UE VA COOPERA MAI STRÂNS CU ISRAELUL, PENTRU GAZE

Distribuie pe:

Uniunea Europeană vrea să-și “consolideze” cooperarea energetică cu Israelul, ca răspuns la “șantajul” Rusiei, a declarat ieri președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în timpul unei vizite în Israel, informează France Presse.

“Kremlinul a folosit dependența noastră de combustibilii fosili ruși pentru a ne șantaja”, a acuzat ea în timpul unui discurs la Universitatea Ben-Gurion din Negev, în sudul Israelului. “De la începutul războiului (în Ucraina), Rusia a întrerupt în mod deliberat aprovizionarea cu gaze a Poloniei, Bulgariei și Finlandei, a companiilor olandeze și daneze, ca represalii pentru sprijinul nostru față de Ucraina”, a subliniat ea.

Israelul lucrează din greu pentru a putea exporta o parte din vastele sale resurse de gaze offshore în Europa, care încearcă să înlocuiască achizițiile de combustibili fosili din Rusia după invazia Ucrainei la sfârșitul lunii februarie și sancțiunile împotriva regimului președintelui rus Vladimir Putin.

Dna von der Leyen s-a întâlnit luni seară cu miniștrii israelieni ai afacerilor externe și energiei, Yair Lapid și Karine Elharrar, și urmează să se întâlnească marți seară cu șeful guvernului, Naftali Bennett.

Potrivit unui purtător de cuvânt al ministrului Elharrar, dna Von der Leyen a repetat în timpul întâlnirii de luni că “UE are nevoie de gaz israelian”.

“Anunțuri” privind cooperarea energetică “cu Israelul și alți parteneri din regiune” ar urma să fie făcute “în zilele următoare”, a indicat la rândul său o purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene, adăugând că după Israel, dna Von der Leyen se va duce în Egipt.

Israelul are la dispoziție trei mari opțiuni pentru a exporta o parte din gaze în Europa: transportul gazului său natural în Egipt, un vecin cu care deja este legat printr-o conductă, apoi lichefierea acestuia și transportul maritim în Europa; construirea unui gazoduct către Turcia, care este legată de Bătrânul Continent; sau construcția unei noi rute de hidrocarburi direct către sudul Europei, notează AFP. (Agerpres)

Lasă un comentariu