UNGARIA, AMENINȚATĂ SĂ RENUNȚE LA PREȚURILE PREFERENȚIALE LA COMBUSTIBILI

Distribuie pe:

Comisarul european pentru piața internă, Thierry Breton, a cerut Ungariei să suspende vânzarea de combustibil cu preț diferit pentru mașinile cu plăcuțe de înmatriculare străine, în caz contrar riscând declanșarea unei proceduri de infringement, potrivit unei scrisori a Comisiei Europene consultate de Reuters.

“Vă solicit să furnizați răspunsul dumneavoastră în ceea ce privește justificarea și perioada de valabilitate a acestor măsuri, care ar putea constitui încălcări ale legislației europene”, a precizat comisarul european pentru piața internă într-o scrisoare trimisă ministrului tehnologiei din Ungaria. “De asemenea, vă solicit să suspendați aplicarea măsurilor până când compatibilitatea lor cu legea UE va fi asigurată”, a mai scris Thierry Breton.

Breton a precizat că executivul UE își rezervă dreptul de a lansa proceduri de infringement care pot duce, în cele din urmă, la acțiuni în justiție împotriva Ungariei și posibile amenzi.

Ungaria a invocat, drept justificare pentru măsura sa, faptul că aceasta a declanșat un turism pentru achiziția de combustibil și a crescut traficul de tranzit care a dus la creșterea consumului.

Șeful de cabinet al premierului Viktor Orban, Gergely Gulyas, a anunțat pe 26 mai că numai automobilele înmatriculate în Ungaria vor putea cumpăra combustibili la prețurile plafonate de guvern începând de a doua zi, în timp ce automobilele înmatriculate în străinătate vor cumpăra combustibili la prețurile pieței.

În condițiile în care prețurile la combustibili în Ungaria sunt cele mai mici din Europa, a crescut foarte mult turismul în scopul achiziționării de combustibili în zona de graniță, astfel încât acest turism a devenit o amenințare la adresa securității aprovizionării, afirma atunci Gergely Gulyas.

“Cumpărătorii străini profită de faptul că Ungaria este capabilă să mențină prețul la benzină la 480 de forinți (1,2 euro) pe litru, în timp ce în alte părți din Europa este de 700-900 de forinți”, a spus Gergely Gulyas.

(Agerpres)

Lasă un comentariu