ART NOUVEAU 2022: GHIDAJE TEMATICE ȘI ATELIERE PENTRU COPII ÎN PALATUL CULTURII DIN TÂRGU-MUREȘ, LA JOIA MUZEALĂ

Distribuie pe:

În preajma Zilei Mondiale Art Nouveau, sărbătorită anual pe 10 iunie, Muzeul Județean Mureș vă invită astăzi, 9 iunie 2022, de la ora 17.00, să descoperiți bogăția limbajului decorativ plin de strălucire al stilului Art Nouveau printr-o incursiune ghidată în Palatul Culturii din Târgu-Mureș. Anul acesta, tema recomandată de Réseau Art Nouveau Network - rețeaua europeană a orașelor cu un bogat patrimoniu Art Nouveau - o reprezintă Tipography și se referă la grafii și caligrafii ale artei 1900.

Vom porni din foaierul palatului, unde regăsim monogramele realizate de Körösfõi-Kriesch Aladár și de către discipolii săi, Ortner Ferenc și Gábor Nándor. Vom urca mai apoi la etaj, în Sala Oglinzilor, pentru a redescoperi istoria vitraliilor realizate după desenele lui Toroczkai Wigand Ede și Nagy Sándor, unde vom scoate în evidență înscrisurile din compoziția acestora și elementele decorative.

Concomitent cu aceste ghidaje vor avea loc ateliere pentru copii cu vârste cuprinse între 6 și 12 ani. Cei mici vor face cunoștință cu literele Art Nouveau din monogramele Palatului Culturii, vor învăța să recunoască acest stil prin desen și prin realizarea de grafii și colaje după tipar sau prin creație liberă de coperți, ilustrații și afișe, respectând indicațiile colegilor noștri din sălile de pedagogie muzeală din Palat.

Accesul la eveniment se face pe bază de bilet și pe bază de rezervare prealabilă la pr@muzeulmures.ro sau 0749/91.29.92, în limita locurilor disponibile. Biletele se pot achiziționa în avans de la Casa de Bilete a Palatului Culturii sau în ziua evenimentului direct de la locație, în funcție de locurile disponibile.

Tarif de vizitare: 16 lei (adulți); 8 lei (pensionari): 4 lei (elevi, studenți).

Pe harta internațională a mișcării și stilului Art Nouveau, Palatul Culturii din Târgu-Mureș ocupă un loc special. În primul rând, edificiul este o lucrare de artă totală, care reușește sinteza mai multor tipuri de artă: “arta mare”, grand art, în structura căreia se regăsesc arta aplicată și arta populară (artizanatul), acceptată și numită ca atare abia la sfârșitul secolului XIX.

Lasă un comentariu