VARIOLA MAIMUȚEI STRÂNGE RÂNDURILE OMS

Distribuie pe:

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) îi va convoca pe membrii comitetului de urgență pentru a stabili dacă focarul de variolă a maimuței, în expansiune, și care s-a răspândit

“în mod misterios” dincolo de granițele continentului african, trebuie considerat o urgență de sănătate globală.

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat marți că a decis să convoace comitetul de urgență pe 23 iunie, deoarece, în ultimul timp, virusul manifestă un comportament “neobișnuit”, răspândindu-se în regiuni altele decât zone din Africa, unde este endemic.

“Credem că este nevoie de un răspuns coordonat, din cauza răspândirii geografice”, le-a spus el reporterilor, potrivit cnbc.com.

Declararea variolei maimuței drept o urgență internațională de sănătate ar însemna că OMS consideră boala - rară, în mod normal - drept o amenințare persistentă pentru țările din întreaga lume.

Dr. Ibrahim Soce Fall, directorul OMS pentru situații de urgență pentru Africa, a declarat că numărul de cazuri crește în fiecare zi, iar oficialii din domeniul sănătății se confruntă cu “multe lacune în ceea ce privește cunoștințele despre dinamica transmiterii” - nu doar în Africa, ci și în afara continentului.

“Cu recomandările comitetului de urgență, putem fi într-o poziție mai bună în a controla situația. Dar asta nu înseamnă că mergem direct la o urgență de sănătate publică de interes internațional”, a spus el, referindu-se la cel mai înalt nivel de alertă al OMS pentru focare virale. “Nu vrem să așteptăm până când situația este scăpată de sub control pentru a începe să sunăm la ușa comitetulului de urgență.”

OMS nu recomandă vaccinarea în masă, ci utilizarea “judiciodasă” a vaccinurilor și măsuri precum supravegherea, urmărirea cazurilor și izolarea pacienților.

În legătură cu ipoteza că boala s-ar răspândi prin relații homosexuale, oamenii de știință avertizează că oricine, indiferent de orientarea sexuală, este susceptibil de a se îmbolnăvi de variola maimuței dacă se află în contact fizic apropiat cu o persoană infectată sau cu îmbrăcămintea, obiectele personale ori lenjeria de pat a acesteia.

Tedros a spus că peste 1.600 de cazuri confirmate și aproape 1.500 de cazuri suspecte au fost raportate anul acesta în 39 de țări, inclusiv șapte în care variola maimuței a fost raportată de ani de zile. Au fost înregistrate în total 72 de decese, dar niciunul în țările nou afectate, care includ Marea Britanie, Canada, Italia, Polonia, Spania și Statele Unite.

Este pentru prima dată când boala se transmite între persoane care nu au călătorit în Africa, notează sursa citată.

Uniunea Europeană a semnat un acord cu grupul Bavarian Nordic pentru furnizarea a 110.000 de vaccinuri împotriva variolei maimuței. Numărul cazurilor de infectare este în creștere. În România, până acum au fost diagnosticate trei cazuri.

ILEANA SANDU

Lasă un comentariu