15 IUNIE 1848 - O ZI PENTRU ISTORIA NAȚIUNII ROMÂNE!

Distribuie pe:

În ziua de 15 iunie 1848, a fost sfințit DRAPELUL NAȚIONAL TRICOLOR, adoptat, prin decret, la 14 iunie de către Guvernul revoluționar de la București.

Drapelul avea culorile albastru, galben, roșu, și avea înscrisă deviza “Dreptate, Frăție”.

*

În ziua de 15 iunie 1848, a doua Adunare populară de la Lugoj a românilor din Banat a hotărât înființarea unei armate populare române, în frunte cu Eftimie Murgu (n. 28 decembrie 1805, Rudăria, comitatul Caraș-Severin - d. 30 aprilie 1870, Budapesta), jurist și profesor de filosofie român, om politic, deputat în Parlamentul revoluționar maghiar din timpul Revoluției de la 1848 - Dieta de la Debrețin, apoi avocat în Budapesta.

Marea Adunare Națională de la Lugoj din 15 iunie 1848, al cărei președinte a fost propus, a cerut, printre altele: înființarea unei armate populare române prin înarmarea poporului; organizarea Banatului ca un căpitanat general al Banatului; numirea lui Eftimie Murgu căpitan general al Banatului; recunoașterea Limbii române ca limbă oficială în tot Banatul; independența Bisericii Române din Banat.

În anul următor Revoluției, Eftimie Murgu votează detronarea habsburgilor (la 13 aprilie), cât și noua Lege a naționalităților, care cuprindea obținerea unor drepturi minimale pentru români, precum și reorganizarea unei legiuni române (28 iulie). Pentru curajul de a vota împotriva habsburgilor este arestat, la 22 august, și condamnat la moarte, acuzat de “Înaltă trădare față de monarhia habsburgică”.

Pedeapsa i se comută la patru ani de închisoare, pe care-i va executa în închisoarea din Iosefstadt, Boemia.

După ce iese din închisoare, mai candidează o dată pentru funcția de deputat în Dietă și, în 1861, este ales deputat în circumscripția electorală din Moravița, iar în 1865 scrie ultima lucrare, intitulată “Despre Memorandumul Congresului Sârbesc”, activitatea fiindu-i îngrădită de sănătatea șubrezită în închisori. În 12 mai 1870, acest “om fantastic, cu caracter de bronz” pe care l-a dat Banatul, trece în cele veșnice.

*

În aceeași zi de 15 iunie 1848, are loc Marea Adunare de pe Câmpia Filaretului, numită apoi Câmpia Libertății, în timpul căreia s-a depus Jurământul pe Constituție și s-a aprobat constituirea Guvernului provizoriu.

Lasă un comentariu