PETRU LECHINȚAN (1936-2022) - IN MEMORIAM

Distribuie pe:

Născut la 22 mai 1936, în satul Cucerdea, într-o familie de creștini greco-catolici, PETRU LECHINȚAN, după ce a făcut școala primară și gimnazială în comuna natală, a urmat Școala Medie Tehnică

la Târnăveni, devenind maistru tehnolog, lucrând în această funcție la Copșa Mică și cei mai mulți ani, până la ieșirea la pensie în 1990, la fostul Combinat Chimic din Târnăveni.

Bărbat frumos și puternic, crescut cu frică de Dumnezeu, lui Petru Lechințan, exigent cu sine și cu semenii, i-a plăcut ordinea și disciplina, corectitudinea, făcându-și un bun nume.

S-a căsătorit cu o fată frumoasă, Matilda, cu care a trăit în pace și armonie peste 50 de ani din cei 86 de ani ai vieții sale. N-au avut urmași. Moștenirea toată o lasă nepoților.

La vârsta senectuții, descoperind că are talent, timp de circa două decenii, s-a manifestat ca jurnalist, colaborator apropiat la cotidianul “Cuvântul liber”, cu sute și sute de articole cu tematică culturală, politică, socială, economică, etică și morală.

A reușit să publice patru cărți: “Realitatea de lângă noi” (2013), “Pe axa timpului” (2014), “Univers în clepsidră” (2016) și “Fascinația deșertului” (2018). Aceasta din urmă pune în evidență vocația de povestitor cu tentă memorialistică. Ineditul cărții “Fascinația deșertului” îi formează ambianța exotică, persană, ca și, de pildă, la Mircea Eliade în romanul “Maitreyi” - ambianța hindusă.

A fi cronicar al vieții de provincie înseamnă a ajunge uneori la un impact cu oamenii din preajma ta, fiindcă devii incomod prin atitudinea ta drastică.

Activitatea sa de jurnalist și responsabilitățile sociale avute au fost răsplătite cu acordarea titlului de “Cetățean de Onoare” al municipiului Târnăveni, membru al Ligii Scriitorilor, Filiala Mureș.

Firește, a fost și membru al Cenaclului “Elena din Ardeal”, fiind cuprins în cartea lui AUREL HANCU, “Antologia Cenaclului «Elena din Ardeal»“ ( Ed. Sf. Ier. Nicolae, Brăila, 2020, 402 p.).

Deplângem plecarea dintre noi a lui Petru Lechințan, la 86 de ani, în data de 2 iunie 2022, la Sărbătoarea Înălțarea Domnului Iisus Hristos, și-L rugăm pe bunul Dumnezeu să-i ierte orice păcat și să-l așeze în cetele drepților.

Dumnezeu să te înalțe la Sine, iubite Prietene, PETRU LECHINȚAN!

AUREL HANCU, Președintele Cenaclului “Elena din Ardeal”

Lasă un comentariu