PREȘEDINTELE KLAUS IOHANNIS, PREMIAT ÎN GERMANIA

Distribuie pe:

Președintele Klaus Iohannis a primit, sâmbătă, Premiul European “Carol al IV-lea” al Asociației Germanilor Sudeți pentru anul 2020, el declarându-se onorat și afirmând că acesta reprezintă “în sine un simbol pentru o Europă a libertății și a păcii, valori atât de periclitate în aceste zile”.

“Acest premiu mă onorează în mod deosebit și îl primesc în numele cetățenilor români care mi-au acordat încrederea pentru două mandate ca președinte al României și care au demonstrat în cei 15 ani de la aderarea țării mele la UE, zilnic, implicarea lor pentru unitatea și solidaritatea europeană. Ceremonia de astăzi are o dublă semnificație pentru că, în acest an, aniversăm trei decenii de la semnarea Tratatului dintre România și Republica Federală Germania privind cooperarea prietenească și parteneriatul în Europa. Statele noastre au o relație strategică, definită de încredere și respect pentru principiile și valorile Uniunii Europene, iar acest Tratat stă la baza unei îndelungate și fructuoase cooperări. Premiul Asociației dumneavoastră este acordat pentru încurajarea înțelegerii și a cooperării popoarelor și statelor Europei Centrale”, a declarat Klaus Iohannis la Hof, Landul Bavaria, în Germania.

El a salutat decizia Asociației de a-i acorda premiul pe anul 2022 președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski: “Una dintre cele mai importante valori pe care le împărtășim și care reprezintă un pilon al marii noastre comunități europene este pacea. Prin războiul declanșat împotriva Ucrainei, Federația Rusă atacă de fapt principiile democratice care stau la temelia societăților noastre. De aceea, salut decizia dumneavoastră de acordare a premiului Carol al IV-lea pe 2022 președintelui Ucrainei, domnului Volodimir Zelenski. Poporul ucrainean, pe care domnia sa îl reprezintă cu onoare și curaj, a devenit un simbol al luptei pentru libertate, demnitate, pentru dreptul popoarelor de a-și decide, de a-și hotărî în mod suveran propria cale”.

Potrivit președintelui Iohannis, ucrainenii care au decis să rămână în România sunt sprijiniți prin accesul la locuri de muncă, la școală, la sănătate.

“Sprijinul oferit de țara noastră pentru poporul ucrainean greu încercat, pentru toți cei care caută refugiul din calea războiului s-a manifestat în România prin solidaritatea și spiritul umanitar al cetățenilor, prin intervenția integrată și rapidă a autorităților, a societății civile. Peste 1 milion de ucraineni au venit la noi, iar toți cei care au decis să rămână sunt sprijiniți prin accesul la locuri de muncă, la școală, la sănătate. Peste 30.000 de copii ucraineni sunt integrați în sistemul de învățământ românesc”, a mai spus Iohannis. (sursa - agerpres.ro)

Lasă un comentariu