AFECȚIUNI TIPICE VERII

Distribuie pe:

Zile mai lungi, soare, mare, vacanțe... vara aduce de obicei cu ea multe lucruri frumoase care ne ajută să ne reîncărcăm bateriile după atâtea luni de muncă, studiu și diverse activități.

Anul acesta, lunile de izolare au crescut în noi, toți, dorința de a fi în aer liber și de a ne bucura de zilele frumoase de vară.

Beneficiile din punct de vedere psiho-fizic se pot “ciocni” însă cu mici inconveniente sau afecțiuni reale, legate de condiții climatice diferite sau de comportament incorect.

Iată care sunt cele mai frecvente probleme pe care le putem întâlni pe timpul verii și sugestii pentru a le preveni și, în cel mai rău caz, pentru a le gestiona în cel mai bun mod cu putință.

* Leziuni cutanate

Expunerea prelungită la soare poate duce la leziuni ale pielii, de la simplu eritem sau roșeață a pielii, până la arsuri de gradul I sau chiar insolație, cu febră, greață și dureri de cap. De aceea, este recomandat să nu te expui la soare în orele prea “fierbinți”ale zilei sau măcar să te protejezi folosind creme de soare adecvate și un accesoriu pentru cap.

* Insolație

Insolația poate apărea chiar dacă nu ești direct expus la acțiunea razelor UV, dar atunci când temperatura exterioară este foarte ridicată, corpul nostru poate să nu disperseze suficient căldura. O bună ventilație asociată cu hidratarea frecventă poate limita disconfortul cauzat de temperaturile ridicate.

* Infecții

Infecțiile cu bacterii și ciuperci (micoza) pot afecta copiii, dar și adulții în condiții de igienă necorespunzătoare, care se întâlnesc mai ales în apele sau pe plajele murdare, precum și în piscine. Se tratează cu antibacteriene și antifungice.

* Boli gastrointestinale

Infecții mai grave care pot îi afecta pe turiștii care frecventează locuri exotice, caracterizate prin climă foarte caldă, sunt bolile gastrointestinale de la bacterii precum Staffilococcus, Salmonella, Escherichia Coli sau de la viruși precum cel al Hepatitei A. Febra, deshidratarea, greața, vărsăturile, diareea și cefaleea pot fi foarte periculoase, așa că se recomandă evitarea alimentelor insuficient gătite, cremele, produsele lactate și ouăle (foarte sensibile la căldură) și consumul de apă numai din sticlele sigilate. Tratamentele în caz de intoxicație acută necesită adesea spitalizare în caz de deshidratare severă.

* Înțepături

Înțepăturile de insecte, meduze sau arici de mare sunt favorizate vara de o expunere mai mare a pielii sau de scufundarea în apele marine. Reacțiile variază de la roșeață simplă a pielii, cu umflare și mâncărime localizate până la stare generală de rău cu febră. În cazuri severe, în caz de alergie, poate duce la șoc anafilactic. Terapiile în caz de mușcături de insecte includ unguente antihistaminice sau, în caz de febră, un antipiretic. În caz de șoc, administrarea imediată de adrenalină și accesul la camera de urgență sunt esențiale. Înțepăturile de meduză sunt adesea foarte dureroase și sunt tratate prin dezinfectarea zonei afectate și aplicarea de comprese pe bază de amoniac.

* Dureri de gât

Durerea de gât este o problemă foarte frecventă în sezonul cald. Simptomele sunt variate și pot include dureri care pot radia către umeri și de-a lungul brațelor, contractura mușchilor spatelui, greață și amețeli.

Aerul condiționat este adesea responsabil pentru această afecțiune, de aceea este recomandat să nu țineți aparatul pornit la o temperatură mult mai mică (6/7 grade) decât temperatura exterioară.

Este important de subliniat că persoanele care au deja probleme la nivelul coloanei cervicale (osteoartrită, artrită ș.a.) sunt mai ușor afectate de această problemă. Sfatul este, așadar, să tratați aceste afecțiuni cu ajutorul unui kinetoterapeut.

* Afecțiuni frecvente în sport

Activitatea fizică practicată vara necesită o atenție deosebită pentru sportivi și mai ales pentru cei care nu se antrenează continuu în restul anului. Sportivul “pe plajă” prezintă mai multe riscuri să sufere accidentări, atât pentru că nu este bine antrenat, cât și pentru că deseori subestimează importanța încălzirii pentru a-și pregăti fibrele musculare pentru efort. O dietă ușoară (legume, fructe, carbohidrați ușor digerabili) asociată cu o hidratare suficientă pentru a reechilibra pierderea de săruri minerale care apare odată cu producerea de transpirație legată de efort și de temperaturi ridicate este, de asemenea, importantă pentru toată lumea.

Atenție, apoi, la nisip: alergările și săriturile tipice jocurilor pe plajă (fotbal, volei, rugby etc.) sunt mai riscante decât în condițiile normale ale celorlalte anotimpuri.

Sunt frecvente entorsele gleznei sau genunchiului, luxațiile umărului și fracturile membrelor inferioare.

În aceste cazuri, gheața sau imobilizarea membrului lezat sunt primele intervenții recomandate. Ulterior se recomandă intervenția kinetoterapeutului, a medicului sau, în cazul fracturilor severe, a chirurgului. (sursa - rcterapy.it; foto - noi.md, armonica.ro, msdmanuals.com, divahair.ro)

Traducere și sinteză de ILEANA SANDU

Lasă un comentariu