BUDAPESTA REIA PROGRAMELE DE CONSOLIDARE A COMUNITĂȚILOR MAGHIARE DIN DIASPORA

Distribuie pe:

Programul Kõrösi Csoma Sándor destinat maghiarilor din diaspora și programul Petõfi Sándor pentru comunitățile maghiare din țările vecine vor fi relansate după pauza forțată de doi ani impusă de epidemia de coronavirus, a anunțat marți, la Budapesta, secretarul de stat responsabil cu politici naționale din cadrul Cancelariei Prim-ministrului, notează MTI.

Árpád János Potápi a declarat că se așteaptă candidaturi din partea cetățenilor maghiari cu vârsta de peste 20 de ani, fără antecedente penale, care sunt dedicați națiunii maghiare și au experiență în organizarea comunitară.

Sarcina lor va fi sprijinirea și revigorarea vieții comunitare și organizaționale a diasporei și a maghiarilor din comunitățile dispersate - a spus politicianul.

Secretarul de stat a reamintit că în cadrul programului Kõrösi Csoma Sándor, lansat în 2013, au colaborat până în prezent 661 de bursieri din 29 de țări. Printre realizările programului, Potápi a evocat faptul că bursierii au contribuit la descoperirea unor comunități maghiare noi, înființarea de școli maghiare de weekend și trupe de cercetași, elaborarea unor materiale educaționale online, întemeierea de ziare în limba maghiară și creșterea numărului celor care au început să învețe limba maghiară.

Potrivit oficialului ungur, 308 persoane au participat la programul Petõfi începând cu anul 2015, timp în care au fost organizate zilele culturii maghiare și concursuri de recitare, a fost lansată inițiativa “O zi în port popular”, toate aceste activități contribuind la consolidarea comunităților maghiare dispersate în Bazinul Carpatic. Rezumând experiențele participanților la program, Potápi a adăugat că “toți cei care s-au întors acasă au spus că programul le-a întărit dragostea față de patrie și conștiința de a fi maghiar”.

ILEANA SANDU

Lasă un comentariu