“PAX ET BONUM”

Distribuie pe:

Tradiționalul pelerinaj din sâmbăta Rusaliilor catolice, organizat fără restricții după doi ani de pandemie, a atras, și în acest an, sute de mii de pelerini pe muntele Șumuleu de lângă Miercurea Ciuc.

La slujba oficiată cu acest prilej, oratorul, arhiepiscopul de Veszprém, György Udvardy, și-a construit predica pe motto-ul călugărilor franciscani, “Pax et bonum” (pace și bunătate), explicând că pacea nu poate fi doar râvnită, ci și înfăptuită, chiar dacă aceasta presupune asumarea de riscuri. Sunt multe forțe de tot felul care acționează împotriva păcii și a celor ce fac pacea - a spus el, cu referire la războiul din Ucraina.

Pacea și binele trebuie dorite pentru toți oamenii, “dar mai ales pentru cei cu care suntem uniți prin suflet și pentru care avem o responsabilitate specială”, a spus arhiepiscopul, citat de MTI.

Cu ocazia pelerinajului de la Șumuleu-Ciuc, un salut special a fost adresat peregrinilor sosiți din Ucraina.

Potrivit estimării administrației publice locale, în zona Șumuleu au fost prezente, sâmbătă, aproximativ 345.000 de persoane.

Pelerinajul de Rusalii la Șumuleu Ciuc a început în 1567, pentru protecția credinței catolice a secuilor, devenind, din 1990, cel mai semnificativ pelerinaj al maghiarilor. (I.S.)

ILEANA SANDU

Lasă un comentariu