FEMEILE SEDENTARE, MAI ÎMBĂTRÂNITE CU OPT ANI...

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Universitatea din California, citați de descopera.ro, susțin că statul pe scaun pentru perioade îndelungate nu le face rău femeilor doar în ceea ce privește metabolismul, ci că sedentarismul are și o influență majoră asupra vitezei cu care îmbătrânesc celulele din corpul lor.

“În studiul nostru au fost implicate 1.500 de femei, cu vârste cuprinse între 64 și 95 de ani. Astfel, am constatat că persoanele care stau pe scaun timp de 10 sau mai multe ore pe zi, fără ca mai apoi să facă orice fel de mișcare, riscă să îmbătrânească prematur.

Am stabilit că femeile care stăteau pe scaun 10 sau mai multe ore pe zi și nu făceau cel puțin 40 de minute de mișcare susținută zilnic arătau cu opt ani biologici mai în vârstă decât cele care sunt mai puțin sedentare.

Femeile care arătau mai bătrâne decât ar fi trebuit la vârsta lor aveau telomerii mai scurți decât în mod normal, astfel că și cromozomii lor se deteriorau mai repede. Cu cât telomerii se scurtează, cu atât corpul este mai predispus diferitelor afecțiuni, precum bolile cardiovasculare, diabetul sau cancerul. Scurtarea telomerilor poate fi influențată și de obiceiuri precum fumatul sau consumul de alimente nesănătoase care cauzează obezitate.

Studiul nostru arată că sedentarismul conduce la îmbătrânirea mai rapidă a celulelor. Astfel, vârsta cronologică nu se mai potrivește cu cea biologică. Am observat, de asemenea, că femeile care petrec mai mult timp stând pe scaun nu mai aveau

probleme cu lungimea telomerilor dacă făceau mișcare cel puțin 30 de minute pe zi, așa cum este recomandat de specialiștii din întreaga lume. Ar trebui să ne obișnuim să facem mișcare încă de la vârste fragede și să continuăm să avem acest obicei chiar și după 80 de ani.

Totodată, sedentarismul este asociat obezității și supraponderabilității, apariției unor forme de cancer și a diabetului de tip 2, din cauza faptului că metabolismul persoanelor sedentare nu mai funcționează normal. Vom continua studiul la nivelul populației masculine și al persoanelor mai tinere”, promit oamenii de știință americani. (L.P.)

LUCREȚIA POP

Lasă un comentariu