“MURMUR DE LUMINĂ” ȘI “LUDUȘUL CONTEMPORAN ÎN IMAGINI”, DUBLĂ EXPOZIȚIE LA CASA DE CULTURĂ “POMPEIU HĂRĂȘTEANU” DIN LUDUȘ

Distribuie pe:

Cu prilejul Zilelor orașului Luduș, la Casa de Cultură din localitate a avut loc vernisajul a două expoziții a ludușenilor Alexandru Nicoară, artist plastic, și Levente Bagy, fotograf profesionist. Cei doi expozanți aduc în atenția publicului iubitor de frumos același subiect, și anume peisajul, unul din prisma reproducerii fotografice prin culoare, iar celălalt din prisma fotografiei.

Alexandru Nicoară, născut la Luduș, absolvent al Liceului de Arte “Romulus Ladea” din Cluj Napoca și a Universității de Artă și Design din Cluj Napoca lasă să se vadă că a experimentat diferite stiluri, tehnici, toate acestea ca modalitate de definire a stilului propriu. În modul de abordare artistic, picturile devin formă de stil și parte de viață a interiorului, iar peisajul devine pretextul de a surprinde natura cu toată splendoa-rea, bogăția, cromatica și genericul empatic de legătură cu omul.

Există în lucrările de față (Di-mineață de vară, Cheile Aiudului, Peisaj de toamnă, Vedere spre Gligorești, Grație, Vedere spre Luduș, Case la Sălicea, Mureșul, Ciobanul) o fereastră deschisă ce reproduce detaliul de formă, clișeul neelucidat de marea masă a mulțimii, dar definit de artist ca fiind sintetizarea formei ample prin extragerea sugestivă din contextul comun și pusă în valoare pentru o ideologie a formelor echilibrate, redând esența valorică a locului, dar și al realului.

Bagy Levente, născut la Luduș, absolvent al Liceului Industrial Luduș - profil Electrotehnic, apoi al Facultății de Mecanică din Cluj Napoca, a fost atras de fotografie din anul 2004, odată cu apariția primelor aparate digitale, când și-a achiziționat unul și a început să fotografieze tot ce îi ieșea în cale: flori, insecte, peisaje. Ceea ce este lesne de remarcat în această expoziție de fotografie a artistului Bagy Levente este faptul că fiecare reprezentare fotografică are o poveste, o poveste ce ne derulează clișee ale locului și împrejurimi, o poveste ce definește forme și compoziții ce ne spun că talentul, spiritul de ob- servație și conceptul fiecărei fotografii sunt cu adevărat definite de artist. Peisajul este forma de elaborare a contextului dat și este modalitatea de reproducere a unei stări existente deja, dar de data aceasta pusă într-un context de complexitate artistică și o unitate de formă printr-o paginație de excepție.

MARCEL NASTE

Lasă un comentariu