VOUCHERE DE PÂNĂ LA 5.000 DE EURO PENTRU PERSOANELE CU DIZABILITĂȚI AFLATE ÎN CĂUTAREA UNUI LOC DE MUNCĂ

Distribuie pe:

Persoanele cu dizabilități care doresc să se încadreze în muncă pot beneficia de vouchere în valoare de până la 5.000 de euro pentru achiziționarea de produse asistive (tehnologia asistivă este tehnologia folosită de persoanele cu dizabilități pentru a îndeplini funcții care altfel ar putea fi dificile sau imposibile) și tehnologii de acces, informează Direcția de Asistență Socială (DAS) Târgu-Mureș.

În această categorie se încadrează: aparate pentru persoanele cu deficiențe de vedere/auditive sau cu mobilitate redusă: aparate auditive, instrumente care facilitează citirea sau scrierea, proteze pentru membrele superioare și inferioare, fotolii rulante, elevatoare, în vederea creșterii șanselor de angajare. În cazul unor deficiențe bilaterale, este permisă achiziția a două dispozitive.

Beneficiari sunt: persoane care au o dizabilitate atestată prin certificatul de încadrare în grad de handicap; persoane în căutarea unui loc de muncă și care nu au un loc de muncă în prezent; persoane în vârsta de muncă (18-65 ani), inclusiv elevi și studenți. Pașii de urmat:

* Persoana cu dizabilități se prezintă la Agenția de Ocupare a Forței de Muncă (AJOFM) cu cartea de identitate, o adeverință medicală și ultimul document de studii, unde va fi înregistrată și va semna Acordul privind participarea la măsurile pentru stimularea ocupării forței de muncă, participând la minimum două activități asigurate de AJOFM (informare, consiliere, mediere).

* Apoi, persoana cu dizabilități se prezintă la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului DGASPC), unde depune următoarele documente: cerere pentru acordarea voucherului; certificat de încadrare în grad de handicap și anexa acestuia (copii); recomandare din partea medicului specialist privind tipul de tehnologii și dispozitive asistive și tehnologii de acces; acordul privind participarea la măsurile pentru stimularea ocupării forței de muncă asigurate de AJOFM, însoțit de Planul individual (copie); angajament că nu înstrăinează produsul asistiv.

* DGASPC transmite Autorității Naționale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții (ANDPDCA) centralizatorul cu cererile depuse, iar Autoritatea transmite DGASPC voucherele nominale tipărite.

Persoana cu dizabilități ridică voucherul de la DGASPC, îl prezintă furnizorului de tehnologie asistivă și primește produsul din Lista cu produse. Produsele asistive auditive și de mers pot fi însoțite, după caz, de accesoriile acestora, cu condiția ca ele să fie cuprinse în recomandarea medicului specialist.

Voucherul are o valabilitate de 6 luni, este nominal și netransmisibil și va fi utilizat exclusiv pentru achiziționarea de tehnologii și dispozitive asistive și tehnologii de acces, precizează reprezentanții DAS Târgu-Mureș.

Mai multe informații: http://anpd.gov.ro/web/tehnologie-asistiva/ sau la telefon: 0751/01.50.63, de luni până vineri, în intervalul orar 12-14.

Lasă un comentariu