BISERICA MĂNĂSTIRII SĂPÂNȚA PERI ESTE CEA MAI ÎNALTĂ BISERICĂ DE LEMN DIN EUROPA

Distribuie pe:

O mănăstire din Maramureș a devenit un adevărat loc de pelerinaj pentru oameni din întreaga lume. Mii de turiști vin în fiecare an la Mănăstirea Săpânța Peri, curioși să vadă biserica din lemn despre care se spune că ar fi cea mai înaltă din Europa. Lăcașul de cult a fost construit în urmă cu două decenii, la initiațiva preotului din comună, și este, alături de Cimitirul Vesel, mândria localnicilor din Săpânța.

Biserica Mănăstirii Săpânța Peri are 75 de metri și este cea mai înaltă construcție de lemn din Europa. Doar crucea din vârf măsoară 7 metri, iar pentru realizarea ei s-au folosit aproximativ 4 kilograme de foiță de aur. Situată în inima Parcului Dendrologic “Livada”, a cărui suprafață depășeste 22 de hectare, Mănăstirea Săpânța Peri a fost construită în 1997. Tot atunci a fost ridicată, pe trei nivele, și Biserica cu hramul “Sfântul Arhanghel Mihail”. Nu mai puțin de 400 de metri cubi de lemn de stejar au fost folosiți de meșteri pentru construcție.

“Un perete al Bisericii e aproape, să zic, dintr-un lemn de 8-10 metri cubi, ceea ce nu întâlnim la nicio biserică din țară. Avem grinzile din interior extraordinare. Deci toate acestea le ridicau, pe vremea aceea, bărbații, meșterii de la Bârsana. Cu funia, 20-30 de oameni, așa ridicam pereții, cu greutăți foarte mari”, a povestit preotul Grigore Luțai, ctitorul Mănăstirii Săpanța Peri.

Impresionantă este și scara de 4 metri și jumăta-te, scul-ptată dintr-o sin-gură bucată de lemn: “Aceasta este scara care urcă la Paraclis. Vechimea lemnului are 300 de ani. Meșterii au lucrat cu tesla, cu barda, și iată că e o frumusețe. Au venit foarte mulți care știu bisericile din țările de nord, mai ales din Norvegia - sunt construcțiile vechi, sau din partea spre Rusia, spre Marea Albă, de la 5.000 de kilometri, și mi-au zis că e cea mai înaltă biserică din lemn.” - spune părintele Luțai.

Pe lânga Biserica “Sfântul Arhanghel Mihail”, Săpânța se mândrește și cu o altă biserică, înaltă de 77 de metri, construită din piatră și cărămidă, în incinta Cimitirului Vesel. În fiecare an, în Săpânța, ajung până la 300.000 de turiști veniți din întreaga lume.

(Izabela Jurasko, corespondent Digi24 Oradea)

Lasă un comentariu