PARLAMENTUL EUROPEAN CRITICĂ TURCIA

Distribuie pe:

Parlamentul European a avertizat marți împotriva degradării situației drepturilor omului în Turcia, solicitând eforturi reale de la Ankara fără de care nicio perspectivă de reluare a negocierilor de aderare la UE nu ar fi posibilă, relatează AFP.

Cu 448 de voturi (67 de voturi împotrivă, 107 abțineri), deputații au adoptat un raport care deplânge “declinul libertăților fundamentale, al democrației și statului de drept” în Turcia și insistă asupra “lipsei de voință politică pentru a duce la îndeplinire reformele necesare” în acest domeniu.

Parlamentul și instituțiile europene “nu trebuie să tacă în fața actualei spirale autoritare în care se scufundă țara”, a susținut în cursul unei dezbateri, luni seară, europarlamentarul socialist spaniol Nacho Sanchez Amor, autorul raportului.

În timp ce Parlamentul European consideră “esențială” cooperarea UE - Turcia și recunoaște o îmbunătățire recentă a relațiilor cu Ankara, un mediator important în războiul din Ucraina insistă asupra problemelor constante care apar cu statele membre vecine, în special Cipru și Grecia.

Parlamentul European deplânge, de asemenea, obiecțiile Turciei față de aderarea Suediei și Finlandei la NATO, solicitând ca cererile acestor țări să fie examinate “cu bună-credință”.

Ankara blochează intrarea Suediei și a Finlandei în Alianța Nord-Atlantică, acuzând aceste două țări scandinave că adăpostesc “teroriști” ai Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) și aliați ai acestora.

AGERPRES

Lasă un comentariu