EMMANUEL MACRON: “ROMÂNIA NU ESTE PENTRU FRANȚA O ȚARĂ CA ORICARE ALTA”

Distribuie pe:

România nu este pentru Franța o țară ca oricare alta, iar alianța dintre cele două state se bazează pe o prietenie de două secole, a declarat, miercuri, președintele Republicii Franceze, Emmanuel Macron, care a vizi-tat Baza 57 Aeriană “Mihail Kogălniceanu” și a avut convorbiri cu omologul său român.

“România nu este pentru Franța o țară ca oricare alta. Alianța dintre țările noastre se bazează pe o prietenie de două secole. Am evocat acest lucru împreună și de mai multe ori. În fața unor crize grave care amenințau securitatea sa, România a putut să conteze pe fraternitatea Franței. Sunt mândru că astăzi continuăm această tradiție istorică. Pentru a merge încă și mai departe, dorim să mai avansăm în continuare pe plan bilateral, lucrăm la cererea autorităților române la un plan ambițios de susținere a Forțelor Navale Române. Miniștrii de resort au putut să discute și să stabilească un document-cadru și pe plan politic și militar dorim să consolidăm acest document-cadru și această cooperare”, a spus președintele francez.

Emmanuel Macron a adăugat că dispozitivul militar fran-cez care activează în cadrul NATO în România se va mări.

“Și de asemenea, în cadrul NATO, pentru că în acest cadru, armata franceză se află pe teritoriul român, împreună cu ceilalți aliați și cu sprijinul Armatei Române, dispozitivul actual va lua amploare, își va spori capacitățile. Întâlnirea de nivel înalt care va avea loc la Madrid va confirma această ambiție și este o dovadă suplimentară a unității noastre pentru a îndepărta orice amenințare militară de pe flancul est al UE și al NATO”, a declarat Macron.

Președintele francez a subliniat că împărtășește o viziune comună împreună cu omologul său pe mai multe teme de actualitate în regiune.

“Iată de ce vizita mea are un sens deosebit, avem o viziune comună, împreună, domnule președinte, când este vorba de abordarea politică a situației din Ucraina, o abordare comună a dosarului Balcanilor de Vest și în special a discuțiilor în curs între Macedonia de Nord și Bulgaria”, a afirmat Macron.

El a exprimat, totodată, dorința părții franceze ca dosarul privind aderarea României la spațiul Schengen să avanseze.

“Președinția franceză, așa cum știți, s-a angajat în mod deosebit și următoarele ore vor fi decisive. Este vorba, de asemenea, și de aderarea României la spațiul Schengen. Am discutat acest subiect și dorim ca acest dosar să progreseze, să avanseze. (...) Dorim să facem împreună ca situația să progreseze”, a afirmat Macron.

El s-a referit și la importanța adoptării și consolidării Busolei Strategice pentru regiunea Mării Negre.

Macron a punctat și angajamentul comun în susținerea Ucrainei sub toate formele - politică, umanitară, financiară, militară, dar și pe cele privind asigurarea independenței energetice și îmbunătățirea siguranței alimentare la nivel global.

“Pentru că și aici, împreună, am condamnat hotărât țara agresoare, așa cum arată nivelul fără precedent al sancțiunilor adoptate de Uniunea Europeană împotriva Rusiei. Și ne continuăm împreună aceleași eforturi pentru a ne asigura independența energetică, pentru a construi o apărare comună și pentru a ne îmbunătăți siguranța alimentară, nu numai a europenilor, ci și a restului lumii în acest context. Și, în sfârșit, am abordat împreună cu președintele Iohannis propunerea de comunitate politică europeană, pe care dorim să o facem să avanseze, care, dincolo de cooperarea bilaterală, are vocația să structureze pe plan politic, securitar și energetic și al infrastructurilor, să structureze continentul nostru și, în ansamblu, toate statele care au o geografie comună și valori comune”, a mai declarat președintele francez.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a fost primit oficial, miercuri dimineața, la Baza “Mihail Kogălniceanu”, de către șeful statului român, Klaus Iohannis. Cei doi președinți au avut convorbiri tete-a-tete și convorbiri oficiale, apoi s-au întâlnit cu militarii dislocați în Baza “Mihail Kogălniceanu”.

Președintele Republicii Franceze a ajuns în România marți seara. Din România, Emmanuel Macron va pleca spre Chișinău, unde va fi primit de președintele Republicii Moldova, Maia Sandu.

(Agerpres)

Lasă un comentariu