COFETĂRIA, LUMINA ȘI... PACEA

Distribuie pe:

* “Nu plătiți nimănui răul cu rău. Îngrijiți-vă de cele bune în fața tuturor oamenilor. Dacă-i cu putință, pe cât ține de voi, trăiți în pace cu toți oamenii. Nu vă răzbunați singuri, iubiților, ci dați-i loc mâniei grăite de Domnul, căci scris este: A Mea este răzbunarea; Eu voi răsplăti. Dimpotrivă, dacă dușmanul tău e flămând, dă-i să mănânce; dacă-i e sete, dă-i să bea; căci făcând aceasta, cărbuni de foc vei grămădi pe capul lui. Nu te lăsa biruit de rău, ci răul cu binele biruiește-l”.

Sfântul Pavel (5-67 d. Hr.) scriitor, gânditor, Apostol, născut în Tarsul Ciliciei din Asia Mică și mort la Roma. Este, probabil, cel mai influent misionar creștin timpuriu. Este cunoscut de asemenea ca “Sfântul Pavel” și “Saul din Tars”. Scrierile sale (epistolele pauline) formează o parte considerabilă a Noului Testament. Influența asupra gândirii creștine din epistolele atribuite lui a fost semnificativă datorită faptului că a fost considerat un apostol proeminent al creștinismului în răspândirea Evangheliei prin comunitățile creștine timpurii din Imperiul Roman.

***

* “Muncește și ridică-te prin tine însuți, strălucește și iradiază prin propria ta flacără. Nu te lumina cu flacăra altuia, căci și mai pală va deveni figura ta la lumina torței care a ars. Raza ce va cădea din diamantul ce l-ai avut în păstrare nu te va arăta decât mai bine cât de stins și fumuriu ești”.

Dimitrie Anghel (1872-1914), poet, prozator, reprezentat al simbolismului român

***

* “Odată, un copilaș a intrat într-o cofetărie. Se plimba de la un raft la altul, studiind cu atenție toate sortimentele de bomboane. Mama lui s-a plictisit așteptându-l pentru ca el să aleagă și, în cele din urmă, a zis: «Grăbește-te, fiule! Cheltuiește-ți banii! Trebuie să plecăm!» La aceste cuvinte, băiatul a răspuns: «Dar, mamă, eu am numai cinci lei de cheltuit și trebuie să-i cheltuiesc cu grij㻓.

Această întâmplare o putem transfera și noi, creștinii, în viața noastră pământească; aici pe pământ nu avem mai multe vieți; una singură, care ne pregătește pentru cea veșnică și pe care n-o putem cuprinde, deocamdată, cu mintea noastră limitată. Trebuie să fim atenți de felul cum trăim această viață, fiindcă va veni timpul când ne vom întâlni cu Dumnezeu Creatorul și Judecătorul. În acest sens, Sf. Siluan Athonitul ne spune: “Lucrul cel mai prețios pentru om în această lume este a-L cunoaște pe Dumnezeu, căci fără de El nu ajungem să avem nici măcar un singur gând bun”.

P.S. Psalmul 87, vers. 1-3: “Doamne, Dumnezeul mântuirii mele, ziua am strigat și noaptea înaintea Ta. Să ajungă înaintea Ta rugăciunea mea; pleacă urechea Ta spre ruga mea, Doamne. Că s-a umplut de rele sufletul meu și viața mea de iad s-a apropiat. Iar eu către Tine, Doamne, am strigat și dimineața, rugăciunea mea Te va întâmpina. Pentru ce, Doamne, lepezi sufletul meu și întorci fața Ta de la mine?”.

Cu dragoste creștinească,

PĂRINTELE ILIE

Lasă un comentariu