UCRAINA - POSIBILĂ APARIȚIE A FOCARELOR DE HOLERĂ

Distribuie pe:

(Washington Post, 6 iunie 2022) În Mariupol - orașul-port din sud-estul Ucrainei, ajuns o ruină și ocupat de ruși - teama de bombardamentele care nu mai contenesc a făcut loc unor amenințări tăcute: apă infestată cu bacterii și focare mortale de holeră.

Liderii locali exilați ai orașului și-au exprimat îngrijorarea cu privire la lipsa de aprovizionare cu apă, care durează de mai multe săptămâni, iar luni, consilierul primarului, Petro Andryushchenko, a atras atenția asupra cadavrelor în descompunere și grămezilor de gunoi care contaminează sursele de apă potabilă, locuitorii fiind expuși pericolului de holeră, dizenterie și alte boli infecțioase.

Oficialii ruși care conduc acum orașul au impus recent o carantină, a spus Andriușcenko într-o apariție la televiziunea ucraineană. El nu a detaliat măsurile, iar declarația sa nu a putut fi verificată în mod independent, dar a spus că situația umanitară de acolo se înrăutățește.

“Cadavrele putrezesc sub dărâmăturile a sute de clădiri. Și, literalmente, otrăvesc aerul”, potrivit unei postări a cosiliului municipal.

Experții în sănătate publică au avertizat că vremea în curs de încălzire și războiul prelungit ar putea expune Ucraina - atât pe soldați, cât și pe civili - la boli infecțioase, declanșând, potențial, o nouă fază a conflictului, care să oblige autoritățile să facă față atât focarelor de boală, cât și atacurilor armate ale Rusiei. Zonele cu cel mai mare risc, au spus oficialii, sunt regiunile ocupate ale țării, unde luptele îndelungate au lăsat sistemele de salubritate în ruine. Holera, care se răspândește prin alimente și apă contaminate, este o infecție diareică acută care, netratată, poate fi fatală.

Consiliul Mariupol a prezis alte mii de decese în rândul populației civile, în cazul izbucnirii unui focar necontrolat, amplificând tragedia unui oraș care a suferit deja unele dintre cele mai brutale atacuri ale armatei ruse. Bombardamentele aproape constante, care au permis Moscovei să pretindă controlul deplin asupra orașului Mariupol, luna trecută, au transformat o mare parte a orașului în moloz și au distrus infrastructura de apă și canalizare, precum și facilitățile medicale, au spus reprezentanții administrației locale.

Pentru a avea acces la apă curată, locuitorii din Mariupol trebuie să stea la coadă ore în șir, iar aceasta este disponibilă doar o dată la două zile cel mult, a mai precizat Andryushchenko.

Într-un briefing de presă de luni, medicul-șef al Ucrainei, Ihor Kuzin, a declarat că, la 1 iunie, autoritățile naționale au început să monitorizeze potențialele focare de holeră în toată țara. El a spus că situația din Mariupol este deosebit de gravă: “Nu putem fi 100% siguri că există focare de boală, dar sunt create toate condițiile”.

Kuzin a estimat că sistemul de sănătate al țării sale dispune de suficiente medicamente și vaccinuri pentru a trata holera cel puțin până în august.

Pe de altă parte, și Rusia pare să se pregătească pentru posibilitatea unui focar de holeră, potrivit serviciului militar de informații al Ucrainei. La începutul lunii mai, agenția a declarat că Moscova instituie măsuri preventive suplimentare în regiunile care se învecinează cu Ucraina și îndrumă oficialii locali să pregătească laboratoare pentru cercetarea holerei și să se asigure că instituțiile medicale sunt gata să ia “măsuri anti-epidemie”.

Luna trecută, Organizația Mondială a Sănătății a declarat că trimite vaccinuri împotriva holerei la Dnipro, un oraș din centrul Ucrainei, pentru a se pregăti pentru posibile focare. La vremea respectivă, oficialii OMS au atras atenția asupra condițiilor periculoase din Mariupol.

“Există mlaștini, de fapt, pe străzi, iar apa de canalizare și apa potabilă se amestecă”, a spus Dorit Nitzan, director regional pentru urgențe la OMS. “Acesta este un pericol uriaș. Este un pericol pentru multe infecții, inclusiv holera.”

Scriind în The Washington Post după aproximativ 40 de zile de război, autorii Max Brooks, Lionel Beehner și John Spencer au susținut necesitatea unei reacții internaționale urgente la perspectiva răspândirii bolii în Ucraina, menționând că în conflictele trecute, boala a provocat un număr impresionant de decese.

“Dacă vrem să ajutăm rezistența ucraineană, nu trebuie să le trimitem doar sulițe și scuturi, ci cantități masive de dezinfectant pentru mâini, nitrat de amoniu și capcane pentru șobolani.

“Ultimul lucru de care luptătorii ucraineni au nevoie”, au conchis ei, “este un focar de boală”. (sursa și foto -washingtonpost.com/world/2022/06/06/mariupol-cholera -quarantine/)

Traducere și sinteză de ILEANA SANDU

Lasă un comentariu