GOLGOTA NEAMULUI ROMÂNESC

Distribuie pe:

În noaptea de 12 spre 13 Iunie 1941, la doar un an de la ocupația Basarabiei, a Nordului Bucovinei și a Ținutului Herța, ocupanții ruși au organizat primul val de deportări, 24.360 mii de persoane din aceste teritorii fiind trimise în Siberia și Kazahstan. Alte 5.479 au fost arestate.

“În Basarabia, 90 de vagoane au pornit din stația Taraclia, 44 de vagoane - din stația Basarabeasca, 44 de vagoane - din stația Căușeni, 48 de vagoane - din stația Tighina, 187 de vagoane - din stația Chișinău, 48 de vagoane - din stația Ungheni, 83 de vagoane - din stația Ocnița, 133 de vagoane - din stația Bălți, 73 de vagoane - din stația Florești, 40 de vagoane - din stația Râbnița, 38 de vagoane - din stația Bolgrad, 103 vagoane - din stația Arțiz, 340 de vagoane - din stația Cernăuți.”

Din satul meu de baștină, Colonița, trei consăteni (unul fiind soțul mătușii mele Nina, Vladimir Mazilu), au fost duși și împușcați în Siberia, doar pentru că au refuzat să dea și căpăstrul, atunci când bolșevicii ruși le-au luat caii.

Să ne rugăm în aceste zile ca Dumnezeu să-i trimită în iad pe acei care au dirijat și înfăptuit aceste sângeroase crime și care au scăpat încă de pedeapsa binemeritată!

Dumnezeu să-i odihnească pe acei care au murit în pământuri străine, siberiene, ori s-au stins de boli după ce s-au întors pe meleagurile natale!

 MIHAI GHIMPU

Lasă un comentariu