colectarea selectivă a deșeurilor în toate unitățile de învățământ preuniversitar de stat din oraș. Acesta prevede achiziționarea și dotarea tuturor unităților de învățământ din municipiu, până în septembrie 2022, cu infrastructura necesară pentru colectarea separată a deșeurilor reciclabile, precum și o componentă educațională - un program de informare și instruire a elevilor și a angajaților cu privire la organizarea colectării selective a deșeurilor, prin exemplificarea tipurilor de deșeuri coresunzătoare fiecărui recipient/container.

- Cum se realizează, practic, acțiunea de colectare în școli?

- Până la începerea anului școlar viitor, pe fiecare etaj/nivel al unității de învățământ, vor fi amplasate câte 3 recipiente de colectare selectivă a deșeurilor într-un loc ușor accesibil, marcat și indicat corespunzător, aprobat de coordonatorul unității de învățământ.

- În ce constă această colectare selectivă și care sunt costurile ei?

- În funcție de tipul de deșeuri colectate, acestea vor avea următoarele culori: albastru pentru deșeuri de hârtie și carton, galben pentru deșeuri de metal și plastic și, respectiv, alb/verde pentru sticla albă/colorată. De asemenea, în spațiile de depozitare din curtea unităților de învățământ vor fi amenajate puncte de colectare, unde vor fi instalate containere de colectare selectivă a deșeurilor de capacitate mare. Suma necesară implementării proiectului de colectare selectivă la nivelul celor 54 de unități de învățământ din municipiul Târgu-Mureș este de aproximativ 275.000 de lei și va fi prevăzută la următoarea rectificare bugetară a unității administrativ-teritoriale pe care o vom aproba.

- Există și alte măsuri referitoare la îmbunătățirea condițiilor din rețeaua școlară din Târgu-Mureș?

- Există! Primăria municipiului Târgu-Mureș va depune cereri de finanțare pentru 5 proiecte de eficientizare energetică a unor unități școlare din municipiu, prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), componenta C5 - Valul Renovării - Renovarea energetică moderată sau aprofundată a clădirilor publice. Consilierii locali din Târgu-Mureș au aprobat luni lista unităților școlare din municipiu pentru care se vor solicita fonduri din PNRR pentru lucrări de eficientizare energetică, ca și valoarea maximă eligibilă a fiecăruia dintre proiecte. Este vorba de școlile gimnaziale “Tudor Vladimirescu”, “George Coșbuc”, “Romulus Guga” și Numărul 7, respectiv de Liceul Teoretic “Gheorghe Marinescu”. Investițiile ar urma să se desfășoare în termen de 24 de luni de la aprobare. În total, valoarea maximă eligibilă stabilită pentru aceste obiective de investiții se ridică la 6.796.785,6 euro fără TVA, adică circa 40 de milioane de lei, incluzând TVA. Am început lucrările de refacere a aleilor și trotuarelor de la Școala Gimnazială “Serafim Duicu”, corp B, și Grădinița cu Program Normal Nr. 8 din strada Budiului nr. 50A, din Târgu-Mureș - prima parte din proiectul pe care reprezentanții acestei unități școlare l-au câștigat, în cadrul concursului de bugetare participativă demarat în premieră în acest an de municipalitate.

Potrivit acestora, aleea de acces nu a fost întreținută, de la construcția clădirii, în anii `60. Finanțarea acestor lucrări se face în baza unui contract-cadru multianual al municipalității. Proiectul mai prevede amenajarea unui teren de joacă împrejmuit pentru preșcolarii grădiniței, în aceeași locație - o investiție foarte necesară, din moment ce aceasta este singura grădiniță din oraș care nu are spațiu de joacă exterior pentru preșcolari. La acest moment, ne aflăm în faza elaborării caietului de sarcini pentru proiectarea și execuția lucrării. În urma conlucrării autorității publice locale cu reprezentanții școlii, elevii și preșcolarii de la “Serafim Duicu” și de la Grădinița cu Program Normal Nr. 8 vor beneficia de condiții mai bune cât de curând.

CORNEL GROZA

Lasă un comentariu