TALENTE LUDUȘENE PE SIMEZE - ALEXANDRU NICOARĂ ȘI LEVENTE BAGY

Distribuie pe:

Motto: “Podoaba vieții este talentul, cununa talentului este caracterul”. (Simion Mehedinți )

S-au încheiat, cu succes, activitățile cuprinse în cadrul programului “Zilele orașului Luduș”, 2022. Printre evenimentele savurate de public se numără și vernisajul expozițiilor de pictură “Murmur de lumină”, a pictorului Alexandru Nicoară, și cea de artă fotografică “Ludușul contemporan în imagini”, autor Levente Bagy. În acest material vom face referire la Alexandru Nicoară, un artist cu care Ludușul se mândrește.

INTERLOCUTOR: ALEXANDRU NICOARĂ

- Aș vrea, dragă Alex, să avem un dialog din care ludușenii, și nu numai, să afle cine ești, ce preocupări ai, ce crezi despre viața tinerilor etc. Deci să o luăm cu începutul. Unde te-ai născut, ce studii ai făcut și când ți-ai descoperit talentul artistic?

- M-am născut în Luduș, în anul 1989. Am urmat cursurile Școlii Gimnaziale nr. 1. De prin clasa a V-a am început să prind tot mai mult drag de pictură, motiv pentru care m-am îndreptat spre Liceul de Arte “Romulus Ladea” din Cluj-Napoca. Am făcut facultatea, Secția Pictură, în cadrul Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca, urmată de un masterat în cadrul aceleiași universități (între anii 2011-2013). Sunt un tânăr care își pune întrebări, căruia îi place să dăruiască oamenilor, prin lucrări, bucăți din sufletul lui. Sunt fericit când văd bucuria din ochii privitorilor când se uită la lucrările mele, mi se pare că i-am atins la coardele cele mai sensibile.

- Aș vrea să menționezi, pentru cititorii ziarului, câteva dintre cele mai sugestive lucrări ale tale.

- Cu mare plăcere vă voi menționa câteva lucrări: “Peisaj de toamnă”, “Vedere spre Gligorești”, “Grație”, “Vedere spre Luduș”, “Mureșul”, “Un vis într-un vis și într-un vis” etc.

- Am constatat că ai experimentat mai multe stiluri și tehnici de lucru. Ai putea să menționezi ce te atrage cel mai mult?

- Desigur! Sunt atras de pictura în ulei, aceasta îmi oferă mai multe posibilități de exprimare, îmi deschide ferestre spre liniștea interioară, spre spațiul universal, spre comunicarea cu sinele meu, dar și cu Divinitatea. Atelierul în care lucrez reprezintă pentru mine o oază în care mă detașez de tot și de toate, în care pot comunica cu ceea ce fac și prin aceasta pot transmite sentimente și emoții și celor care îmi privesc lucrările.

- Am, acum, o întrebare mai delicată. Ai putea să menționezi ce te mulțumește, în mod special, la lucrările tale și ce crezi că nu te satisface, încă?

- Da, sunt mulțumit că reușesc să surprind în lucrările mele diverse stări, stări pe care le transmit privitorului, care își poate îmbogăți starea spirituală și starea de bine. Principiul meu este că întotdeauna este loc de mai mult și mai bine și că, prin muncă și perseverență, insatisfacțiile pot fi înlăturate. Mie îmi place să dăruiesc, darul meu pentru semenii mei este pictura pe care o realizez.

- Aș vrea să continuăm cu câteva gânduri de viitor. Crezi că un tânăr artist poate trăi decent, din artă, în România?

- Dacă ești promovat asiduu în afara țării, poți. Acolo, arta de calitate se vinde bine. În țara noastră, din păcate, acest lucru este destul de dificil, deocamdată. Este motivul pentru care am ales să lucrez alături de mama, într-un magazin. Din această activitate pot să-mi asigur materialele de care am nevoie și să duc un trai decent. Sunt o fire optimistă. Cred în autocunoaștere și într-o mare iubire care, sigur, va veni și la mine.

- Cu siguranță va veni, iar eu îți doresc de pe acum să fie una de durată și să te însoțească toată viața. Meriți. Având în vedere că nu sunt o specialistă în domeniu, îmi permit să mă folosesc de aprecierile unui alt tânăr artist, Marcel Naste, cel care a moderat expozițiile de la Casa orășenească de Cultură. Iată ce spunea acesta despre Alexandru Nicoară cu prilejul vernisajului: ,,În modul de abordare artistic, picturile devin formă de stil și parte de viață a interiorului, iar peisajul devine pretextul de a surprinde natura cu toată splendoarea, bogăția cromatică și genericul empatic de legătură cu omul. Realitatea este justificarea tematică a fiecărei povești pictate și nu este lăsat nimic la voia întâmplării. Fiecare detaliu este pus la locul potrivit, iar forma în ansamblu creează sau face ca pictura să devină o oglindă a mediului înconjurător, o formă de identificare cu natura și o realitate a formelor ce stă la limita dintre pictură, fotografie și realitate”.

- Da, Marcel Naste a surprins foarte bine aspecte privitoare la lucrările mele. Îi mulțumesc și cu acest prilej pentru prezența la vernisaj și efortul făcut.

- Alex, se știe că una dintre modalitățile prin care un pictor se face cunoscut publicului o reprezintă prezența la expoziții, concursuri, alte manifestări specifice domeniului. Ce poți să ne spui despre prezența ta la asemenea evenimente?

- Sunt fericit că am putut participa la expoziții de grup și individuale, între care aș enumera pe cele de la: Muzeul de Artă, Cluj-Napoca, de la Camera K'arte, Târgu-Mureș, expoziția de grup, Cecalaca sat, jud. Mureș, expoziția de grup de la Muzeul de Artă, Cluj-Napoca, expoziția de grup în cadrul Festivalului de artă din Torino, Italia, expoziția personală de la Galeria UBB, Cluj-Napoca, expoziția personală de la Atelier Patru, Cluj-Napoca, expoziția de grup în cadrul evenimentului caritabil organizat pentru Institutul Inimii, Cluj-Napoca, expoziția personală, sala UAD, Cluj-Napoca etc.

- Ești tânăr, frumos și talentat, un artist de perspectivă. Mi-a făcut plăcere să stăm de vorbă, m-ai impresionat prin afirmațiile făcute la adresa țării noastre, prin gândul de a rămâne aici, în România, și a face totul pentru ca ea să devină mai frumoasă. Îți doresc mult succes în cultivarea harului cu care Dumnezeu te-a înzestrat și, te rog, să ții seama de vorbele Annei Pavlova, care spunea: Dumnezeu dă talent. Munca transformă talentul în geniu”.

A consemnat prof. ANA PANDREA

Lasă un comentariu