ROMÂNII PUN LIBERTATEA PE PRIMUL LOC ÎN IERARHIA VALORILOR

Distribuie pe:

Dintr-un studiu publicat în Monitorul Social, sub titlul “Ierarhia valorilor la români”, citat de adevarul.ro, aflăm că, dacă sunt puși să aleagă între libertate și egalitate, românii aleg libertatea.

Vârstnicii, mai dornici de libertate

În studiul realizat de Fundația Friedrich Ebert România, se arată că 70% dintre persoanele de peste 65 de ani aleg libertatea, iar 20% egalitatea, în timp ce 10% nu știu ce să aleagă. Tinerii optează pentru egalitate într-o proporție mai mare decât vârstnicii, dar diferențele nu sunt semnificative.

Astfel, persoanele între 18 și 34 de ani aleg tot libertatea în proporție de 64%, iar 33% ar alege egalitatea. Și românii cu venituri mari optează tot pentru libertate când sunt puși să aleagă între aceasta și egalitate, iar cei cu venituri mici preferă siguranța mai frecvent decât cei cu venituri mari atunci când trebuie să aleagă libertatea sau siguranța.

“Rezultatele studiului demonstrează că românii au concepții oarecum învechite, care nu țin pasul cu tendințele actuale, iar ierarhia valorilor la români reflectă societatea în care trăim.

În secolele trecute, societățile europene au luptat mult pentru libertate, cu prețul vieții, libertate pe care au obținut-o, iar în acest secol, lupta este pentru egalitate, egalitate de șanse între bărbați și femei, între persoane care au anumite nevoi, între etnie, rasă sau religie.

Din păcate, conform acestui sondaj, românii încă au rămas ancorați în trecut, nu au trecut la un nivel superior, și anume acela de a prefera egalitatea. Procentajul ridicat al românilor care optează pentru libertate (70%) este un indicator clar că românii nu valorizează egalitatea, drept dovadă, ne confruntăm zilnic cu situații de inegalitate, discriminare, abuz și superioritate.

Tinerii care se confruntă mai des cu situații de inegalitate preferă egalitatea, au alte valori comparativ cu generația de peste 50 de ani. Oamenii cu venituri mari își schimbă și valorile, drept dovadă, ei prețuiesc mai degrabă libertatea, iar cei cu venituri mici, care se confruntă cu nesiguranța (inclusiv de ordin economic-financiar), aleg, între cele două valori, siguranța. Cred că sondajul reflectă corect valorile societății românești și că încă mai este nevoie de eforturi colective, multisectoriale (educaționale, politice) de a întări valorile esențiale, de a lupta pentru egalitate”, a precizat psihologul Mihai Copăceanu.

Tinerii vor și libertate, și egalitate

La rândul său, psihologul Keren Rosner a declarat: “Tinerii de acum s-au născut într-o lume liberă, nu știu altfel. Au fost liberi în exprimare și au avut tot timpul libertatea de a călători. Dar tot ei vor și egalitate, pentru că mulți au fost încă din școală victimele discrepanței de șanse și, în mod ideal, ar vrea o egalitate a acestora pentru toți.

Nu toți tinerii au avut parte de vacanțe în străinătate cu părinții, nu toți au putut purta haine de firmă, nu toți au beneficiat de aceleași șanse de a învăța, și mă refer la meditații sau studii în străinătate. Se simt frustrați.

În plus, cei din familii mai înstărite au și conexiunile necesare pentru a se angaja într-un post mai bun decât ceilalți tineri, ca să nu mai vorbim în comparație cu tinerii din mediul rural.

Evident, persoanele cu posibilități financiare mari optează pentru libertate. Vor libertatea în absolut toate domeniile și, poate, uneori chiar exagerează. Siguranța o au oricum, iar egalitatea nu îi interesează, ba chiar îi supără, probabil. Ei se văd oricum superiori și nu vor egalitate din principiu, spre deosebire de cei cu posibilități materiale mai slabe, care optează pentru aceasta, precum și pentru siguranța zilei de mâine”. (L.P.)

LUCREȚIA POP

Lasă un comentariu