ÎNCĂLZIREA GLOBALĂ AFECTEAZĂ SOMNUL OAMENILOR DIN ÎNTREAGA LUME

Distribuie pe:

Potrivit celui mai amplu studiu realizat până în prezent, citat de descopera.ro, creșterea temperaturilor cauzată de criza climatică afectează somnul oamenilor din întreaga lume.

Cercetătorii au folosit date provenite de la brățările de urmărire a somnului folosite de 47.000 de persoane pe parcursul a... 7 milioane de nopți, în 68 de țări.

“Un somn bun este esențial pentru sănătate și bunăstare. Dar încălzirea globală crește temperaturile nocturne chiar mai repede decât cele diurne, ceea ce face ca oamenii să adoarmă mult mai greu.

Analiza a arătat că un cetățean global obișnuit pierde deja 44 de ore de somn pe an, ceea ce duce la 11 nopți cu mai puțin de șapte ore de somn, - un punct de referință standard pentru un somn suficient.

Somnul pierdut va crește și mai mult pe măsură ce planeta continuă să se încălzească, dar afectează unele grupuri mult mai mult decât pe altele. Pierderea somnului pe grad de încălzire este cu aproximativ un sfert mai mare pentru femei decât pentru bărbați, de două ori mai mare pentru cei cu vârsta de peste 65 de ani și de trei ori mai mare pentru cei din țările mai puțin bogate.

Studii anterioare au arătat că temperaturile în creștere dăunează sănătății, inclusiv prin creșterea numărului de atacuri de cord, sinucideri și crize de sănătate mintală, precum și accidente și leziuni, dar și prin reducerea capacității de muncă.

S-a demonstrat că un somn deficitar are aceste efecte, iar somnul perturbat poate fi un mecanism cheie prin care căldura provoacă aceste efecte asupra sănătății. Îngrijorător este faptul că datele noastre nu au arătat niciun semn că oamenii sunt capabili să se adapteze la nopțile mai călduroase.

Noi am analizat datele privind somnul și vremea exterioară colectate între 2015 și 2017 și am constatat că temperaturile mai ridicate au redus somnul prin întârzierea debutului acestuia. Corpul oamenilor trebuie să se răcească în fiecare noapte când adorm, dar acest lucru este mai greu atunci când este cald.

Femeile sunt afectate mai mult, deoarece corpul lor se răcește de obicei mai greu decât al bărbaților atunci când se culcă. De asemenea, femeile au în medie un nivel mai ridicat de grăsime subcutanată, ceea ce face ca răcirea să fie mai lentă. Persoanele din țările mai sărace pierd mai mult somn, deoarece au mai puțin acces la dispozitive de răcire, cum ar fi obloanele de la ferestre, ventilatoarele și aerul condiționat.

Impactul nopților mai calde asupra somnului a fost observat în toate țările, indiferent dacă acestea au un climat natural mai rece sau mai cald, impactul fiind clar atunci când temperaturile nocturne au depășit 10 grade Celsius.

Datele utilizate în cadrul studiului nostru provin în principal din țările mai bogate, deși au fost incluse unele date și din India, China, Columbia și Africa de Sud.

De asemenea, brățările au avut tendința de a fi purtate de persoane mai puțin predispuse la perturbarea somnului de temperaturile mai ridicate, cum ar fi bărbații de vârstă mijlocie, mai bogați”, explică oamenii de știință. (L.P.)

LUCREȚIA POP

Lasă un comentariu