AL. FLORIN ȚENE - ÎN TIMP

Distribuie pe:

Aflu din presă (nu prea am datele aniversare în cap...) că domnul Al. Florin Țene tocmai încheie primele opt decenii de viață și deja, din 13 iunie 2022, numărătoarea anilor începe cu cifra 8. Fapt constant - zodia Gemenilor, cu mare mobilitate a minții și fire pozitivă.

Nu voi face o biografie, se găsesc informații pe internet.

Voi scrie câteva rânduri despre lucruri care nu se pot uita. Pe care nu le pot eu uita. Și unele constatări. Și legături băimărene.

Ne-am cunoscut cândva, prin a doua jumătate a anilor '90 ai secolului trecut, mileniul al doilea. Vreo 25 de ani vor fi fiind de-atunci, nu știu exact, dar îmi amintesc de parcă s-ar fi întâmplat azi bunăvoința cu care mă primea în redacția “Curierului Primăriei Municipiului Cluj-Napoca”, și ce bucurie mi-a produs, încă, întâlnindu-ne întâmplător pe treptele holului mare, vestea pe care mi-a dat-o odată, că articolul meu urmează să apară în proximul număr. Însuși faptul că mă reținuse din mulții anonimi, pe mine, o și mai necunoscută, și era la curent cu bietele și târziile mele încercări publicistice propuse hebdomadarului Primăriei clujene și apoi și revistei “Cetatea culturală”, care tot acolo își avea redacția, era ceva foarte tonic și încurajator. Domnul Țene este și printre puținii care mi-au recenzat (cu multă bunăvoință) primele cărți. E o înaltă calitate a omului dispus să netezească drumul altuia, să-i dea încredere și îndemn.

Mutându-mă, la un moment dat, în Baia Mare, am reluat, după o vreme, relația de colaborare, de data aceasta “invers”, eu cerându-i materiale scrise și chiar participări la manifestări culturale.

Așa am cunoscut-o și pe doamna scriitoare Titina Nica Țene (sensibil Rac, ca semn zodiacal), soția sa - exemplu de soție, împreună cu care a venit în Maramureș, în toamna anului 2004, când am fost la Bârsana, pentru comemorarea lui Mircea Vulcănescu. În microbuz am stat alături și a fost o încântare să o ascult vorbind despre soțul ei, povestind ce înțelegător și altruist este. Și ce copii (maturi deja și atunci) minunați, serioși au, bine realizați în carierele lor.

O familie cu bună temelie, deși s-au căsătorit (cu verighete împletite din iarbă!) când erau foarte tineri, la consolidarea și armonia căreia au contribuit, cu siguranță, amândoi soții. Am aflat cu acea ocazie că Baia Mare nu le e deloc străină, în tinerețe domnul Țene făcându-și studiile superioare aici. Apoi a lucrat ca profesor la Tarna Mare, care atunci făcea parte din regiunea Maramureș (actualmente, localitatea reședință a comunei cu același nume, este în județul Satu Mare), iar soția a fost, în același sat, învățătoare. Doamna Țene are și un frate stabilit în orașul de pe Săsar.

Domnul Al. Florin Țene nu numai că a urmat în Baia Mare cursurile filologice, dar a și înființat, împreună cu scriitorul Vasile Radu Ghenceanu, și cu artistul plastic Mihai Olos, Cenaclul literar “Nord”, contribuind și cu un condei distinct la cultura locului - parte din patrimoniul Țării. Poate nu mulți își mai amintesc despre asta acum, dar efectele, neîndoielnic, au rămas, s-au perpetuat, au influențat, invizibile, spirituale. Urme frumoase lăsate pe unde a trecut.

Era încă, la începutul mileniului acestuia, vremea corespondenței clasice, prin poștă, și așa am primit de la domnul și doamna Țene scrisori și felicitări cu prilejul Sărbătorilor - le mai am, le păstrez pe toate!, păstrez și un cod de evaluare a caracterelor umane (trimis de doamna Țene), cum păstrez, bineînțeles, și Diploma de onoare pe care Domnul Țene mi-a dat-o, cu generozitate, din partea Ligii Scriitorilor Români, al cărei președinte și fondator este.

Un om atent, întotdeauna având timp pentru o vorbă bună, pentru transmiterea unui sentiment de siguranță sau speranță. Mi-a și încredințat “șefia” filialei băimărene a Ligii Scriitorilor, însă eu nu am reușit să întemeiez filiala (s-a făcut, ulterior, de către altcineva). N-am meritat. Dar Domnul Țene preferă să supraestimeze capacitățile cuiva, decât să le cântărească farmaceutic, în valoare exactă: mică.

Cât despre scris și aria preocupărilor, scrisul domnului Al. Florin Țene se conturează în vervă, în cuvântul potrivit și totodată insolit, împlinit în cam toate (poate chiar în toate, nu am o bibliografie completă, să pot vedea) genurile și speciile beletristice și publicistice, în imaginația pusă în pagina propriei opere literare (epică, lirică, dramaturgică), în interesul pentru opera altuia, mare sau mic, pentru creația uitată, pentru autorul lăsat de toată lumea în umbră ori, dimpotrivă, pentru creația explorată și de alții, dar căreia domnul Al. Florin Țene îi găsește unghiuri noi de abordare, cu inedite soluții de lectură. Scriitor în toate registrele fictivului, ca și în ale realului, în calitate de critic literar, istoric literar, eseist și om de opinie răspicat exprimată, chiar contra curentului general, când e cazul, și cu asumarea “consecințelor”. Mare putere de muncă.

Omul? - Modest, binevoitor, înțelegător, prob. Omul pe care, la nevoie, te poți bizui. Un om al ușii deschise.

Cu gând de recunoștință, de-un sfert de veac și de aici mai departe,

La mulți și buni ani!

ANGELA-MONICA JUCAN

(“Observatorul”, Toronto, Canada, 11 iunie 2022)

Foto: Al Florin Țene și Titina Nica Țene, premiați de Mariana Cristescu, la “Punți de lumină” 2018

Lasă un comentariu